Schipper stapt uit het leven na fataal ongeval met collega-visser

Een maand nadat visser Michaël Hubert (23) om het leven kwam bij een ongeval op zee, verliest de bemanning van de 0.51Stormvogel nu ook haar schipper. Dave Orban (37) stapte recent uit het leven. “Waarom toch, Dave? Je was onze kapitein, onze vriend”, reageert een bemanningslid.

Op 19 december sloeg het noodlot toe op de 0.51Stormvogel, op dat moment in Engelse wateren. Na een scheur waren bemanningsleden Ilir Devick en Michael Hubert de netten aan het herstellen toen een veiligheid doormidden brak. Daardoor kwam het gedeelte waaraan de netten vastgemaakt worden naar beneden. De zware klap werd Michael Hubert, vader van twee dochtertjes, fataal. Voor hem kon geen hulp meer baten, hij overleed ter plaatse. Zijn collega Ilir Devick raakte zwaargewond en herstelt momenteel nog altijd in een revalidatiecentrum.

Na het ongeval startte de Engelse politie een onderzoek en ook in België gingen de inspecteurs van de dienst Toezicht op het Welzijn op het Werk aan de slag. “Voor vertrek in België hadden we nog alles gecontroleerd, dat is standaardprocedure. Alles was in orde. We begrijpen niet hoe dit is kunnen gebeuren. We hebben alles gedaan wat we moesten doen, hier kon niemand iets aan doen”, vertelde schipper Dave Orban (37) bij terugkomst.

Schuldgevoel

De jongeman, eveneens vader van twee dochters, voelde zich desalniettemin verantwoordelijk voor het ongeval. “Als schipper draag je de verantwoordelijkheid van je mannen aan boord van je schip. Natuurlijk voel ik mij schuldig”, klonk het. Dat zware gevoel moet de voorbije weken keihard op Dave gewogen hebben, zo erg dat het ondraaglijk werd. Maandagavond werd het lichaam van de schipper gevonden, hij bleek uit het leven gestapt te zijn.

Op sociale media reageert de bemanning van de 0.51Stormvogel bijzonder emotioneel op het tweede overlijden binnen hun ploeg. “Dave’tje toch, ik weet dat je het moeilijk had om te verwerken maar het was jouw schuld niet. We waren één team en nu blijven we met niet veel meer over. Waarom toch, Dave? Het was al hard genoeg zo. Je was onze kapitein, onze vriend. Ik ga nooit vergeten wie mijn vriend was. Mogen de engelen over jou waken, we gaan je missen”, reageerde Ilir Devick.

Samen verwerken

Ook bij de eigenaar van de 0.51Stormvogel is het overlijden van hun schipper hard aangekomen. “Dit is geen collega die we verliezen, maar een broer”, klinkt het bij VVC Equipment, de eigenaar van het schip. “En dat geldt voor de hele bemanning. Dat zijn geen collega’s voor elkaar, dat is familie. Als er iemand sterft, zoals met Michael gebeurd is, dan moeten ze dat samen kunnen verwerken. Samen in de kombuis, een koffie drinken, praten met elkaar. Aan boord zijn ze 24 op 24 uren samen, ze delen lief en leed en moeten elkaar blindelings kunnen vertrouwen”, klinkt het.

Net die gezamenlijke verwerking leek de voorbije weken onmogelijk. “Door het onderzoek dat gevoerd wordt, moest ons schip aan de kade blijven. De bemanning mocht niet uitvaren, zelfs niet aan boord komen. Het schip is verzegeld. De ondervragingen van soms uren aan een stuk wegen enorm op iedereen. Er werd niet voldoende rekening gehouden met de gevoelens van de collega’s. Daar had Dave het enorm moeilijk mee, die ondervragingen hakten er bij hem enorm in. De dienst heet dan wel ‘Welzijn op het Werk’, maar wat met het welzijn van de bemanning zelf? Ook zij hadden wel zorg kunnen gebruiken. In plaats van op zoek te gaan naar een schuldige voor het ongeval, had men onze mensen ook kunnen helpen in hun rouwproces”, klinkt het.

