“Veeg voor uw eigen deur”: Krottegem strijdt tegen zwerfvuil en sluikstorten

Didier Dejonghe zet zich al tientallen jaren in als Mooimaker in voor een proper Krottegem. Dagelijks trekt hij er op uit om het zwerfvuil in de straten van de Roeselaarse wijk te ruimen. “De voorbije maanden merk ik dat er spijtig genoeg terug meer en meer afval in de straten ligt”, aldus Didier die nu samen met de Krottegemse Ransels de bewoners oproept om extra hun best te doen voor een proper Krottegem.

Veertien zakken met zwerfvuil, twee zakken met groenafval en een zak met glas. De voorbije week haalde Didier Dejonghe (69) terug tientallen kilogram afval van op de Krottegemse straten. “Enkele weken geleden had ik zelfs 23 zakken.” Didier is inmiddels al heel wat gewoon. In 1981 kwam hij op de wijk wonen. Wat begon als eerst het proper houden van zijn eigen straat, breidde al snel uit tot andere straten in de wijk. “Elke dag trek ik er op uit. Vroeger ’s ochtends vroeg voor mijn werk, nu ik met pensioen ben kies ik het moment uit.”

Didier merkt wel dat er de voorbije maanden terug meer zwerfvuil in de Krottegemse straten ligt. Samen met de Krottegemse Ransels, het wijkcomité in Krottegem, luidt Didier nu de alarmbel. “Elke inwoner van Krottegem moet begrijpen dat we in eerste instantie zelf verantwoordelijk zijn voor onze wijk”, aldus Frank Wauters, voorzitter van de Ransels. “De stad, de gemeenschapswerkers, de betrokken diensten en Didier doen hun best, maar kunnen niet alles. Het is echt onwaarschijnlijk wat er allemaal achtergelaten wordt.”

Blinde muren

De Ransels en Didier roepen iedere Krottegemnaar op om voor eigen deur te vegen. “Maar er zijn ook heel wat blinde muren van bijvoorbeeld fabrieken. We vragen aan de respectievelijke directeuren, exploitanten en eredienstbegeleiders om hun stoep en terreinen netjes te maken.” Didier en de Ransels hopen ook dat er extra vuilnisbakken komen aan het begin van de Ardooisesteenweg. Didier treft telkens daar veel zwerfvuil aan. “Ook de twee textielcontainers op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt zijn magneten voor sluikstort.”

Momenteel staat Didier er als inwoner ook wat alleen voor. “Op wijk De Ruiter werd er een Mooimakersgroep opgericht en die levert goed werk. We hopen hier ook zoiets te lanceren”, aldus Frank.

Wie interesse heeft om deel uit te maken van de Krottegemse Mooimakers kan contact opnemen via [email protected] of via het telefoonnummer 0475 63 06 51.

The post “Veeg voor uw eigen deur”: Krottegem strijdt tegen zwerfvuil en sluikstorten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

“Ik kan niets goed doen. Alleen spaghetti maken”: Paola voelde zich lange tijd ‘de prinses in de gouden kooi’

Deze week is het 65 jaar geleden dat koning Albert II (90) en koningin Paola (86) samen voor het altaar stonden. De kwade dagen liggen ver achter hen, en hadden volgens ‘Story’ bij lange niet enkel scheve schaatsen als oorzaak. De oogverblindende maar naïeve Italiaanse donna was piepjong en werd zonder enige voorbereiding in een strak hofleven gekatapulteerd. “Paola werd

Lees meer »

Vermoedelijke daders van dodelijke home-invasion in Halle opgepakt

De vermoedelijke daders van de home-invasion in Halle op 19 april 2024 zijn opgepakt. Het gaat om 3 mannen uit de omgeving van Brussel. Er volgden verschillende huiszoekingen, onder andere op de woonplaatsen van de gearresteerde mannen. Bij de home-invasion werd een van de bewoners neergeschoten, hij overleed enkele dagen later.

Lees meer »

Première danskomedie ‘De Ballroombeker’ doet voeten zweven én maakt deze zomer het mooie weer in het Fakkeltheater

Een zwoele zomeravond vol lach en dans. Zo kan de première van De Ballroombeker samengevat worden. De première van “De Ballroombeker” in het Fakkeltheater was een ware triomf. Het publiek genoot met volle teugen van deze zwoele zomerkomedie, die de perfecte mix bood van humor, dans en emotie. Deze sprankelende voorstelling, geschreven en geregisseerd door Jeroen Maes, liet opnieuw zien

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »