N-VA mandatarissen bezetten eventjes de afgesloten inkomhal van het station in Brugge

Mandatarissen en bestuursleden van N-VA Brugge hebben woensdagochtend de recent afgesloten inkomhal van het Brugse station eventjes bezet. Zij eisen dat de NMBS deze prachtige historische zaal meteen heropent voor treinreizigers. Tegelijk moeten de unieke muurschilderingen worden hersteld en bewaard. Vlaams parlementslid Maaike De Vreese vraagt Erfgoedminister Matthias Diependaele om op te treden tegen deze verwaarlozing. Gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche ziet veel bijkomende mogelijkheden voor deze bijzondere ruimte.

Het Brugse raadslid Martine Bruggeman kwam de voorbije jaren herhaaldelijk tussenbeide om aandacht te vragen voor de muurschilderijen in de lokettenzaal van het Brugse station. Zij wees op het historische en artistieke belang van het massale kunstwerk “Mijn Landekyn ter Eere” van René De Pauw uit 1939. De kunstminnende politica vroeg het stadsbestuur aan te dringen bij de NMBS om de beschadiging en de verloedering van deze schilderijen tegen te gaan.

Op deze muurschilderijen en panelen herken je onder meer Brugse gebouwen, de kuststreek, de Damse Vaart, de Stinker en de Blinker, graven uit de Eerste Wereldoorlog, Gent, Brussel, Hasselt, de Waalse industrie en enkele strijders uit de Guldensporenslag, zowaar naast de Eiffeltoren geportretteerd. De kunstenaar verwerkte kunstig het grote uurwerk in zijn kleurige schilderingen.

Conservatie

Zowel dit werk als de lokettenzaal en de voorgevel van het station van Brugge zijn intussen beschermd. In 2001 ondergingen de schilderijen al eens een conservatiebehandeling. Maar sinds die tijd laat de NMBS de zaken op zijn beloop. Ook nadat er waterinsijpeling werd vastgesteld. Het was ook daarover dat Martine vorig jaar nog eens interpelleerde. Zonder gevolg, niet van het stadsbestuur en niet van de NMBS.

Enkele weken geleden besloot de spoorwegoverheid pardoes om de hele lokettenzaal te sluiten. Voor tickets en informatie kan je als binnen- of buitenlandse reizigers enkel nog terecht in automaten in de gang naar de sporen of in de ongezellige ruimte voorbij spoor 10. Zeg maar aan de achterkant van het station, vriendelijk verwoord als de ‘kant Sint-Michiels’. De operationele leiding van de spoorwegen nam deze beslissing op eigen houtje, zonder enige bevraging of informatieronde.

Dwaas

“Veel mensen, zeker de Bruggelingen, vinden dit een jammerlijke, onverantwoorde en zelfs dwaze beslissing”, zegt gemeenteraadslid Pol Van Den Driessche. “De eens zo indrukwekkende en mooie stationshal met die specifieke loketten, omgeven door de unieke kunstwerken, is nu gesloten en met een lelijk hekken afgezet. Als dit nog een tijdje doorgaat, dan zal het verval van de zaal en van de kunstwerken snel en vernietigend doorgaan.

N-VA Brugge vindt dit onaanvaardbaar en kan het niet langer aanzien. Vandaar deze zachte, tijdelijke bezetting. “Voor ons moet de inkomhal van ons station gewoon en wel meteen weer open”, vervolgt Pol Van Den Driessche. “Als een van de belangrijkste toegangspoorten naar en als de fraaie vertrekplaats vanuit de schoonste Vlaamse stad. Bruggelingen en toeristen moeten weer die fantastische inkomhal kunnen bewonderen.”

Propere toiletten

“Ze moeten er treintickets kunnen aanschaffen, vooral elektronisch maar hopelijk nog aan minstens één bemand loket. Want niet iedereen is technologisch zo onderlegd en aan een machine kan je sommige vragen niet stellen. Ook toeristen raken niet altijd wijs hoe zij een kaartje kunnen aanschaffen en zitten vaak met nog meer vragen”, aldus het gemeenteraadslid.

