Café In ‘t Paradijs in Geluveld wordt ambassadeur van Orval: “Ik breid biergamma nog uit”

In de Menenstraat in Geluveld vind je een van de oudste herbergen van Zonnebeke. De laatste jaren wordt in café ’t Paradijs vooral de nadruk gelegd op het aantal biersoorten dat er geschonken wordt op de juiste manier. Zo haalden de zaakvoerders de titel van ‘ambassadeur van Orval’ binnen.

Al in 1800 stond op dezelfde plaats de herberg in’t Paradys, toen nog geschreven met y. Sinds 1936 is de herberg in handen van dezelfde familie. De zaak werd in 1936 gekocht door Jules Lapère en zijn echtgenote Maria Demeyer. Hij was veehandelaar en herbergier. In 1951 werd de zaak overgenomen door hun zoon Robert en Paula Alderweireld. Robert was veehandelaar en Paula stond achter de toog. In ‘t Paradijs was toen de thuishaven van voetbalclub BS Geluveld, de vinken- en kaartersclub en een bierclub.

Divers publiek

Paula hield het café 61 jaar lang open en overleed in 2012. Het café onderging een grondige renovatie toen dochter Christa Lapère en Franky Gryson de zaak overnamen. Sinds vorig jaar is zoon Jonas (27) de zaakvoerder. Het café kan rekenen op een zeer gevarieerd publiek. Senioren vind je er vooral in de namiddag, terwijl jongeren eerder op latere tijdstippen de bierkaart komen raadplegen. In de zomer is het meestal zoeken om een tafeltje te vinden op het gezellige terras. Niet alleen mensen van Groot-Zonnebeke hebben het café gevonden, maar ook inwoners van de buurgemeenten behoren tot het vast cliënteel. Er werd een mooi feestzaaltje in gebruik genomen naast het café dat gehuurd kan worden voor feesten, evenementen, communies of andere bijeenkomsten.

Label van ambassadeur

Onlangs vernam Jonas Gryson dat zijn café zich voortaan ambassadeur van Orval mag noemen. “Voor mij is het bieraanbod en de juiste schenking het belangrijkste. Momenteel beschik ik over een 140-tal biersoorten en ik wil het gamma nog verder uitbreiden”, aldus Jonas.

“Een jury kwam anoniem op bezoek om te kijken of ik voldeed aan de voorwaarden. De drie criteria waren aanwezigheid, service en kennis. Orval moest zichtbaar aanwezig zijn. Met service bedoelt men de goede bediening en de keuze tussen gekoelde Orval of op kamertemperatuur, jong of ouder dan zes maanden, een proper en droog glas… En je moet ook voldoende uitleg kunnen verschaffen over het brouwen van het bier. Ik ben blij dat ik aan alle voorwaarden voldeed en zo het label binnenhaalde. Liefhebbers van Orval, maar ook alle andere bierliefhebbers zijn altijd welkom.”

Café In ’t Paradijs is op maandag en donderdag gesloten.

The post Café In ‘t Paradijs in Geluveld wordt ambassadeur van Orval: “Ik breid biergamma nog uit” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Maakt artificiële intelligentie binnenkort theatervoorstellingen voor Gents stadstheater? NTGent stelt nieuwe digitale medewerker Alva Ishii voor

Het Gentse stadstheater NTGent stelt zijn nieuwe medewerker voor: Alva Ishii. Geen echt persoon, maar een experiment met artificiële intelligentie. Het is de bedoeling dat ze in de toekomst zelf theaterstukken maakt, maar ook helpt bij andere taken binnen het stadstheater. Met het inzetten van AI stelt NTGent de vraag waarom we de ontwikkeling van AI enkel en alleen overlaten

Lees meer »

Meer dan 60 brouwerijen en 400 bieren op zestiende editie van Brugs Bierfestival

Zaterdagvoormiddag werd de intussen al zestiende editie van het Brugs Bierfestival officieel geopend. Bierliefhebbers, die opnieuw van alle hoeken van de wereld komen, kunnen er kiezen uit meer dan vierhonderd bieren van wel zestig brouwerijen. Eli Noë van ‘t Brugs Bierinstituut presenteerde er in primeur zijn eau de vie op basis van twee van zijn bieren.
The post Meer

Lees meer »

KIJK. Shakira stormt van podium af, nadat fans onder haar rok proberen te filmen

Wat een leuke avond moest worden voor Shakira, eindigde in mineur. De zangeres stelde haar nieuwste single ‘Solerta’ voor in de nachtclub LIV in Miami. Ze danste op het podium met een brede glimlach, tot ze opmerkte dat enkele feestvierders onder haar jurk probeerden te filmen. Shakira maakte meteen duidelijk dat hun gedrag ongepast was, maar daar gaven de personen

Lees meer »

Familie Latifi (bekend van stationsshop Leona) opent broodjesbar Dioni’s Keuken: “Zelfde concept als vroeger”

Op de hoek van het Stationsplein waar tot voor de zomervakantie Lotte Deman 15 jaar‘Koken Tielt’ had open gehouden, start de familie Latifi een broodjesbar. Die gaat de naam van zoon Dion dragen, pa Gani Latifi is al ruim 20 jaar de man van stationsshop Leona.
The post Familie Latifi (bekend van stationsshop Leona) opent broodjesbar Dioni’s Keuken: “Zelfde

Lees meer »

Met dank aan… het natte voorjaar: waarom je plots overal zonnebloemen ziet

Het is je misschien ook al opgevallen: er bloeien opvallend veel zonnebloemen in en langs onze West-Vlaamse velden. Dat hebben we blijkbaar te danken aan ons extreem natte voorjaar, aangezien landbouwers niet konden teruggrijpen naar hun gebruikelijke zadenmengsels.
The post Met dank aan… het natte voorjaar: waarom je plots overal zonnebloemen ziet appeared first on KW.be.

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever na diefstal ambulance: “Steeds meer huftergedrag, burgerstage invoeren voor leerlingen 3e graad”

"Vanaf volgende legislatuur wil ik in Antwerpen burgerstages uitrollen voor jongeren van het 5e en 6e middelbaar, in de hoop dat ze daar met meer respect uitkomen." Dat zegt burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA), nadat 3 jongemannen in de stad aan de haal gingen met een ziekenwagen om ermee te gaan joyriden. Dit soort feiten zijn volgens hem

Lees meer »

Littler en Van Gerwen, die gesteund werd door heel zijn gezin, stoten door – Ontdek het programma van vandaag

Titelverdediger Michael van Gerwen heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van de World Series of Darts Finals in Amsterdam. Zondagmiddag kijkt de Nederlander wereldkampioen Luke Humphries in de ogen. Die andere thuisspeler, Raymond van Barneveld, moest zijn meerdere erkennen in Luke Littler. Ook Rob Cross en Michael Smith verzekerden zich van een plekje op de laatste dag.

Lees meer »