Belgisch kampioen motorcross Jana Calus (23) is de Krak van Zwevegem:“De wedstrijden zijn een echt familiegebeuren”

Jana Calus is vorig jaar Belgisch kampioen motorcross geworden bij de dames open MCLB. De Heestertse maakt samen met haar papa Kristof en broer Pieter-Jan deel uit van het officieuze ‘Team Calus’.

Lees hier de verhalen van alle Kraks van 2023

De liefde en het talent voor de motorcross zit dus duidelijk in het bloed, want papa Kristof pakte in 2015 de Belgische titel bij de Experten en Masters. Ook opa en de overgrootvader waren verknocht aan de motorsport. Vier generaties dus.

“Na al enkele keren tweede te zijn geweest, haalde ik nu eindelijk die felbegeerde driekleur binnen”, vertelt Jana. “Er zijn wekelijks wedstrijden waarvan om de twee à drie weken een proef voor het BK. Tijdens de finalewedstrijd zette ik de kers op de taart met de dagzege. Voor het kampioenschap zijn er een tiental wedstrijden die in aanmerking komen met nog andere tussenin die ook punten opleveren. Tijdens de eerste proef kreeg ik met motorpech af te rekenen. Maar meestal pakte ik de meeste punten.”

Supporters

“Ik had er echt niet bij stil gestaan dat deze Belgische titel mogelijk zou zijn. Naarmate het seizoen vorderde, kwam het besef er langzaam. Eigenlijk besef ik het nog altijd niet goed. In 2017, toen nog bij de VMO jeugdbond, was ik er al eens dicht bij. Het werd toen een pechjaar met tweemaal een sleutelbeenbreuk bij een valpartij waardoor ik weken was uitgeschakeld. Ik stond aan de leiding in het BK en verloor uiteindelijk de titel. Nochtans stond ik toen heel lang bovenaan. Nu had ik gelukkig deze pech niet”, glundert Jana, die steeds kan rekenen op heel wat supporters. “Voor ons is iedere wedstrijd een familiegebeuren. Mijn ouders, broer, opa en oma zijn steeds van de partij met de mobilhome. Met opa zelfs met sleutels en onderdelen in de aanslag (lacht). Dat ik het dan kon afmaken, maakt het allemaal nog wat mooier.”

BIO Jan Calus

Privé

Jana Calus is de dochter van Kristof (50) en Cathy (50) en de zus van Pieter-Jan (26).

Loopbaan

Jana studeerde af aan Vives Brugge waar ze sportmanagement volgde. Bij Ford België nam ze de job van haar broer over.

Vrije tijd

Naast motorcross heeft Jana geen echte hobby’s. Af en toe bakt ze iets.

“Van een echt team maak ik geen deel uit. Het onderhoud van de motor gebeurt voornamelijk door mijn papa, maar ook door mijn broer. Ikzelf weet ook wel wat over motoren. Ik probeer zoveel mogelijk aan mijn conditie te werken door te fietsen, tweemaal per week te lopen en natuurlijk ook op de motor, iedere woensdag in Komen. Ook krachttraining is aan de orde om mijn conditie op pijl te houden.”

Van vader op dochter

“Het motorcrossverhaal begon bij mij in 2014. Mijn papa Kristof had ook al de microbe te pakken, net als mijn opa. Papa’s hoogtepunt in zijn carrière was de nationale titel in 2015 bij de Experten en Masters. Voorts was er ook nog een vierde plek in 2016 en een derde in 2017, op amper zes punten van de zilveren plak. Mijn broer Pieter-Jan, die in 2012 begon, reed dit jaar niet zoveel wedstrijden. Toen ik met mijn favoriete hobby begon, was er in het begin nog geen damesreeks. Die kwam er pas in 2015.”

Jana studeerde vorig jaar in september af in de richting sportmanagement. “Sinds januari heb ik een job in de autosector. Ik ben mijn werkgever heel dankbaar voor de glijdende uren waarop ik kan rekenen. Zo kan ik bijvoorbeeld naar Komen om er te trainen. Mede dankzij die flexibiliteit van mijn werkgever behaalde ik de Belgische titel.”

Wat zijn je ambities en toekomstplannen?

“Mezelf opvolgen zou heel mooi zijn natuurlijk, al zal dit niet evident zijn. De damescategorie rijdt mee met de mannen. Daar bij de top vijf eindigen, zou ook heel mooi zijn. Verder zou ik graag alleen gaan wonen.”

Leg je de lat hoog voor jezelf?

“Ik ben steeds omringd door een goed team. Papa zet de motor klaar, heeft me tips en tricks over de omloop…. Iedereen is steeds aanwezig om mij te steunen. Ook mijn nonkel was er de laatste wedstrijd bij. Ik geef steeds het beste van mezelf.”

De eerste manche verliep niet zoals verwacht?

“Dat klopt. Tijdens de eerste proef werd er zowel bij mij als bij papa benzine uit de tank gestolen. Beiden haalden we de finish niet. Eerst wisten we niet goed wat er aan de hand was, tot we een lege tank opmerkten. Op een onbewaakt moment moet er geknoeid geweest zijn. Nu worden de motoren in de gaten gehouden. Opa plaatste zelfs speciaal daarvoor een dashcam op de mobilhome om niets aan het toeval over te laten.”

https://kw.be/dossier/proficiat-aan-alle-kraks-2023/

The post Belgisch kampioen motorcross Jana Calus (23) is de Krak van Zwevegem:“De wedstrijden zijn een echt familiegebeuren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opnieuw stoet tijdens Gardeboefeesten voor de vijftigste editie: “Begonnen met valiezenkoers”

De vlaggetjes wapperen opnieuw in het centrum van Oekene en dat kan maar één ding betekenen: de Gardeboefeesten komen er opnieuw aan. Niet zomaar één, want ze zijn ondertussen al aan de vijftigste editie toe. Voor de gelegenheid trekt er opnieuw een stoet door de straten.
The post Opnieuw stoet tijdens Gardeboefeesten voor de vijftigste editie: “Begonnen met valiezenkoers”

Lees meer »

Franse keten Chaussea neemt 62 verkooppunten van Bristol over

62 winkels van schoenen- en kledingketen Bristol in Vlaanderen en Wallonië worden overgenomen door de Chaussea groep, een Franse keten die in totaal meer dan 500 schoenenwinkels uitbaat. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Hasselt beslist. Euro Shoe Group, de vennootschap achter Bristol, vroeg eind mei een gerechtelijke reorganisatie aan.

Lees meer »

Ook lijst Voor Oudenburg is compleet: “We willen onze stad klaar maken voor de toekomst”

De lijst Voor Oudenburg stelt haar 21 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober voor: meer dan de helft, vaak zonder politieke kleur, neemt voor de eerste keer deel. Eerder was al bekend dat Anthony Dumarey de lijst trekt. Burgemeester Romina Vanhooren staat op de tweede plaats, gevolgd door schepen Jens Balliere. Gemeenteraadsvoorzitter Stefaan Reynaert is lijstduwer.
The post

Lees meer »

Arizona-partijen zoeken herstartknop

07:01 Een overleg zondagavond tussen de partijvoorzitters van N-VA, Vooruit, CD&V, MR en Les Engagés toont hoe de Arizona-partijen proberen de regeringsonderhandelingen een tweede adem te geven. De speculat…

Lees meer »

Kan een paralympiër verder springen dan het WR van Mike Powell? Duitse ‘bladejumper’ Markus Rehm wil als eerste mens voorbij 9 meter

Al 33 jaar bezit Mike Powell het wereldrecord in het verspringen (8m95). De paralympiër Markus Rehm wil die mijlpaal verbeteren: zijn record bedraagt 8m72 – verder dan de laatste negen olympische kampioenen. Rehm droomde ook van deelname aan de Olympische Spelen, maar kreeg geen groen licht. De wetenschap was er niet uit of zijn rechterblade hem voordeel geeft.

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. Wat kan Louis Clincke in de wegrit?

De Belgische atleten doen het meer dan uitstekend op de Paralympische Spelen in Parijs. Léa Bayekula veroverde gisteravond op de 400 meter de vierde gouden medaille voor ons land. Maxime Carabin plaatste zich later in een paralympisch record voor de finale van de 100 meter, kan hij deze voormiddag al voor nieuw eremetaal zorgen?

Lees meer »

Man veroordeeld voor inbraken in Ieper en Poperinge, kompaan laat verstek gaan

Nafaa B., een 24-jarige Fransman geboren in Algerije, is door de rechter in Ieper veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden en een geldboete voor een aantal inbraken en inbraakpogingen in woningen in Ieper en Poperinge. Een tweede beklaagde kreeg bij verstek één jaar cel.
The post Man veroordeeld voor inbraken in Ieper en Poperinge, kompaan laat verstek gaan

Lees meer »

Mama van Hannelore (21) richt zich tot haar doodrijder in rechtbank: “Heel teleurgesteld dat hij slachtofferrol aanneemt”

De 42-jarige Wesley D., die Hannelore Reyniers (21) vorig jaar onder invloed van heroïne doodreed, hoopte in de rechtszaal wat van zijn drie jaar cel af te peuteren, maar botste op een vlijmscherpe uithaal van het parket. “Hij heeft nul schuldinzicht.” De mama van Hannelore sprak de doodrijder van haar dochter toe in een emotionele brief: “Wij zijn opnieuw teleurgesteld

Lees meer »

Aili (17) mag jaar lang Menen vertegenwoordigen als Wieltjesambassadeur: “Dit had ik niet verwacht”

Aili Deweerd (17), Emma Foulon (25) en Laetitia Lavens (26) maakten er zaterdagavond een spannende verkiezingsstrijd van in De Kapucinne in Menen. Uiteindelijk was het Aili die aan het langste eind trok. Zij kroonde zich tot de tweede Wieltjesambassadeur van de stad. “Hoop anderen te inspireren.”
The post Aili (17) mag jaar lang Menen vertegenwoordigen als Wieltjesambassadeur: “Dit had

Lees meer »

Wagen belandt tegen gevel bij ongeval in Westkerke

De brandweer is woensdagochtend uitgerukt nadat een personenwagen tegen de gevel van een appartementsgebouw in Westkerke eindigde. Daardoor sneuvelde een raam.
The post Wagen belandt tegen gevel bij ongeval in Westkerke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Danira Boukhriss over geboorte van haar zoontje: “Als het nog een kwartier langer had geduurd, werd het gevaarlijk”

In de podcast van Anja Daems, ‘Als de muren konden praten’, heeft Danira Boukhriss Terkessidis (34) het openhartig over de geboorte van haar zoontje Naïm, die ze deelt met acteur Ward Kerremans. Hoewel ze naar eigen zeggen zeker op een roze wolk zit, kwamen er ook heel wat moeilijkheden bij kijken. “De pijn achteraf was nog erger dan de bevalling

Lees meer »