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.

The post Schipper stapt uit het leven na fataal ongeval met collega-visser is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Islamisten grootste partij bij parlementsverkiezingen in Jordanië

Het Islamitische Actiefront (IAF), de Jordaanse tak van de Moslimbroeders en de belangrijkste Jordaanse oppositiepartij, is woensdag de grootste partij geworden bij de parlementsverkiezingen in Jordanië. De verkiezingen vonden plaats tegen een achtergrond van economische crisis en de oorlog in de Gazastrook.

Lees meer »

Broers Teo en Leo leren Bruggeling hotdogs eten: “Een gat in de markt”

In de Noordzandstraat 94, pal in de uitgaansbuurt ‘t Zand, gingen de broers Leo en Teo Demets van start met Top Dogs, een takeaway voor liefhebbers van hotdogs. “In het buitenland, vooral in Canada, zag ik veel populaire hotdogkraampjes maar in Brugge lijkt het een gat in de markt”, zegt Teo.
The post Broers Teo en Leo leren Bruggeling

Lees meer »

Auto kantelt na aanrijding op kruispunt in Oostduinkerke, drie slachtoffers lichtgewond overgebracht naar ziekenhuis

Bij een verkeersongeval in het centrum van Oostduinkerke zijn donderdagochtend drie gewonden gevallen. Een auto met daarin een bejaard koppel van 80 en 84 jaar stopte niet aan een kruispunt en ramde de wagen van een 32-jarige vrouw in de flank. Haar auto kantelde en de vrouw zat even vast. De drie gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht.
The

Lees meer »

Gedetineerde verkracht maatschappelijk werkster in gevangenis van Antwerpen: “Alarm werkte niet, hulp liet minutenlang op zich wachten”

Een gedetineerde heeft een maatschappelijk werkster verkracht in de gevangenis van Antwerpen. De vrouw had er een gesprek met hem in een apart lokaal toen hij haar heeft aangevallen. Ze moest minutenlang op hulp wachten. “Normaal moeten er twee cipiers op die gang staan. Het was er maar één en die hoorde het niet meteen omdat ze op het einde

Lees meer »

70-jarigen komen bijeen voor feestmaal

Een gezellige drukte in de zaal Gruuthuze in Beveren-Leie tijdens de bijeenkomst van de 70’ers uit Deerlijk en Sint-Lodewijk. “Het is vijf jaar geleden dat wij een dergelijke reünie organiseerden. Wij waren toen in de Gavers”, vertelde Francis Deknudt tijdens zijn verwelkoming. Na het feestmaal en het dessert hadden de organisatoren voor een verrassing gezorgd.
The post 70-jarigen komen

Lees meer »

Plaag van autodiefstallen in grensregio Alveringem: “Al drie auto’s gestolen in drie weken “

In de grensregio in Alveringem werden in drie weken tijd drie voertuigen gestolen. De diefstallen gebeurden telkens in de dorpen die het dichtst bij de Franse grens liggen: twee in Beveren-Aan-De-IJzer en een in Leisele. De recentste diefstal dateert van maandagochtend, toen een Volkswagen uit een garage werd gestolen. “Een van de auto’s werd intussen teruggevonden op een parking net

Lees meer »

Nutswerken voor het plaatsen van laadpaal voor elektrische auto’s; vanaf volgende week ook hinder in Meensesteenweg

Het plaatsen van een (dubbele) laadpaal voor elektrische auto’s in de Gapaardstraat en de versterking van het elektriciteitsnet in functie daarvan, is de reden waarom er nu gewerkt wordt in de Gapaardstraat en straks de Meensesteenweg. Er geldt een parkeerverbod, vanaf volgende week zal ook het doorgaand verkeer in de Meensesteenweg er hinder door ondervinden. En dat net nu er

Lees meer »