Nanny Luijsterburg uit Nederland wint Poëziewedstrijd stad Oostende 2023-2024

De nieuwe laureaten van de Poëziewedstrijd van de stad Oostende zijn bekend. Op 20 januari 2024 vond de proclamatie plaats in cultuurcentrum De Grote Post. De jury koos uit alle inzendingen de Nederlandse Nanny Luijsterburg als winnaar. Met haar gedicht ‘Ei op een richel’ wint ze een geldprijs van 3.000 euro.

Maar liefst 824 mensen namen deel aan deze dertiende editie van de Poëziewedstrijd van stad Oostende. Er werden in totaal 1.329 gedichten ingestuurd. Eén gedicht kwam helemaal uit Zwitserland, één uit Groot-Brittannië, één uit Spanje, maar liefst drie uit Portugal, ook drie uit Duitsland en één uit Frankrijk. Er waren 130 inzendingen uit Nederland en 684 inzendingen uit België.

“Niettegenstaande de zeer mooie cijfers die we konden optekenen, was er gelukkig geen sprake van kwantiteit boven kwaliteit”, aldus schepen van Vrije Tijd, Bart Plasschaert. “De jury was het erover eens dat er opvallend veel sterke gedichten werden ingestuurd, meer dan in vorige edities. De vele initiatieven om Oostende als literatuurstad op de kaart te zetten, zoals bijvoorbeeld Liefde tussen de Lijnen en FAAR, werpen duidelijk hun vruchten af. Graag willen we iedereen bedanken voor de vele mooie gedichten die we mochten ontvangen.”

Van titanenwerk naar top tien

Voorzitter Ivo van Strijtem stond met zijn juryteam bestaande uit Tülin Erkan, Hester Knibbe, Koen Stassijns, Lies Van Gasse, Geert van Istendael en Koen Vergeer voor het titanenwerk om de 1.329 gedichten te lezen en te beoordelen. Een oordeel over een gedicht vormen, is een heel persoonlijke bezigheid. Wekenlang waren de juryleden hiermee in de weer om uiteindelijk met een persoonlijk lijstje van een tiental namen onder de arm op de jurybijeenkomst binnen te wandelen. Pakweg zestig gedichten haalden de eindstreep en werden verder onder de loep genomen en bediscussieerd. Uiteindelijk bleven de gedichten over die de jury op de een of andere manier echt raken. Na lang beraad koos de jury drie gedichten en kende ze zeven eervolle vermeldingen toe. Op 20 januari 2024 maakte juryvoorzitter Ivo van Strijtem de laureaten bekend.

Nanny Luijsterburg (°1965), ontving de eerste prijs van 3.000 euro voor haar gedicht ‘Ei op een richel’. De tweede prijs van 1.500 euro ging naar Kevin Amse voor zijn gedicht ‘Angst is het monster’. Het podium wordt vervolledigd door Martine Lejeune die met haar gedicht ‘Ode aan een jongen op een knallende motorfiets’ de derde prijs wegkaapte, goed voor een geldprijs van 750 euro.

David Cornille, Hava Güveli, Erik-Jan Hummel, S.P. Klinkhamer, Jaap Lemereis, Jelle Pieters en Kenneth Swaenen kregen van de jury een eervolle vermelding.

Brochure

Ook ter gelegenheid van de dertiende editie van de Poëziewedstrijd wordt een stijlvolle brochure uitgegeven met de tien winnende gedichten. De foto’s zijn van de hand van Stadsfotograaf Jürgen Vanhoof. De bundel kost 6,5 euro en is vanaf 22 januari te koop aan het UiTloket in het Stadhuis Oostende of via www.oostende.be/cultuurboeken.

The post Nanny Luijsterburg uit Nederland wint Poëziewedstrijd stad Oostende 2023-2024 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Amerika-expert na tweede moordpoging op Trump: “Hij heeft vijanden die het op zijn leven hebben gemunt, daar kunnen z’n marketeers mee aan de slag”

Negen weken nadat een 20-jarige man tijdens een campagnebijeenkomst een mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump pleegde, werd een 58-jarige gewapende man aangehouden die de golfspelende Trump nabij zijn huis in Florida in het vizier nam. Wat betekent dit voor Trumps kansen om het Witte Huis te heroveren? Expert Amerikaanse politiek Herman Matthijs (VUB): “Zijn campagneteam zal dit zeker uitspelen.”

