Nooit eerder was het lerarentekort zo groot: 396 openstaande vacatures na de kerstvakantie

Op 24 januari vieren we de Internationale Dag van het Onderwijs, terwijl heel wat scholen met de handen in het haar zitten. Want 2024 werd ingezet met 396 openstaande vacatures voor allerhande directiepersoneel en leerkrachten, het hoogste cijfers ooit op het einde van de kerstvakantie. “De tekorten zijn in alle sectoren voelbaar”, klinkt het bij minister van Onderwijs Ben Weyts.

Doorheen het hele jaar ontving de VDAB maar liefst 3.617 vacatures voor onderwijsfuncties, dat waren er 233 meer dan het jaar ervoor. Bij het merendeel van de vacatures – 2.212 stuks – ging over een positie als leerkracht secundair onderwijs. Op de tweede plek komen de leerkrachten kleuter- en lager onderwijs te staan, ook voor die jobs werden er vorig jaar heel wat mensen gezocht. De enige functie waarvoor het aantal ontvangen vacatures is gedaald, is die van leerkracht in het buitengewoon secundair onderwijs. (lees verder onder de grafiek)

Gelukkig wordt er voor een groot deel van die vacatures ook telkens een geschikte kandidaat gevonden, maar dat is niet altijd het geval. De kerstvakantie werd dit jaar afgesloten met maar liefst 396 oningevulde vacatures, het hoogste aantal van de afgelopen 10 jaar in die periode. (lees verder onder de grafiek)

“Zowat alle sectoren kampen momenteel met een arbeidskrapte en dus voelt ook het onderwijs dit”, reageert het kabinet van minister Ben Weyts. “We hebben tientallen verschillende maatregelen genomen en die beginnen stilaan vruchten af te werpen: zo zijn er na 10 jaar dalende cijfers opnieuw méér inschrijvingen in de lerarenopleidingen en we noteren een recordaantal zij-instromers. Sinds dit schooljaar voeren we ook de gastleraar in, waardoor werknemers uit andere sectoren enkele uren kunnen lesgeven om een school uit de nood te helpen. Heel veel van de vacatures in het onderwijs gaan immers niet over voltijdse betrekkingen, maar over 2 uur fysica hier, 3 uur Frans daar… Eén vacature staat dus niet gelijk aan één personeelslid, vaak gaat het over kleine opdrachten.”

The post Nooit eerder was het lerarentekort zo groot: 396 openstaande vacatures na de kerstvakantie is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Hier is volop paniek”: Vlaamse toeristen wegens bosbrand op Grieks eiland Kos geëvacueerd, brand is onder controle

Op het Griekse eiland Kos werden gisteren toeristen geëvacueerd uit meerdere grote hotels vanwege een naderende bosbrand. “Het is hier volop paniek,” vertelde Elise Michielsen (19), een studente uit Merksplas. “We hebben snel een koffertje moeten pakken met onze belangrijkste spullen.” De ruim honderd brandweerlieden die de grote bosbrand bestrijden kregen de brand deze nacht onder controle volgens de Griekse

Lees meer »

Wevelgem en HOGENT ontwikkelen een methodiekenbundel met spelletjes om kinderen inspraak te geven in beleid

Een kindvriendelijke stad of gemeente, die laat kindjes hun zegje doen over projecten. Maar hoe betrek je hen? In Wevelgem ontwikkelden ze samen met HOGENT een methodiekenbundel met spelletjes. “Zo spelenderwijs en op uniforme manier kinderen laten participeren.”
The post Wevelgem en HOGENT ontwikkelen een methodiekenbundel met spelletjes om kinderen inspraak te geven in beleid appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ook Stefaan Vandecasteele blij met vernieuwde Bergstraat: “Mooiste laan van Kortrijk”

Op 3 juli werd de vernieuwde Knokstraat en Bergstraat terug opengesteld voor verkeer en werden de straten feestelijk geopend met de buurt. Buiten enkele handelaars die zich verder niet wilden uitspreken, reageert de buurt positief. “Dit was ook nodig voor de verkeersveiligheid in Aalbeke”, zegt vierde generatie zaakvoerder Stefaan van Vandecasteele Houtimport.
The post Ook Stefaan Vandecasteele blij met

Lees meer »

Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie

Op vrijdag 19 juli staat het Ardooise Waterbekfestival op de kalender. Hoofdact is Regi Live. Ook Get Ready en Maksim prijken op de affiche. Ardooienaar Dennis Cartier zorgt voor een stomende afterparty. Verder staan er foodtrucks en kinderanimatie op het menu.
The post Regi Live op Waterbekfestival in Ardooie appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee rijstroken versperd op A12 naar Brussel na ongeval

Op de A12-autosnelweg tussen Antwerpen en Brussel is er flink wat verkeershinder ter hoogte van Meise nadat een personenwagen is ingereden op een vrachtwagen. Dat meldt de federale politie. Het is nog niet duidelijk of er bij het ongeval gewonden gevallen zijn.

Lees meer »

Boer Glenn vervangt hertenboer in ‘Boer zkt vrouw’: “Ik ben niet van plan om als oude papa aan de schoolpoort te staan”

Dat het leven meer is dan werken alleen beseft Glenn Driesen (32) meer dan ooit sinds hij zijn beide ouders moest afgeven. De jonge veeboer uit Weelde zoekt in het komende ‘Boer zkt vrouw’-seizoen dan ook een vrouw die ambitieus en actief is, maar ook kan genieten van het leven. “Je krijgt me niet makkelijk klein, maar toen ik mijn

Lees meer »