Staatssecretaris De Moor schuift mee aan tafel in het pop-uprestaurant van OKAN-leerlingen in Hotelschool Ter Duinen

Twee keer op dezelfde dag was het Rabita-pop-uprestaurant in Hotelschool Ter Duinen compleet uitverkocht. Voor één dag bestond de keukenbrigade uit het team van de OKAN-klas van Talent-is College Veurne. De leerlingen verrasten alle gasten met een warm onthaal, een mini-expo met affiches, een vleugje poëzie, muziek en een waaier multiculinaire gerechten uit hun thuisland. Staatssecretaris Nicole De Moor vond dit een lovenswaardig totaalproject en schoof mee de voeten onder tafel.

Samen met initiatiefnemer, chef en leerkracht Dries Cloet en zijn collega Bart Denys, dook de eendagsbrigade de keuken in van de Koksijdse hotelschool. Ook Ozark Henry (Oostduinkerkenaar Piet Goddaer) kwam mee in de potten kijken. Een betere peter voor dit totaalproject dan Piet hadden de organisatoren niet kunnen kiezen.

“Deze jongeren zijn op een vreselijke manier gedwongen om moederziel alleen te migreren” – Piet Goddaer (Ozark Henry)

“Ik vind dit een prachtig project, en heb hier zeker affiniteit mee”, vertelt Piet. “De meeste van deze jonge mensen zijn helemaal alleen naar hier gereisd. Als Goodwillambassadeur voor de Verenigde Naties reis ik soms de wereld rond om de doelstellingen van de strijd tegen mensenhandel te ondersteunen. Deze jongeren zijn op een vreselijke manier gedwongen om moederziel alleen te migreren. Hun ouders hebben hier veel geld voor betaald. Ze voelen dus een enorme verantwoordelijkheid, ze ervaren stress en onzekerheid. Dit project maakt deze jonge mensen zichtbaar, zorgt voor verbinding, geeft hen de kans om iets van zichzelf en van hun cultuur te tonen.”

Tapas uit zes landen

Op school stelden de leerkrachten de vraag: “Als jullie je ogen sluiten en aan je favoriete eten denken, van welk gerecht worden jullie dan gelukkig?” Dat werd het uitgangspunt om het menu samen te stellen: het werd een tapasbloemlezing van gerechten uit Afghanistan, Palestina, Syrië, Soedan, El Salvador, Roemenië… “Mijn favoriete gerecht is ‘saramale’”, zei Iancu George uit Roemenië. “Keukenambities heb ik niet, ik zou liefst professioneel voetballer worden!”

Zingen en dansen

Het Rabita-project is echter veel ruimer dan een culinaire beleving. De leerlingen ontwierpen affiches waarop ze zichzelf voorstelden, maakten de menukaarten, de jongens naaiden zelf de servetten op naaimachines, knutselden de servetringen in elkaar, ze dekten de tafels volgens de etiquette. Ahmad uit Syrië verwelkomde alle gasten in mooi Nederlands. Aftabuddin uit Afghanistan declameerde een gedicht van meter Maud Vanhauwaert, en droomt ervan om later elektricien of ingenieur te worden. Er werd gezongen en gedanst… en de leerlingen maakten kennis met staatssecretaris Nicole De Moor.

Mooi project

Zij nam alle tijd voor een spontane babbel met de jongeren. “Dit is een bijzonder mooi project”, vond mevrouw De Moor. “Je merkt dat deze jongeren écht actief bezig zijn en ook alles willen leren. De mensen die dit project mogelijk maken geven hen kansen én iets om fier over te zijn! Op deze manier bouw je een samenleving, op deze manier integreer je mensen in de maatschappij!”

The post Staatssecretaris De Moor schuift mee aan tafel in het pop-uprestaurant van OKAN-leerlingen in Hotelschool Ter Duinen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Ik was volledig in fout”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De vrouw viel daarbij met haar 5-jarige kleinzoon in het water. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bende-overlever David Van de Steen: “Ik kan en wil me niet meer de les laten spellen door een onbekwame en corrupte justitie”

David Van de Steen, die als kind bij de overval van de Bende van Nijvel in Aalst werd neergeschoten en het als enige van zijn gezin overleefde, laat via sociale media weten waarom hij vandaag niet aanwezig was op een speciale bijeenkomst van het parket met de nabestaanden van de slachtoffers. Op Facebook spreekt hij van “een onbekwame en corrupte

Lees meer »

Hélène d’Udekem d’Acoz maakt opvallende carrièreswitch: “Ik zou nooit kunnen doen wat m’n zus Mathilde doet”

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoog aangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. Een opvallende zet voor de gravin, die naar eigen zeggen aan een bijna verlammende verlegenheid lijdt.

Lees meer »

Fietser (79) sterft bij aanrijding op drukke steenweg: “Dit moet stoppen, er moet iets aan de verkeersveiligheid worden gedaan”

Op het kruispunt van de Bevelsesteenweg en Gestselsesteenweg in Itegem (Heist-op-den-Berg) is woensdagnamiddag een 79-jarige fietstoerist om het leven gekomen bij een aanrijding met een bestelwagen. Het ging niet om het eerste zware ongeval op die plaats. Buurtbewoners willen dat er snel maatregelen worden getroffen. Op acht jaar tijd vielen er al vijf doden.

Lees meer »

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

“Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis in Dentergem

Ingrid Vandamme, Petra Lobbens en Siska Spiesschaert hebben met De Wolle Bollen een eigen handwerkclub opgericht in Dentergem. Die komt maandelijks bijeen in woonzorgcentrum Mariaburcht. Nieuwe leden zijn altijd welkom. Komend weekend kan je ze uitzonderlijk aan het werk zien op de kermis van Oeselgem.
The post “Haken is het nieuwe yoga”: nieuwe handwerkclub Wolle Bollen trekt naar kermis

Lees meer »