Leegstand in Oostende duikt onder niveau van voor pandemie: “Enige centrumstad waar aantal handelspanden is gestegen”

De leegstand in Oostende daalde met 15 procent op één jaar. “Het gevolg van verschillende acties zoals het inzetten op het bereiken van de toekomstige handelaars, herbestemming en huursubsidies”, luidt het bij het Economisch Huis.

Onderzoeksbureau Locatus meet elk jaar op 1 januari de leegstand. Op 1 januari 2023 stonden 236 van 1950 panden leeg (12,1 procent). Begin 2024 stonden 195 van de 1963 panden leeg (9,93 procent), zo maakte het Economisch Huis Oostende bekend. Na de pandemie-jaren duikt de leegstand onder de 10 procent, onder het niveau van begin 2020 (voor de pandemie). “Oostende is de enige centrumstad in Vlaanderen waar het aantal handelspanden licht is gestegen”, zo luidt het.

Business day voor ondernemers

“De daling van de leegstand was in 2023 een speerpunt voor ons”, zegt Filip Roelandt van het Economisch Huis Oostende. “Erwin De Schuyter, één van onze medewerkers is voltijds bezig met business development. Daarbij werd in andere centrumsteden gekeken welke unieke zaken ook naar Oostende zouden kunnen komen. Een andere actie was de herbestemming van panden die langer dan drie jaar leeg staan buiten de kerngebieden. We organiseerde een ‘business day’ voor potentiële ondernemers. Dat resulteerde er in dat een reeks zaken zich vestigden in Oostende. Het gaat om Paroles Paroles, BLCN Design en Glinterio. Ook zaken zoals Tailor on Tour, Obscure, Fox & Co, de garnaalmijn en Zelda & Zorro vestigden zich hier na onze bemiddeling. Oostende, met 5 miljoen bezoekers, is voor elke handelaar immers interessant.”

“De huursubsidie geeft ademruimte aan handelaars” – schepen Charlotte Verkeyn

“Op vandaag komen eigenaars van panden naar ons voor ondersteuning. Dat is een positieve verschuiving”, luidt het. Er is verder een huursubsidie: de stad betaalt een aanzienlijk deel van de huur, gedurende 3 jaar. Het gaat om 75 procent (eerste jaar), 50 procent (2e jaar) en 25 procent (3e jaar). “Zoiets betekent voor handelaars die leegstaande panden betrekken een verschil van honderden euro’s per maand. Het geeft hen ademruimte en zekerheid aan de eigenaars”, zegt schepen voor lokale economie Charlotte Verkeyn (N-VA).

Vinger aan de pols

Ze wil de vinger aan pols blijven houden: “Er is een verschuiving van de aanvangsleegstand van minder dan een jaar naar langdurige leegstand. Een aantal van de 127 panden die vorig jaar pas leeg stonden zijn nu opgenomen in de lijst met langdurige leegstand. Er zijn 77 zulke panden, een stijging met 20. We gaan met de eigenaars in gesprek voor en begeleidingstraject om te kijken of het pand nog aangepast is aan de moderne noden. Er is verder een leegstandstax, maar daar willen we pro-actief mee aan de slag. Als zo’n dossier voor leegstand wordt opgebouwd, betrekken we het Economisch Huis zodat we met de eigenaar naar een oplossing zoeken.” Het creatief aankleden door de stad van leegstaande vitrines, behoort niet tot de instrumenten. “Bepaalde eigenaars zijn daar tegen”, luidt het.

The post Leegstand in Oostende duikt onder niveau van voor pandemie: “Enige centrumstad waar aantal handelspanden is gestegen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

75 procent van gecontroleerde websites misleiden consumenten met ‘dark patterns’: hoe werkt het?

Bij een wereldwijde actie werden bij meer dan 75 procent van de gecontroleerde handelaren ‘dark patterns’ teruggevonden op hun websites en applicaties. Dat zijn technieken die consumenten misleiden, denk bijvoorbeeld aan een abonnement dat wordt afgesloten zonder dat je het zelf beseft. Ook alle gecontroleerde Belgische websites uit de test bevatten zulke ‘dark patterns’.

Lees meer »

Kansen op arbeidsmarkt dalen al na zes maanden werkloosheid, zegt onderzoek UGent. Arbeidseconoom Stijn Baert: “Uitkering al na drie maanden doen krimpen”

Vier van de vijf partijen waarmee Bart De Wever (N-VA) een federale regering probeert te vormen, willen de werkloosheidsuitkering na twee tot drie jaar stoppen. Recent onderzoek van UGent naar de kansen van langdurig werklozen op de arbeidsmarkt doet professor Stijn Baert concluderen dat die maatregel niet de efficiëntste is. “Na zes maanden werkloosheid dalen de kansen op een job

Lees meer »

Supercel trekt binnenkort regio Doornik binnen met zware neerslag, hagel en zware rukwinden – Brusselse Belliardstraat ondergelopen

Een zware regen- en onweerszone trekt momenteel van zuidwest naar noordoost over ons land. Het onweer gaat gepaard met buien, eventueel hagel en mogelijk zeer zware rukwinden die schade kunnen veroorzaken. Het KMI schaalt sommige provincies op naar code oranje, omdat er voldoende kans is dat op meerdere plaatsen de rukwinden meer dan 90 km/u kunnen bereiken. Het noodnummer 1722

Lees meer »

Ondanks toenemende druk, blijft Amerikaanse president Biden vastberaden: “Ik blijf in de race en ga de verkiezingen winnen”

De Amerikaanse president Joe Biden heeft nogmaals gezegd dat hij in de race blijft voor een nieuwe termijn als president van de Verenigde Staten. Dat heeft hij verkondigd in een campagnebijeenkomst in de Amerikaanse staat Wisconsin. Eerder op de dag had een groep van prominente Democratische donoren een brief gestuurd naar de 81-jarige Biden waarin ze hem oproepen om zich

Lees meer »