Lees meer »

Maakt artificiële intelligentie binnenkort theatervoorstellingen voor Gents stadstheater? NTGent stelt nieuwe digitale medewerker Alva Ishii voor

Het Gentse stadstheater NTGent stelt zijn nieuwe medewerker voor: Alva Ishii. Geen echt persoon, maar een experiment met artificiële intelligentie. Het is de bedoeling dat ze in de toekomst zelf theaterstukken maakt, maar ook helpt bij andere taken binnen het stadstheater. Met het inzetten van AI stelt NTGent de vraag waarom we de ontwikkeling van AI enkel en alleen overlaten

Lees meer »

Feestcomité schenkt cheque aan vzw MUZURI

Het feestcomité De Pleinfeesten overhandigde een cheque van 250 euro aan de organisatie vzw MUZURI. Het gaat om een deel van de opbrengst van de jaarlijkse Pleinfeesten in Sint-Andries. De vzw MUZURI zet zich in voor vrouwen en kinderen die het slachtoffer zijn van oorlogsgeweld in Congo, meer bepaald in de regio Goma. Dit gebied
The post Feestcomité schenkt

Lees meer »

Burgemeesters van Limburgse grensgemeenten geen voorstander van mogelijke Nederlandse grenscontroles: “Onzalig, om niet te zeggen dom idee”

Burgemeesters van Limburgse grensgemeenten stellen zich vragen bij het voorstel van de Nederlandse regeringspartijen PVV en VVD om grenscontroles in te voeren, ook aan de grens met ons land. Dat schrijft het Nederlandse medium L1 Limburg en het nieuws wordt bevestigd aan onze redactie. De Nederlanders willen strenger controleren op migratie en ook terrorisme en criminaliteit tegengaan. Maar volgens de

Lees meer »

De beste pizza ter wereld bestel je niet in het land van de pizza

Wie pizza zegt, zegt Italië. En toch komt de beste pizza Margherita of Prosciutto niet uit Italië maar uit Manhattan. Eigenaar Anthony Mangieri van Una Pizza Napoletana werd tijdens de awarduitreiking in Napels uitgeroepen tot ’s werelds beste pizzabakker. Eerste Belg werd La Pizza è Bella in Antwerpen op de 68ste plaats.

Lees meer »

Walter Van de Velde betreurt moeilijke onderhandelingen rond ‘Lili en Marleen’: “Geldkwestie tussen producent en VTM”

Het stormt onder de mansarde van café De Lichttoren. Dertig jaar nadat ‘Lili en Marleen’ het levenslicht zag op VTM – en vijf jaar na de laatste heruitzending – lijkt de reeks vast te zitten in een loopgravenoorlog. Een centen- én prestigekwestie, zo blijkt. “Aanvankelijk twijfelden de zenderbazen of dit in hun programmatie paste.”

Lees meer »

Zal de oorlog zich uitbreiden naar hier? En wie zal ze winnen? Kolonel Housen beantwoordt al uw vragen over oorlog in Oekraïne

De komende weken worden cruciaal voor de oorlog in Oekraïne. Het Russische leger zal proberen om nog zo veel mogelijk grondgebied te veroveren voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van begin november, maar wat gebeurt er daarna? Wanneer komt er vrede? Waarom grijpt de NAVO niet harder in? Onze lezers stuurden ons de voorbije dagen tientallen vragen over het conflict. Onze defensie-expert,

Lees meer »

Rusland houdt uitzonderlijk grote marineoefening, China doet mee

Rusland is begonnen aan de grootste marineoefening in meer dan dertig jaar. Dat heeft president Vladimir Poetin dinsdag gezegd in een televisietoespraak en is ook te zien op beelden gedeeld door het Russische ministerie van Defensie. Volgens het ministerie zijn er meer dan 400 schepen en onderzeeboten betrokken op verschillende zeeën. China oefent mee in de Zee van Japan.

Lees meer »

Vernieuwde aanpak van de taalopleiding bij Vives Brugge

De opleiding Business & Languages aan Vives Brugge werd voor het komende academiejaar grondig herzien. Studenten kunnen nu zelf kiezen welke vreemde talen ze willen studeren, met een grotere focus op praktijkgerichte projecten en de integratie van artificiële intelligentie (AI) in het curriculum.
The post Vernieuwde aanpak van de taalopleiding bij Vives Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

‘Bakker Bart’ uit Izegem gelooft in de slaagkansen van de nieuwe zaterdagmarkt op Krottegem en in Beveren

Zaterdag 14 september vindt de eerste markt plaats op de OLV-markt in Krottegem, een week later trekken de markkramers hun tenten achter de kerk in Beveren. Marktkramer Bart Van Eenooghe uit Izegem was nog op zoek naar een vaste zaterdagmarkt en vond die nu dus op Krottegem en in Beveren. “Een zaterdagmarkt heeft zeker kans op slagen”, zegt de ervaren

Lees meer »