Karl Vannieuwkerke schrijft een brief naar de jury van de Kastaars: “Zou het kunnen dat je een regelrechte hekel hebt aan sport?”

Karl Vannieuwkerke schrijft elke week een brief. Deze keer viel het Karl op dat er opnieuw geen enkel sportprogramma genomineerd werd voor de Kastaars, de mediaprijzen voor Vlaams tv-, radio- en onlinetalent. De jury mag altijd antwoorden: [email protected].

Beste Kastaar,

Zaterdagavond ga je opnieuw heel wat producers, redacteurs, eindredacteurs, presentatoren en bazen van productiehuizen knuffelen en gelukkig maken. Voor het tweede jaar op rij word je uitgereikt aan het beste wat het medialandschap in Vlaanderen te bieden heeft. Lovenswaardig. Wat waren we vorig jaar blij met de zenderoverschrijdende verkiezing van de mediaprijzen. We verheugden ons vooral op een stevige afterparty. Daar zijn de mannen en vrouwen van de sportredacties namelijk goed in. Daar staan we voor bekend. Hard werken en feesten zit in ons DNA.

Tweeënnegentig (92!) nominaties in zeven categorieën en geen enkele kans op een prijs voor een sportprogramma. Mag ik dat onlogisch vinden?

De kostuums werden al naar de stomerij gebracht, de verwoede pogingen om een BOB te vinden waarvoor we ook nog eens een kaartje zouden moeten versieren ingezet. Tot een maand voor het evenement de nominatielijst bekend werd gemaakt. Iedereen die ook maar iets met een van de vele sportprogramma’s op de Vlaamse zenders te maken had, knipperde met de ogen. Sport kreeg het exacte aantal van nul nominaties. Nul, geen enkele! Volgens de gehanteerde logica haalt in Vlaanderen geen enkel sportprogramma de norm om genomineerd te worden voor jouw show, lieve Kastaar. We verzoenden ons met de gedachte dat het om een vergetelheid van de jury ging, de groeipijn van een verkiezing die wat tijd nodig had om het juiste evenwicht te vinden. Alle begrip. De mailtjes van verontwaardigde kijkers liepen binnen, maar we tilden er ook niet al te zwaar aan. Je hoorde snel dat de vanuit de verschillende sportredacties uitgestuurde signalen bij de juiste mensen waren terechtgekomen en dat het volgend jaar (nu dus) anders zou zijn. We zijn een jaar verder, lieve Kastaar. En er is helemaal niets veranderd.

Integendeel. Tweeënnegentig (92!) nominaties in zeven categorieën en geen enkele kans op een prijs voor een sportprogramma. Noch bij de televisieprogramma’s noch bij de podcasts of in de categorie radioprogramma’s. Mag ik dat onlogisch vinden, of toch vooral heel vreemd als je ziet dat het aanbod aan sportprogramma’s op radio, televisie en online ongeveer even groot is als dat van alle andere sectoren samen? Kijkcijfers zijn duidelijk ook geen referentie om op de genomineerdenlijst te belanden. Ik heb je reglement nog niet goed gelezen, beste Kastaar. Misschien staat daar expliciet in dat sportprogramma’s niet kunnen genomineerd worden uit angst dat ze de hele show zouden kannibaliseren.

Ik lach maar wat, maak er een karikatuur van om de logica ervan toch enigszins in te kunnen zien. Misschien is het heel simpel, Kastaar. Zou het kunnen dat je niet van sport houdt en er zelfs een gloeiende hekel aan hebt? Ik kan geen andere uitleg bedenken als ik de niet-nominatie van populaire en goedgemaakte voetbalpodcasts in ogenschouw neem. Ik schrijf deze brief niet voor mezelf, maar voor alle makers van sportprogramma’s. De mannen en vrouwen achter de schermen die hun hart en ziel in elke format steken, voor wie er geen uren bestaan. Als presentator neem je het applaus van het publiek na afloop van elk programma sowieso in ontvangst. In de coulissen moeten ze het doen met schouderklopjes of helemaal niets. Daar hadden een paar nominaties (en we spreken zelfs niet over prijzen pakken) echt wel iets aan kunnen doen.

Voedsel voor de ziel zeg maar. Maar ik weet nu al dat het ook zonder wel zal lukken. Passie is het ordewoord van iedereen die ik de voorbije vijfentwintig jaar op al die sportredacties leerde kennen. Ze doen het uit liefde voor de stiel en voor de sport. Wie weet volgt er volgend jaar wel ergens een verdwaalde nominatie, want 2024 wordt bovenal een sportjaar. Tot spijt van wie het benijdt.

Lieve Kastaar, geniet van het feestje en geef Jeroom een dikke knuffel van me. Hij verdient met ‘Boris’ alle prijzen. Ik ben uitgenodigd om in het publiek te zitten, maar ga mijn voldoening toch maar zoeken op een sportevenement. Diksmuide ontvangt Varsenare voor de topper in eerste provinciale in West-Vlaanderen. Mooier worden zaterdagavonden niet.

Warme groet en veel plezier,

The post Karl Vannieuwkerke schrijft een brief naar de jury van de Kastaars: “Zou het kunnen dat je een regelrechte hekel hebt aan sport?” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Cercle Brugge leent Lawrence Agyekum van Salzburg

Cercle Brugge en het Oostenrijkse Red Bull Salzburg hebben een overeenkomst bereikt voor de tijdelijke overgang van Lawrence Agyekum. De 20-jarige middenvelder wordt er tot eind dit seizoen geleend, met een aankoopoptie.
The post Cercle Brugge leent Lawrence Agyekum van Salzburg appeared first on KW.be.

Lees meer »

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »

Sibelco in Dessel gaat water in groeve bufferen voor periodes van droogte

Aan de groeve van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel is een kantelstuw geïnstalleerd om water te bufferen voor periodes van droogte. Normaal loopt het water van nature over in de Witte Nete, en dat zal ook blijven gebeuren. Maar in natte periodes kan het water nu opgeslagen worden, zodat het bijvoorbeeld door landbouwers gebruikt kan worden bij waterschaarste.

Lees meer »

Yves Ngabu verdedigt met bravoure zijn IBO-wereldtitel; tegenstander Martinez geeft er in zevende ronde de brui aan

Yves Ngabu (35) heeft met verve zjin IBO-wereldtitel bij de cruisergewichten verdedigd, uitdager Kevin Martinez (24) was in de zesde ronde tegen het canvas gegaan en besloot niet meer aan te treden in de zevende ronde. De juryleden kenden alle drie het maximum van de punten toe aan de Roeselarenaar, al was dat door de opgave van Martinez nog van

Lees meer »

Krijgt Gella eindelijk een opvolger? Dit zijn de (medaille)kansen van de West-Vlaamse Olympiërs

19 september 2000 in Sydney: judobrons voor Gella Vandecaveye, amper twee maanden nadat ze de kruisbanden van haar rechterknie scheurde. Vierentwintig jaar later is Vandecaveye – hockeyer Arthur De Sloover behaalde in Tokio goud met de Red Lions – nog altijd de laatste West-Vlaamse individuele medaillewinnares op de Olympische Spelen. Komt daar tussen zaterdag 27 juli en zondag 11 augustus

Lees meer »

Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde interim-directeur aan boord te houden: “Hij bracht terug warmte in de school”

Het einde van het schooljaar verliep in Prizma-basisschool De Talententuin in Lendelede niet zo rustig. Er is onder een deel van het personeel en bij heel wat ouders onmin ontstaan omdat interimdirecteur Maarten Vansteenkiste die job na dit schooljaar niet definitief mag uitoefenen. Die laatste hebben een petitie gelanceerd.
The post Ouders basisschool De Talententuin lanceren petitie om geliefde

Lees meer »

Tweede alzheimermedicijn goedgekeurd in de VS

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen van toezichthouder FDA om een nieuw alzheimermedicijn op de markt te brengen. Het gaat om het tweede goedgekeurde medicijn dat de progressie van de slopende hersenziekte vertraagt.

Lees meer »