Daimen Demeester is de Krak van Knokke-Heist: “We zien de toekomst voor onze Chiro hoopvol tegemoet”

De stemmen zijn geteld. Daimen Demeester mag zich een jaar lang Krak van Knokke-Heist noemen. De jongeman dankt zijn titel vooral aan zijn grote inzet voor Chiro Heist, de jeugdbeweging die in zijn voortbestaan bedreigd leek, maar toch een doorstart kon maken. “Dit is een erkenning voor de inzet van heel Chiro Heist”, reageert Daimen bijzonder opgetogen.

Lees hier de verhalen van alle Kraks van 2023

Dat hij een goed half jaar later tot Krak van Knokke-Heist zou worden verkozen, zal Daimen Demeester allerminst vermoed hebben toen hij eind juli vorig jaar onder meer in deze krant een dringende oproep deed. Hij liet weten dat er nood was aan nieuwe leiders om de werking van Chiro Heist na de zomer opnieuw te kunnen opstarten.

Geen doorstroming

“We waren toen met twaalf leiders waarvan er maar liefst zeven van plan waren om te stoppen. Dat is dramatisch voor onze werking, natuurlijk”, liet Daimen ons eerder al weten. “Die mensen waren allemaal op een normale leeftijd om te stoppen, dus dat is begrijpelijk. Het probleem is het gebrek aan doorstroming binnen onze jeugdbeweging. Ik ben zelf al 22 jaar. Ik zal dat ook geen jaren blijven doen, maar onder deze omstandigheden wil ik nog niet stoppen. We hebben online en via de media een oproep gedaan voor nieuwe leiders, maar jammer genoeg kwam daar nauwelijks reactie op.”

Zes vaste leiders

Het zag er dus bijzonder slecht uit, maar toch bleven hoofdleider Daimen en zijn team niet bij de pakken zitten. Ze gingen ervan uit dat het om een tijdelijk probleem ging. Geen haar op hun hoofd dat eraan dacht om de werking stop te zetten. Onder impuls van Daimen werd de werking anders georganiseerd, om zo alles te kunnen blijven bolwerken. “Het komt erop neer dat de -12-groep de ene zondag komt, en de +12-groep de andere zondag. Daar waar beide groepen vroeger elke zondag kwamen. Dat realiseren we nu met zes vaste leiders. Er is één iemand vanuit de +12-groep vervroegd bij de leiding gekomen”, legt Daimen uit. “Normaal kan dat pas vanaf je 17de, maar dat hebben we met een jaartje vervroegd. Extern nieuwe leiders aantrekken is moeilijk, want heel wat mensen schijnen te denken dat het enorm veel werk is.”

Hoopvolle toekomst

Voor die prestatie wordt Daimen nu dus beloond met de titel van De Krak van Knokke-Heist. “Ik had dit eerlijk gezegd niet zien aankomen. Zo veel campagne heb ik voor mezelf niet gevoerd. Natuurlijk heb ik wel een bericht op Facebook gezet met de vraag om me te steunen”, zegt Daimen. “En mijn moeder heeft ook haar ruime kennissenkring aangesproken om stemmen aan te leveren. Binnen de jeugdbeweging vonden we de nominatie al een heel mooi signaal van dankbaarheid voor onze inzet. En dat ik nu ook – namens Chiro Heist, want zo zie ik dat – als eerste uit de bus kom, is natuurlijk helemaal mooi. Het is een bekroning voor ons werk en onze inzet. En ja, we zien de toekomst voor Chiro Heist opnieuw hoopvol tegemoet.”

Bio

Privé: Daimen werd geboren op 10 september 2001 in Knokke. Hij woont bij zijn ouders in Heist.

Loopbaan: In het middelbaar volgde Daimen een opleiding tot bakker, gevolgd door een zevende jaar voedingstechnologie. Hij behaalde in het hoger onderwijs het diploma bachelor in de voedingstechnologie. Hij is nu werkzoekende, gericht op een job als laborant in de industriële voedingssector. Daimen werkt in afwachting tijdelijk in de middagopvang in een lagere school.

Vrije tijd: Als hoofdleider van Chiro Heist gaat er heel veel van de vrije tijd van Daimen naar de jeugdbeweging. Tijd voor andere hobby’s of bezigheden is er momenteel niet.

Drie vragen aan Daimen Demeester

Hoe ziet het er nu uit voor Chiro Heist? Zullen jullie opnieuw aan een voltallige leidersploeg geraken?

“Het ziet ernaar uit dat het een tijdelijk probleem was. Nu zitten we al met een mooie groep +12 en daarin zitten behoorlijk veel jongeren die aangeven dat ze op termijn willen doorstromen naar de leidersgroep. Ze zien ook dat het een mooie, uitdagende rol is die veel voldoening geeft.”

Staan er nog bijzondere activiteiten op til bij Chiro Heist?

“Op 6 april organiseren we opnieuw onze jaarlijkse pasta-avond. Die heeft dit jaar plaats in jeugdclub ’t Verzet op de site Duinenwater. Vroeger vond die altijd plaats in de oude zaal Ravelingen, die nu afgebroken is en vervangen door de nieuwe Ravelingen. Maar die zaal is niet zo praktisch voor kleinere organisaties. Er staat immers niets van materialen in.”

En hoe ziet jouw eigen toekomst bij de jeugdbeweging eruit?

“Het zal normaal gezien mijn laatste jaar zijn als hoofdleider. Ik ben al 23, dus het is wel tijd voor andere mensen. Misschien blijf ik op een minder intensieve manier verbonden aan Chiro Heist, want het is toch een belangrijk deel van mijn leven geweest.”

The post Daimen Demeester is de Krak van Knokke-Heist: “We zien de toekomst voor onze Chiro hoopvol tegemoet” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad”

Recent werd de eerste Kortrijkse Scriptieprijs uitgereikt, een nieuwe jaarlijkse onderscheiding voor studenten die onderzoek doen naar Kortrijkse thema’s. De winnaar is Abdelouarete Benammar. Hij won met zijn masterproef getiteld ‘Gulden Sporen en Gouden Specerijen: Een Marokkaanse geschiedenis in Kortrijk sinds 1995’.
The post Kortrijk reikt eerste scriptieprijs uit: “Studenten kunnen bijdragen aan nieuwe inzichten in de stad” appeared

Lees meer »

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

Uitbater van twee Bristol-winkels: “Mijn personeel moest ik laten gaan, maar we draaien nu wel topomzetten”

Jordy Van Hoornick (29) is zelfstandig uitbater van twee Bristol-winkels. Nu het bedrijf een gerechtelijke reorganisatie heeft aangevraagd, zag Jordy zich genoodzaakt zijn medewerkers af te danken. “We weten gewoon niet waar we aan toe zijn”, opent Jordy zijn klaagzang.
The post Uitbater van twee Bristol-winkels: “Mijn personeel moest ik laten gaan, maar we draaien nu wel topomzetten” appeared

Lees meer »

Ook Duitsland-Denemarken ligt al vast, terwijl ‘tabelhelft des doods’ nu al een feit is: ontdek hier de (potentiële) achtste finales

De groepsfase op het EK voetbal loopt op z’n einde. Wat ook betekent dat de affiches van de achtste finales stilaan ingevuld worden. Met Zwitserland-Italië en Duitsland-Denemarken liggen al twee duels vast, en na de verrassende ontknoping in groep D kan het voor België loodzwaar worden. Welke clashes krijgen we vanaf 29 juni? U ontdekt het hieronder, met telkens een

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden celstraf met uitstel voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld voor drugshandel tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet ze zich onder meer laten begeleiden om van haar drugsgebruik te ontwennen. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.

Lees meer »

Onthaalmoeder (45) uit Waregem die vijf maanden oude baby dooreen schudde moet anderhalf jaar naar de gevangenis

De Waregemse kinderverzorgster G.S. (45) is ook in beroep veroordeeld tot 18 maanden cel voor het dooreenschudden van een vijf maanden oude baby. “Het is voor het hof duidelijk dat de beklaagde A. bewust hardhandig heeft geschud.”
The post Onthaalmoeder (45) uit Waregem die vijf maanden oude baby dooreen schudde moet anderhalf jaar naar de gevangenis appeared first on

Lees meer »

“Provocerende” (en verwijderde) video met Onana die “op scheenbeen van Mbappé gaat tackelen” doet wenkbrauwen fronsen in het buitenland

Wat bedoeld was als een ludieke video, is uitgegroeid tot een ongewild brandhaardje. Een clip van de Brusselse komiek Pablo Andres met Amadou Onana (22) in de hoofdrol doet de wenkbrauwen fronsen in het buitenland. Of toch de zin waarin Onana zingt dat hij “het scheenbeen van Mbappé zal tackelen.” De video werd gedeeld op de sociale media van de

Lees meer »

Acteur Guillaume Devos werd tien jaar lang gestalkt. Voor het eerst praat hij: “Die vrouw heeft tien jaar van mijn leven afgepakt”

“Overal waar ik kwam, keek ik over m’n schouder. Ze stuurde me kleren, schreef me zeven brieven per dag en thuis durfde ik niet eens het licht aansteken want dan wist ze dat ik er was.” Tien jaar lang werd acteur Guillaume Devos (42) gestalkt door een vrouw. Voor het eerst vertelt hij daarover. “Elke seconde was ik bang dat

Lees meer »