“Poging om mij uit de politiek te krijgen”: Anzegemse burgemeester riskeert 2.400 euro boete voor opruimwerken in park

Er hangt burgemeester Gino Devogelaere een boete van 2.400 euro boven het hoofd voor de opruimwerken in het Sint-Arnolduspark. Volgens het gerecht gebeurden die zonder de nodige machtiging en raakte de natuur daarbij zwaar beschadigd. Volgens burgemeester Devogelaere wordt een politiek spel gespeeld. “Ze schuiven alles op mijn nek om mij uit de politiek te krijgen.”

In het Sint-Arnolduspark, ook bekend als het Tiegempark, sneuvelden in februari 2022 heel wat bomen bij de doortocht van storm Eunice. Voor het opruimen van de omgevallen bomen en afgewaaide takken was volgens Natuurpunt en het Openbaar Ministerie een machtiging nodig. “De gemeente kreeg zelfs een duidelijke waarschuwing van het Agentschap Natuur en Bos nadat in maart 2022 al een melding kwam dat een aannemer van plan was om het dode hout uit het bos te slepen”, zei de procureur.

Park of bos

“Desondanks werden begin 2023 toch met zware machines de bomen en takkenwallen uit het bos gehaald. Kleine boompjes werden omgezaagd om de machines door te laten en de bodem werd zwaar beschadigd. Overal lagen ontwortelde hyacinten. Men moest hiervoor in dialoog gegaan zijn met het Agentschap Natuur en Bos maar men nam de vlucht vooruit.”

Op het proces was men het echter niet eens of het Tiegempark nu een park of een bos was. Enkel in dit laatste geval is immers een kapvergunning nodig voor de uitgevoerde werken. “Mijn voorganger Claude Van Marcke kocht het park net omdat het een park was”, zei burgemeester Devogelaere. “Hij wist dat we in een bos veel meer moeten opletten qua beheer.”

Bruine ratten

“Parken worden opgekuist. Ik werd vaak aangesproken door omwonenden die mij aanspraken over het gevaar van omgewaaide bomen en zelfs over bruine ratten die er hun intrek genomen hadden en heb maatregelen genomen. Ik ben misschien op het verkeerde pad gezet door mensen die mij vertelden dat er in het park geen vergunning nodig was.”

“Toch sta ik hier als een ontgoocheld man, omdat ik na een politieke carrière van 30 jaar zo aangevallen wordt. Twee weken geleden heb ik gezien dat de burgerlijke partij ook een politieke partij wordt in Anzegem, met name DNA. De man achter Natuurpunt in Anzegem ligt ook mee aan de basis van deze nieuwe politieke partij. We waren na de opruimwerken nog overeengekomen om paaltjes met draden te plaatsen langs de wandelpaden in het park. Daarmee zou de kous af zijn maar achter mijn rug doet hij me toch tot hier komen, afschuwelijk.”

Slordigheid

Naast burgemeester Devogelaere stond ook de aannemer mee terecht die de werken in zijn opdracht uitvoerde. Hij riskeert 4.000 euro boete maar vroeg de vrijspraak. Zijn advocaat sprak van een fenomenale slordigheid in het dossier.

“Er waren nog heel wat andere aannemers die in het park aan het werk waren die wel zwaar materiaal gebruikten maar die zijn zelfs niet verhoord. Mijn cliënt heeft enkel een klein kraantje gebruikt en bleef op de wandelpaden.”

Burgemeester Devogelaere gaf overigens toe dat hij de aannemer duidelijk gezegd had dat er geen vergunning nodig was voor de werken in het park. De rechter doet uitspraak op 4 maart.

The post “Poging om mij uit de politiek te krijgen”: Anzegemse burgemeester riskeert 2.400 euro boete voor opruimwerken in park is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Het ALE van Komen-Waasten breidt uit: “Polyvalente zaal voor workshops of lessen”

Het ALE van Komen-Waasten breidt uit. Zopas nam de organisatie een tweede gebouw in gebruik, in het centrum van Ploegsteert. Met de uitbreiding komt ook de garantie dat ze iedere uithoek van de uitgestrekte gemeente van hun dienstverlening kunnen voorzien.
The post Het ALE van Komen-Waasten breidt uit: “Polyvalente zaal voor workshops of lessen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jan Bakelants interviewt Patrick Lefevere over het Tourdebuut van Evenepoel: “Als hij slagen krijgt, gaat hij ze moeten incasseren en doorgaan”

Hij wordt er straks 70 en zegt van zichzelf dat hij ‘fin de carrière’ is, maar daar is niks van te merken. Jan Bakelants vroeg Patrick Lefevere de pieren uit de neus over het grote Tourdebuut van Remco Evenepoel: de sterke man van Soudal Quick-Step ging geen vraag uit de weg. “In 2025 zijn er geen excuses meer. Kom je

Lees meer »

Bert en Hanne zijn nieuw Poorterspaar van Sint-Pietersparochie: “In de finale ebde de stress snel weg”

De Kuurnse Sint-Pietersparochie heeft een nieuw poorterspaar. Nadat vrijdagavond de eerste proef werd afgenomen van de negen kandidaten, volgde op zaterdagavond de finale van de verkiezing, afgewisseld met optredens van The New Sint-Pieters Collection. Uiteindelijk werden Bert Deroo (52) en Hanne Simoens (37) in de late uurtjes uitgeroepen tot het nieuwe poorterspaar van het Sint-Pietersfestival.
The post Bert en

Lees meer »

Generaal opgepakt na poging tot staatsgreep in Bolivia

De militairen die zich woensdag in Bolivia verzameld hadden bij het presidentieel paleis in La Paz en er door president Luis Arce van beschuldigd werden een staatsgreep te willen plegen, zijn weer vertrokken. Dat deden ze nadat president Luis Arce nieuwe militaire leiders had benoemd te midden van wat regionale leiders hebben veroordeeld als een poging tot staatsgreep.

Lees meer »

Uitbater van massagesalon in Brugge veroordeeld voor illegale prostitutie

De uitbater van het voormalige clandestiene bordeel Villa Relaxia in de Hoog-Brabantlaan in Sint-Andries bij Brugge is ook in beroep veroordeeld tot een jaar cel voor prostitutiemisdrijven ten aanzien van dertien slachtoffers.
The post Uitbater van massagesalon in Brugge veroordeeld voor illegale prostitutie appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Bart De Wever zet onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil”: Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom vandaag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

James Ensorhuis presenteert ‘Intrede van Christus in Brussel’ als wandtapijt: “Een van de meest complexe schilderijen ooit gemaakt”

In het James Ensorhuis start de nieuwe tentoonstelling ‘De intrede van Christ in Brussel in 1889 in detail’. Ensors meesterwerk is er te bewonderen als wandtapijt.
The post James Ensorhuis presenteert ‘Intrede van Christus in Brussel’ als wandtapijt: “Een van de meest complexe schilderijen ooit gemaakt” appeared first on KW.be.

Lees meer »