“De stationshal moet bovenal weer de plaats zijn waar mensen, ook zittend, kunnen wachten op hun vertrekkende of aankomende trein. Een plaats ook waar er vlakbij ook propere toiletten zijn, want nu moet men helemaal naar die achterkant voor een sanitaire stop en dat is voor sommige oudere en zieke mensen absoluut geen evidentie. Tegelijk zouden enkele loketten tot toeristisch informatiebureau kunnen worden omgetoverd, want vandaag zit dat infopunt wat opgesloten in een inspiratieloos, kil kantoortje.”

Politie

N-VA oppert voorts de mogelijkheid dat de politie er een open loket krijgt, veel toegankelijker dan het bureautje achter een altijd gesloten, bijna onvindbare deur. “Op de vloer van de inkomhal zou men bijvoorbeeld een grote kaart van Brugge kunnen aanbrengen, waarop bezoekers hun wandelroute kunnen uitstippelen. Jonge en andere straatmusici zouden hier nu en dan de kans moeten krijgen om hun talenten te laten horen”, luidt het.

“In de zaal achter de loketten kunnen mensen hun dure fietsen stallen, zoals dat vroeger gebeurde. Men kan daar eveneens een rustige plek voorzien voor ouders die hun baby’s willen verversen en voeding geven. Als deze inkomzaal opnieuw gaat leven, dan vindt dat typische stationsbuffet – waar zo veel herinneringen aan vast hangen – vast wel een nieuwe uitbater. Kortom, mits wat creativiteit zijn er talloze invullingen voor deze indrukwekkende ruimte te vinden.”

Nalatigheid

Volgens Vlaams parlementslid Maaike De Vreese werd in geen enkele andere Vlaamse kunststad de statige inkomhal van het station geslote,n voor het publiek? Eigenlijk is dat toch ondenkbaar! Iedereen is onder de indruk van de majestatische zaal en koepel van het Antwerpse Centraal Station.”

“Ook in Gent Sint-Pieters knapte men de inkomhal met de muurschilderijen prachtig op. Net zoals dat in Leuven enkele jaren geleden het geval was. Allemaal schitterend gedaan. En wij zouden dan moeten toestaan dat ons station er verwaarloosd gaat bijliggen, wij die toch dé toeristische stad van Vlaanderen zijn? Met dagelijks zo’n twintigduizend reizigers.”

De Brugse lijsttrekker laat het daar niet bij en diende meteen een vraag om uitleg in bij haar partijgenoot, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele, om de NMBS fors op de vingers te tikken wegens schuldige nalatigheid bij het onderhoud van hun beschermde eigendom.

The post N-VA mandatarissen bezetten eventjes de afgesloten inkomhal van het station in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.
The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Nog meer spanning op Nederland-Turkije: Turkse voetbalbond ontkracht schorsing Demiral, president Erdogan woont wedstrijd bij

Turkije is goed op weg om dé revelatie van het EK voetbal te worden, maar het toernooi dreigt een donker randje te krijgen door een omstreden gebaar van speler Merih Demiral, die dweepte met de extreemrechtse beweging ‘de Grijze Wolven’. Hij dreigt twee wedstrijden geschorst te worden, al mag de Turkse voetbalbond z’n zegje nog doen. Turkse president Erdogan is

Lees meer »

Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck: “Met ‘Sculptural’ wil ik de identiteit van K.E.R.K. versterken”

Vanaf dinsdag 2 juli is de voormalige kerk van Sint-Pieters-Kapelle in Middelkerke het decor voor de vierde zomertentoonstelling van Nick Ervinck. De bekende kunstenaar verzamelde voor ‘Sculptural’ twaalf bevriende kunstenaars die samen met hem “de intrigerende wereld van hedendaagse beeldhouwkunst willen belichten”. ‘Sculptural’ loopt nog tot en met zaterdag 31 augustus.
The post Sint-Pieters-Kapelle vormt decor voor vierde zomertentoonstelling

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »

Oud-schooldirecteur viert diamanten huwelijksjubileum

Op donderdag 27 juni vierden Willy Vandevivere en Agnes Vanwildemeersch hun diamanten huwelijksjubileum. Ze trouwden op 27 juni 1964 in Beselare en gingen daarna in Boezinge wonen.
The post Oud-schooldirecteur viert diamanten huwelijksjubileum appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wie is dé nieuwe, geheimzinnige Britse premier? “Mijn achtergrond is op geen enkele manier geprivilegieerd”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »