Roeselare maakt verder werk van een beleidsplan trage wegen

Het stadsbestuur van Roeselare is volop bezig met de opmaak van een beleidsplan trage wegen, om in de toekomst een volwaardig traag netwerk te kunnen realiseren. Op de gemeenteraadscommissie ruimte wordt de bedoeling van de Stad en de stand van zaken toegelicht.

In Roeselare zijn er heel wat ‘trage wegen’. Dit zijn fijne doorsteken, steegjes, wandelverbindingen, veldwegen en bospaden waar voetgangers en fietsers de baas zijn. Ze zijn zowel in het stedelijk gebied als in de open ruimte te vinden.

“Trage wegen zijn heel belangrijk in de mobiliteitsvisie van de Stad. Ze zorgen ervoor dat mensen zich rustig en veilig van A naar B kunnen verplaatsen zonder auto’s tegen te komen. Ze hebben daarnaast ook een grote recreatieve waarde voor fietsers, wandelaars en joggers, en kunnen op termijn deel uitmaken van een wandelnetwerk. En aangezien vele veldwegels in de middeleeuwen al bestonden, maken ze ook deel uit van ons erfgoed”, vertelt schepen Stefaan Van Coillie.

Vele trage wegen zijn echter in de loop der jaren in onbruik geraakt of verdwenen, en in sommige delen van de stad zijn er minder trage wegen te vinden. De Vlaamse overheid heeft de gemeenten via het Gemeentewegendecreet meer bevoegdheden gegeven inzake trage wegen, en verwacht dat zij beleidsplannen opmaken om de trage netwerken te beschermen en te herwaarderen.

Traag netwerk

“Het beleidsplan zal als leidraad dienen om gericht beslissingen te kunnen nemen voor de uitbouw van een volwaardig traag netwerk in onze stad”, zegt Stefaan Van Coillie nog.

In samenwerking met VZW Trage Wegen werden alle trage wegen in kaart gebracht. Op basis van deze inventaris onderzoekt het stadsbestuur nu welke wegen een grote meerwaarde hebben en behouden kunnen blijven, welke naar de toekomst toe interessant kunnen zijn, en welke eigenlijk geen nut meer hebben en dus afgeschaft kunnen worden. “We houden in deze oefening rekening met de huidige situatie op het terrein”, besluit de schepen. “We zullen hiervoor in gesprek gaan met de betrokkenen om tot een gedragen resultaat te komen”.

Volgens de huidige planning zullen deze plannen in de loop van 2025 via een openbaar onderzoek en enkele participatiemomenten aan het grote publiek worden voorgesteld.

The post Roeselare maakt verder werk van een beleidsplan trage wegen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

EXCLUSIEF. Reuzengrote vol-au-vent en Bart De Wever als special guest: zo trouwde VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer

Voor een keer zélf het nieuws van de dag. VTM NIEUWS-anker Birgit Herteleer (33) zei zaterdag in Antwerpen ja tegen haar grote liefde en ondernemer, Jens De Maere (34). Alle clichés gingen daarbij overboord, zo onthult de bruid enkele details: “We hebben een hele grote vol-au-vent-koek laten maken in plaats van een bruidstaart, en Bart De Wever liet ons op

Lees meer »

Vader van Ternats gezin dat urenlang gegijzeld werd, nu zelf in de cel: zou feiten zelf georganiseerd hebben

De vader van het gezin uit Ternat dat urenlang gegijzeld werd bij een tigerkindnapping, is nu zelf onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat hij die tigerkidnapping zelf georganiseerd zou hebben. Dat meldt Het Laatste Nieuws en het nieuws wordt bevestigd in gerechtelijke kringen. Volgens de advocaat van de vader ontkent de man elke betrokkenheid. Het parket Halle-Vilvoorde geeft voorlopig geen commentaar over

Lees meer »

Start verbouwingen gemeentehuis voor nieuwe lokalen Scouts Tiegem: “Dit is nodig, want de huidige locatie is erg verouderd”

Deze week begon men met de verbouwingen in het voormalige gemeentehuis van Tiegem. Nu de cultuur- en toeristische dienst verhuisd zijn naar het gemeentehuis aan De Vierschaar 1, kan het gebouw heringericht worden tot jeugdlokalen voor de Tiegemse Scouts. “Dit is nodig, want de huidige scoutslokalen zijn erg verouderd”, aldus oud-scout en schepen van Jeugd Yannick Ducatteeuw (Inzet). “Op deze

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen klamme tent voor deze jongeren: luxueus cruisekamp van 1.350 euro is een groot succes

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

Partijlid roept Canadese premier Trudeau op om stap opzij te zetten, na teleurstellend verkiezingsresultaat in Toronto

Het Canadese parlementslid Wayne Long van de liberale partij heeft zijn premier Justin Trudeau in een e-mail aan andere partijleden laten weten dat het "tijd is voor verandering". Volgens Long kan de premier niet aanblijven, nadat de liberalen een tussentijdse verkiezing in de stad Toronto hadden verloren. Trudeau laat weten dat hij naar de frustraties van de bevolking luistert, maar

Lees meer »