Zo’n 200 aanwezigen tijdens infomoment over Thermae Palace Hotel, vooral veel bezorgde Oostendenaars

Begin december maakte stad Oostende bekend dat er een reddingsplan is voor het Thermae Palace Hotel. Het iconische erfgoedgebouw is in slechte staat, maar een oplossing laat al jaren op zich wachten. Dat heeft onder meer te maken met een flinke kostenplaatje van 94 miljoen euro. Veel Oostendenaars zijn bezorgd over de toekomst van het erfgoed en wilden graag meer weten over de plannen.

Schepen Björn Anseeuw zakte dinsdagavond af naar OC De Schelpe in Oostende om toe te lichten wat de plannen zijn voor het Thermae Palace Hotel en vooral ook waarom bepaalde keuzes gemaakt werden. De gemeenteraad keurde onlangs een samenwerking goed met nv Restotel, de huidige huurder van het gebouw en PMV, Participatiemaatschappij Vlaanderen om een projectvennootschap op te richten. Samen willen ze het gebouw restaureren en er zou nadien een hotel en wellness komen, maar ook Mu.ZEE zou naar hier verhuizen en op de parking willen de partners een nieuwbouwproject plaatsen.

94 miljoen euro

Het is volgens de stad immers niet mogelijk om de restauratie te betalen met overheidsmiddelen. Daarom werd op zoek gegaan naar een oplossing met de private sector. “94 miljoen euro is een smak geld en dat moet je ergens halen. Ofwel haal je dat bij de belastingbetaler, zijnde de Oostendenaar ofwel komt een andere overheid tussen. Voor de stad zou zo’n budget betekenen dat je gedurende zes jaar geen enkele euro hebt om iets anders te doen. Het is een iconische plek, maar het is economisch compleet waardeloos. Het is onmogelijk om genoeg te verdienen met de uitbating om zo de restauratie en het onderhoud te betalen. Dat blijkt ook uit het schattingsverslag. Daarin staat dat de stenen een paar miljoen euro waard zijn, maar dat weegt niet op tegenover de verplichtingen die horen bij een monument”, lichtte schepen Björn Anseeuw toe.

In het reddingsplan staat dat er een nieuwbouwproject voorzien zal worden op de parking van het hotel met een ‘residentiële invulling’. Dat klinkt echter nogal vaag in het oor van veel Oostendenaars en die wilden dan ook graag antwoorden tijdens het infomoment. Een concreet plan is er echter nog niet. “Nu moeten er eerst plannen opgemaakt worden waarmee een omgevingsvergunning kan worden aangevraagd. Het ontwerp is dus nog in opmaak. We werken daarvoor samen met het gerenommeerde architectenbureau Robbrecht en Daem architecten.”

Onrust

Heel wat aanwezigen bleven toch wel op hun honger zitten, want hoe hoog zal er dan gebouwd worden? “Ik ben wat bang over de plannen voor een nieuwbouw. Het zicht op dat prachtige gebouw zal verloren gaan. Het komt er op neer dat ze centen moeten hebben, wat natuurlijk begrijpelijk is. Als je ziet hoe de stad nu al volgebouwd is, dan zijn we er toch niet gerust in”, zeggen Luc en Christine.

Ook de verhuis van Mu.ZEE roept heel wat vragen op. “Waarom wordt er eerst geïnvesteerd in het gebouw in de Romestraat om het museum dan een jaar later te verhuizen?”

The post Zo’n 200 aanwezigen tijdens infomoment over Thermae Palace Hotel, vooral veel bezorgde Oostendenaars is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Spermadonor die 550 kinderen verwekte, reageert op Netflix-docu: “Ik doneer nog, ja, maar enkel broers en zussen”

Maar liefst 550 kinderen werden verwekt met zijn zaad, en daarom is Jonathan Meijer (42) het onderwerp van de Netflix-docureeks ‘The Man with 1000 Kids’. Maar hoewel de Nederlander een donorverbod opgelegd kreeg, vindt hij alle aandacht overdreven. “Die docu is pure sensatie”, reageert Meijer in een exclusief gesprek met HLN over zijn beweegredenen. En jawel, hij doneert nog steeds

Lees meer »

Vandaag verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van ‘VTM NIEUWS’ blikt vooruit op de

Lees meer »

Heeft Dimi Van Pamel zijn laatste koers gereden?

De kans is klein dat Dimi Van Pamel (19) nog een rugnummer opspeldt. De Tieltenaar, die rijdt voor Wielerteam Decock-Van Eyck-Van Mossel Devos-Capoen, deed dat vorige zaterdag in Zerkegem, maar kwam ten val. Door de opeenvolging van tegenslagen is het negentig procent zeker dat hij stopt met koersen.
The post Heeft Dimi Van Pamel zijn laatste koers gereden? appeared

Lees meer »

Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen boven voor mama van Tristan uit Passendale

Een 7-jarige jongen van een school uit Antwerpen is gisteren verdronken in een zwemvijver van recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten tijdens een schooluitstap. Het ongeval roept pijnlijke herinneringen op aan Tristan Siegmund uit Passendale die begin juli 2017 verdronk in een recreatievijver in het Nederlandse Chaam.
The post Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen

Lees meer »

“Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het EK voor telegeleid wagen

Roeselare Sinds vijf jaar racet Racing Club Roeselare met telegeleide wagens op het gloednieuwe circuit op het einde van de Kachtemsestraat, pal langs de E403. Eind augustus organiseren ze het EK, komend weekend komt een internationaal gezelschap kennismaken met het circuit. Een kijkje gaan nemen is gratis.
The post “Formule I in het klein”: Racing Club Roeselare organiseert het

Lees meer »