De zwarte els is de boom der bomen in Roeselare

De zoektocht naar de boom der bomen die het best past bij Roeselare is ten einde. Voortaan mag de zwarte els zich de Roeselareboom noemen. “De 100.000ste boom die we in deze legislatuur nog zullen planten is dan ook een zwarte els”, aldus schepen Michèle Hostekint.

Het ambitieuze plan van het stadsbestuur om deze legislatuur 100.000 bomen te planten nadert de finale. “Duizenden bomen kwamen er reeds bij in onze twee bossen, langs wegen, in wijken, op pleintjes en in de tuinen van de Roeselarenaars. Maar binnenkort bereiken we dus de ultieme mijlpaal, het planten van de 100.000ste boom.”

“We willen er echt iets speciaals van maken en zijn een queeste begonnen op zoek naar dé ideale Roeselareboom. En we hebben hem gevonden! Het is de zwarte els geworden, een op het eerste gezicht niet zo bijzonder boom. Maar schijn bedriegt en we vonden in deze boomsoort enkele unieke eigenschappen die best passen bij de stad en de Roeselarenaar zelf.”

“De boom straalt veerkracht en doorzettingsvermogen uit, hij geeft niet op ook als het veel waait of als het veel regent. Hij houdt net van veel water en dat is er in onze stad natuurlijk genoeg van. De naam Roeselare verwijst trouwens naar het moerasgebied waarin de stad gelegen is”, aldus schepen Michèle Hostekint.

Biodivers

De zwarte els heeft nog meer troeven, legt Louis Vandermaes uit. Hij beleidsmedewerker groen van de stad. “Het is een inheems klimaatboom die bijdraagt aan de biodiversiteit. Hij biedt onderdak aan een schat aan dierenleven waarbij het dus ook het gastvrij hart van onze stad sterker maakt. Ook de vlag van Roeselare lijkt wat op de zwarte els.”

De 100.000ste boom wordt dus een zwarte els maar wanneer en waar die wordt geplant blijft een geheim. “We willen daar graag een feest rond bouwen. De bewoners kunnen alvast kennis gaan maken met de Roeselareboom. Je vindt er onder andere enkele aan het begin van het stadspark aan de kant van de sluis en wie een liefdesboom bestelt en afhaalt op 10 februari kan ook kiezen voor een Roeselareboom”, besluit Michèle Hostekint. (Bart Crabbe)

The post De zwarte els is de boom der bomen in Roeselare is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen”

Zondag 7 juli wordt Menen-Kemmel-Menen, een UCI-wedstrijd voor junioren, gereden. Uit financiële overwegingen trekt deze internationale koers niet langer richting Heuvelland. Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit twaalf lokale ronden van 10,7 kilometer.
The post Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sibelco in Dessel gaat water in groeve bufferen voor periodes van droogte

Aan de groeve van zandontginningsbedrijf Sibelco in Dessel is een kantelstuw geïnstalleerd om water te bufferen voor periodes van droogte. Normaal loopt het water van nature over in de Witte Nete, en dat zal ook blijven gebeuren. Maar in natte periodes kan het water nu opgeslagen worden, zodat het bijvoorbeeld door landbouwers gebruikt kan worden bij waterschaarste.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Vlaams gezin dat aan dood ontsnapte in Italiaanse modderstroom doet voor het eerst verhaal: “Ik zei luidop: dit is het, we gaan sterven”

De beelden van hun terreinwagen die verzwolgen wordt door een kolkende rivier gingen deze week de wereld rond. Maar Ameline (28), haar man Fady (24) en hun baby’tje van drie maanden uit het West-Vlaamse Menen kunnen het nog navertellen vanuit Italië, waar hun vakantie eindigde in de Orco-rivier. Ze vertellen hoe hun leven plots, vanuit het niets, in gevaar kwam:

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat zaterdag in De Standaard.

Lees meer »

Rechter acht de Brugse Vismarkt niet geschikt voor evenementen

De rechtbank van eerste aanleg heeft de klacht van zeven bewoners van de Vismarkt in Brugge afgewezen tegen Brugge Plus en vishandelaar Rik Ameloot. Het vonnis is opmerkelijk: de rechter vindt de Vismarkt als plein niet geschikt voor dergelijke evenementen. Maar hij acht de exploitanten van ‘Zomeren op de Vismarkt’ en het dansen van Brugge Plus niet verantwoordelijk voor het

Lees meer »

Tiener urenlang mishandeld en vernederd tijdens “horrornacht”: “Hij moest op zijn knieën zitten, waarna ze op hem urineerden”

Nadat hij de instelling ontvlucht was, zocht een 17-jarige jongen zijn toevlucht in het appartement van Bruggeling Dylan D. (18). Daar wachtten het slachtoffer urenlange vernederingen en mishandelingen waarbij zelfs op hem geürineerd werd. Toen D. en zijn kompaan ermee dreigden de jongen aan een steen in de vaart te gooien, brachten de buren redding. “Het was totale horror”, stelde

Lees meer »

Volgende week opnieuw zomers intermezzo? “Warme lucht die richting ons land trekt is niet noodzakelijk goed nieuws”

De komende dagen domineert een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland ons weer door regenzones naar West-Europa te sturen. Maar daar zou volgende week wel eens verandering in kunnen komen volgens verschillende weermodellen dankzij een hogedrukgebied. Betekent dit dat er een nieuw zomers intermezzo op komst is voor ons land? Krijgen we warm en droog weer of staat er ons iets

Lees meer »

Janne Deleu met Belgian Young Yellow Tigers U18 naar EK

De Belgian Young Yellow Tigers U18 zijn momenteel in Roemenië voor hun deelname aan het Europees kampioenschap. Janne Deleu (16) uit Oostende maakt voor de tweede keer deel uit van de Belgische groep.
The post Janne Deleu met Belgian Young Yellow Tigers U18 naar EK appeared first on KW.be.

Lees meer »