In Alveringem zijn inwoners gelukkiger dan elders: “Dit is nog een écht dorp”

Volgens de nieuwste cijfers van de Gemeente-Stadsmonitor zijn inwoners van Alveringem gelukkiger dan de meeste andere gemeenten in West-Vlaanderen.

Een plakkaatje met home sweet home hangt aan de deur van? ’t Patersvat tegenover de kerk van Alveringem. Behalve de kroostrijke familie van Sandy Saelens (40) voelen ook haar klanten zich thuis in het volkscafé. Dat volk komt van heinde en verre. “Ik ben van het dichtbevolkte Vlaams-Brabant. Dit is nog een écht dorp. Zie je die ogen aan de kerkhofmuur, daar hing men vroeger de paarden aan. De tijd bleef hier stilstaan en dat heeft een zekere charme”, vertelt een man die woensdagnamiddag even binnen springt in ’t Patersvat voor een koffie.

De kerstman is daar, roept een van Sandy’s kinderen, wijzend naar zijn grijzende baard. Achter en boven het café woont Sandy met haar partner, vijf kinderen en één kleinkind. “Kinderen maken ons gelukkig”, aldus Sandy, die aan een tafeltje zit in het café. “Dit is mijn bureau. Het ligt helemaal vol en toch komen de klanten graag bij me zitten.”

Zoals ‘de kerstman’. “Een cafébazin is als een sociaal assistente avant la lettre, zonder diploma maar met hetzelfde werk”, vindt hij. “Dit café is een sociaal huis en hier moet je eerst binnenkomen als je dit dorp aandoet.”

Keuzes maken

Een blik rond het café leert dat Sandy meer doet dan café houden. “Maar we zijn ons volop aan het herorganiseren. Daar zit de krantenwinkel, die we afbouwen tegen eind maart”, wijst ze. “De kledinglijn met online webshop, een bezigheid uit het coronatijdperk, stoppen we ook. En sinds enkele weken hebben we heel wat gerechten van het menu geschrapt. We moeten keuzes maken. In de winter is het hier te rustig.”

Maar van verhuizen wil de familie niet weten. “Ik kom van Oostende”, vervolgt Sandy. “Dat Oostends dialect gaat er nooit meer uit, maar ik ga nooit terug. Wij leven graag in dit boerengatje, intussen al elf jaar.”

“Wij leven graag in dit boerengat, intussen al elf jaar”

“Ik ben altijd content als ik op mijn gemak kan thuiskomen”, zegt ook dochter Chelsey (22) aan de andere kant van het café-bureautafeltje. “Ik moet soms naar de grote stad voor mijn rijbewijs. Hier is het rustiger en zijn er minder luide auto’s. Geef mij maar het boerenleventje.”

“Pas op, Alveringem leeft op zich wel”, benadrukt Sandy. “Iedereen hangt aan mekaar en helpt als het kan. Als we hier eens zitten met een dronkaard, blijven ze wel leutig. In al die jaren moest ik nog maar twee keer iemand buiten zetten. Een aantal activiteiten doen we wel nog, zoals het strijkatelier en juwelenverkoop waarvoor we hier binnenkort opendeurdagen houden.”

Gelukkig met weinig

De familie heeft het financieel niet altijd makkelijk. “Ik heb nog voedselpakketten moeten ophalen en mijn partner zat in collectieve schuldbemiddeling”, zegt Sandy. “Ik schaam me niet meer om daarover te praten. Uit negatieve zaken halen wij altijd iets positief. We zijn gelukkig met weinig en kijken steeds vooruit.”

Vanuit het café hebben de stamgasten zicht op een van twee warme bakkers in de dorpskern. “In veel dorpen vind je dat niet meer”, vertelt Nona Debruyne (26), uitbaatster van bakkerij Zenona. “Dit is een klein dorp en toch heb je hier nog van alles. Dat en het menselijke contact maakt mensen content. In de bakkerij zien we alleen maar lachende klanten. Ik woon hier al heel mijn leven. Iedereen kent mekaar en komt goed overeen.”

Tegenover de bakkerij ligt horecazaak ’t Potje Paté, waar het gezellig druk is. Aan een van de tafels genieten de vrijwilligers van de Alveringemse bloedgevers van hun jaarlijkse maaltijd. “Ik woon intussen een twintigtal jaar in het Alveringemse dorp Stavele”, zegt bloedgeversvoorzitter Ilse Vanraepenbusch (47)?.

“?Ik ben afkomstig van de kust. Ik heb het afgelopen weekend nog gezegd aan familie die op bezoek was van de kust: hier zegt iedereen goeiendag tegen elkaar. In de dorpen van Alveringem heerst een hecht dorpsgevoel en wordt heel wat georganiseerd. Louter voor de inwoners, niet voor toeristen. Er is een goed sociaal contact en we wonen in het groen met voldoende ruimte. Ik zou hier nooit meer willen weggaan.” (TP)

The post In Alveringem zijn inwoners gelukkiger dan elders: “Dit is nog een écht dorp” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Buschauffeur rijdt motorrijder van de baan “na paniekreactie”: “Hoe zou ik bus van 12 ton kunnen provoceren met een motor?”

Een kort filmpje toont hoe een 40-jarige man op zijn motorfiets van de weg gereden wordt door een chauffeur van Lijn. Vervolgens rijdt de buschauffeur de oprit van de snelweg op. Volgens de buschauffeur gaat het om een reactie uit paniek, de man op de motorfiets ziet dat anders. “Hij wilde me doelbewust van de weg rijden”, klinkt het.

Lees meer »

Geen water of elektriciteit en amper contact met de buitenwereld: Dirk Van Dijck uit ‘Het eiland’ woonde 8 jaar in het Amazonewoud

Eigenlijk zou hij niet meespelen, maar toeval bezorgde Dirk Van Dijck (72) de bekendste rol van zijn leven. Op de set van ‘Het eiland’ was het niet altijd prettig, maar Van Dijck was wel wat anders gewend. Voor hij onsterfelijk werd als ambitieuze hielenlikker Michel Drets leefde de eigenzinnige acteur acht jaar in de meest primitieve omstandigheden in het Amazonewoud.

Lees meer »

Nathalie (53) maakt levensgrote poppen van haar vier kinderen en rijdt ermee rond: “Naar hun stamcafé, of naar de kliniek waar ze geboren zijn”

Voor haar afstudeerproject in de beeldhouwklas van de academie in Eeklo maakte Nathalie De Weweire (53) levensgrote poppen van haar vier inmiddels volwassen kinderen. De koppen ervan zijn in harde gips gemaakt, de lichamen maakte Nathalie uit hun eigen oude donsdekens. “De bedoeling is dat ik er een tijdje mee rondrijd en mijn auto, met de poppen op de achterbank,

Lees meer »

Hilde neemt na 42 jaar afscheid van ’t Mozaïek in Eernegem

Op 28 juni trekt Hilde Lesaffre uit Oudenburg voorgoed de deur van Gemeentelijke Basisschool ’t Mozaïek in Eernegem achter zich dicht. Na 42 jaar dienst kan ze gaan genieten van haar welverdiend pensioen, en van haar kinderen en kleinkinderen.
The post Hilde neemt na 42 jaar afscheid van ’t Mozaïek in Eernegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Witsel mee op trainingsveld daags voor clash met Frankrijk

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, momenteel wordt er getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt Frans bondscoach

Lees meer »

“Ze urineerden op hem en dreigden om hem aan steen in vaart te gooien”: tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens horrornacht in Brugge

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »