Miljoenen witgewassen voor criminelen, maar Oostendse ‘Marchand Brothers’ vragen de vrijspraak: “Familie werd met de dood bedreigd”

Sporttassen vol cash, luxewagens en zelfs het IRA: het strafdossier rond de Oostendse tweelingbroers Peter en Rudolf Marchand leest als het script van een gangsterfilm. De 71-jarige zakenlui zouden op twaalf jaar tijd liefst 120 miljoen euro hebben witgewassen voor Ierse criminelen. Maar op hun proces in Brugge gaan ze voor de vrijspraak. “Mijn cliënt werd onder druk gezet. Zijn familie werd met de dood bedreigd”, klonk het.

Het gerecht had de flamboyante broers Peter, Rudolf en wijlen Armand (hij stierf in mei 2021 en wordt dus niet vervolgd, red.) Marchand al langer in het vizier, toen speurders op 18 juni 2019 huiszoekingen uitvoerden op verschillende locaties in Brugge, Knokke en Oostende. Ook in het penthouse van de ‘Marchand Brothers’ in het Oostendse Europacentrum viel de politie binnen en er werden ook zes luxewagens, waaronder Bentleys en een Maserati’s, in beslag genomen.

Tussen 2007 en 2019 zou Peter Marchand liefst 113 miljoen euro, afkomstig uit illegale sigarettenverkoop, hebben witgewassen voor Engelse en Ierse criminelen. Toen hij in 2015 op vakantie ging, zou broer Rudolf 7 miljoen euro voor zijn rekening hebben genomen. Sporttassen vol Britse ponden werden overhandigd op de parking van een McDonald’s-restaurant en vervolgens voor euro’s omgeruild in een Brussels wisselkantoor. Toen Peter Marchand in de hoofdstad tegen de lamp liep met een sporttas vol geld, ging het gerecht tot actie over.

In november 2022 werden de zelfverklaarde ‘keizers van Oostende’ samen met zes vennootschappen en nog tien andere personen naar de Brugse strafrechtbank doorverwezen op verdenking van witwas, lidmaatschap van een criminele organisatie en fiscale fraude.

Levensloop

Op het proces schetste procureur Pascal Week de levensloop van de flamboyante broers. “Van uitbaters van cafés met kansspelen klommen ze op tot zakenlui die graag grote sier maakten in Oostende”, stelde hij. De broers hadden een lucratieve handel in sigaretten, verkochten het limonademerk Appletise aan Coca-Cola en lanceerden hun eigen cavamerk Don Jaime. Ze reden rond met Maserati’s en Bentleys, droegen altijd een kostuum en in 1991 trokken ze in op de bovenste verdieping van het Europacentrum.

“Veel schone schijn, want de broers leefden niet in grote luxe”

Maar de broers hielden er volgens het parket dus ook minder frisse praktijken op na. Ze zouden niet enkel geld hebben witgewassen voor criminelen, maar ook contacten hebben “gefaciliteerd”. Toch was er volgens het OM heel veel “schone schijn” mee gemoeid. “De broers leefden eigenlijk niet in grote luxe”, verraste de procureur. “Peter leeft zelfs van een minimumpensioen.” De verdediging knikte instemmend: “Die Bentleys waren twintig jaar oud.”

Peter Marchand zou de spil zijn geweest in de praktijken en zat vier maanden in voorhechtenis. Voor de witwaspraktijken riskeert hij drie jaar celstraf met uitstel, zijn broer Rudolf een jaar cel met uitstel. Daarnaast riskeren ze ook nog een zware celstraf en 1,8 miljoen euro boete voor cavazwendel. Op de dag van de invallen nam de douane in Brugge en Oudenburg in totaal bijna 70.000 liter cava in beslag, waarop geen accijnzen werden betaald.

Onder dwang

Joachim Meese, de advocaat van Peter Marchand, drong aan op de vrijspraak voor witwas. “Mijn cliënt moest geld witwassen onder dwang van Ierse criminelen”, pleitte hij. “Indien hij weigerde zouden ze het IRA op zijn familie afsturen om hen te vermoorden. Het lijkt iets uit een film, maar het verklaart wél waarom hij dit allemaal deed. Uit de telefoontaps blijkt duidelijk zijn grote onderdanigheid.” De procureur deed het verhaal af als een leugen.

Rudolf Marchand vroeg eveneens de vrijspraak voor witwas. “Hij wist helemaal niet waarmee zijn broer bezig was”, pleitte meester Luc Arnou. “Hij heeft één keer op vraag van Peter drie sporttassen met geld van een Engelse man in ontvangst genomen in Brussel. Het omwisselen gebeurde in een officieel kantoor, waardoor hij geen argwaan had.” Voor de cavazwendel vroeg Peter Marchand een straf met uitstel, zijn broer Rudolf de vrijspraak.

De overige beklaagden riskeren tot twee jaar cel, meestal met uitstel, voor de witwas. De meesten vragen zelf de vrijspraak. Vijf beklaagden, onder wie twee Litouwers, moeten zich ook nog verantwoorden voor illegale sigarettenhandel. In 2019 nam de douane in verschillende loodsen meer dan 12 miljoen sigaretten en ruim 21.000 kilo tabak in beslag. Daarbij zouden ruim vier miljoen euro aan accijnzen ontdoken zijn. Daarvoor riskeren ze celstraffen tot 5 jaar en geldboetes van meer dan 40 miljoen euro.

De rechtbank doet uitspraak op 28 februari. (AFr)

The post Miljoenen witgewassen voor criminelen, maar Oostendse ‘Marchand Brothers’ vragen de vrijspraak: “Familie werd met de dood bedreigd” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bomenaar Thierry (53) zag Joe Biden enkele uren na felbesproken debat: “Daar liep een president over de tarmac”

Enkele uren na het veelbesproken debat tussen een verwarde, stotterende Joe Biden en zijn zelfverzekerde opponent Donald Trump, stond uitgeweken Bomenaar Thierry Wernaers (53) oog in oog met de Amerikaanse president. Dat leek een heel andere Biden te zijn. “Op enkele meters afstand van me stapte een zelfverzekerde president rond”, zegt Thierry, die als ‘delegate’ is uitgekozen om Biden officieel

Lees meer »

Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door

Lees meer »

Damberdvrienden huldigen kampioenen

Bij kaartclub de Damberdvrienden met als lokaal ’t Damberd in de Gentsestraat, vond de jaarlijkse kampioenenviering plaats.
The post Damberdvrienden huldigen kampioenen appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt nieuwe evacuatie van Khan Younis en Rafah

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Verkoop speedpedelecs remt fors af

De verkoop van speedpedelecs, snelle elektrische fietsen, krijgt forse klappen. De oorzaak is onder meer het aanhoudende slechte weer. Al doet de tweedehandsmarkt voor speedpedelecs het wél goed.

Lees meer »

Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid”

Op vrijdag 12 juli vindt in Pittem de vierde editie van Soirée Congé plaats, op de vertrouwde locatie van DelmoFarm in de Meulebekestraat. Met een aantal nieuwigheden wil de organisatie nog meer mensen een spetterende avond bezorgen.
The post Vierde editie van Soirée Congé wordt nog groter: “Lounge en dansterrein worden uitgebreid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Volgende week opnieuw zomers intermezzo? “Warme lucht die richting ons land trekt is niet noodzakelijk goed nieuws”

De komende dagen domineert een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland ons weer door regenzones naar West-Europa te sturen. Maar daar zou volgende week wel eens verandering in kunnen komen volgens verschillende weermodellen dankzij een hogedrukgebied. Betekent dit dat er een nieuw zomers intermezzo op komst is voor ons land? Krijgen we warm en droog weer of staat er ons iets

Lees meer »

Steven Van Moeffaert (KSC Blankenberge) blikt terug op mooi seizoen: “Spelers verdienen duidelijkheid”

We zagen Steven Van Moeffaert voor het laatst als speler actief in Waregem, waar KSC Blankenberge de finale van de beker van West-Vlaanderen won. Intussen was de promotie van eerste provinciale naar de nationale reeksen al afgedwongen.
The post Steven Van Moeffaert (KSC Blankenberge) blikt terug op mooi seizoen: “Spelers verdienen duidelijkheid” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »