Ivonne blaast 101 kaarsjes uit: “Alles gaat wat trager, maar ik klaag niet”

Ivonne Simoen uit Pollinkhove vierde op zaterdag 13 januari haar 101ste verjaardag. De kranige eeuwelinge woont nog altijd alleen in haar huis. “Alles gaat wat trager, maar ik klaag niet”, zegt ze.

Ivonne werd geboren in Noordschote en baatte samen met haar man André Degry (+2000) jarenlang een landbouwbedrijf uit in Lo. Na hun pensioen vestigde het koppel zich in Pollinkhove. Ivonne heeft met Monique, Christine, Linda en Patrick vier kinderen en ook al zeven kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Na het overlijden van Godelieve Voet (109) eind oktober vorig jaar, is Ivonne Simoen de op een na oudste inwoner van Lo-Reninge. Alleen Irma Vanlandschoote uit Lo, die in april 102 jaar wordt, is nog enkele maanden ouder.

Kuisen doet Ivonne niet meer zelf, daarvoor komt een poetshulp langs. Maar andere huishoudelijke taken zoals koken en de was doet ze wel nog eigenhandig. “Het gaat allemaal wat trager dan vroeger en ik ben ook wat rapper vermoeid”, zegt ze. “Maar ik mag niet klagen. Er zijn er die het minder goed stellen dan ik.”

Elixirtje

Om in beweging te blijven, gebruikt ze een steptoestel. “Maar ik oefen eigenlijk te weinig, zeker nu in de winter als ik veel binnen zit”, zegt de 101-jarige. “Bewegen is belangrijk. Want als je geen weg meer kan, dan zit je daar ook maar te zitten hé.”

‘s Morgens, nadat Ivonne zich heeft gewassen, aangekleed en ontbeten, rust ze een kwartiertje. “Dan ga ik even liggen”, zegt ze. “Elke middag zet ik me ook eventjes in de zetel. Daarna lees ik de krant en vul ik kruiswoordraadsels in of doe ik woordspelletjes, dat houdt de geest scherp. Om de twee weken ga ik ook kaarten bij Okra.”

Bezoek krijgt Ivonne naar eigen zeggen genoeg. “Maar ik ben ook graag eens alleen”, besluit de kranige eeuwelinge. “Mijn geheim voor mijn gezegende leeftijd? Af en toe een elixirtje drinken, want ze zeggen dat dat het lang leven is. Maar of dat klopt, weet ik niet”, klinkt het nog. (KVCL)

The post Ivonne blaast 101 kaarsjes uit: “Alles gaat wat trager, maar ik klaag niet” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Stunt met vlammen op podium loopt mis: zanger loopt tweedegraads brandwonden op

De Colombiaanse zanger Reykon (37), echte naam Andrés Robledo, heeft onverwacht voor spektakel gezorgd tijdens zijn optreden in de Colombiaanse gemeente Neiva. Tijdens zijn show zondag was de reggaeton-zanger even in vlammen gehuld. Hij stond te dicht tegen de vlammenwerpers op het podium. In een video op Instagram legt hij uit dat hij tweedegraads brandwonden heeft aan zijn arm en

Lees meer »

Drie West-Vlaamse rensters naar Olympische Spelen

Justine Ghekiere, Julie Van De Velde en Margot Vanpachtenbeke mogen zich opmaken voor de Olympische Spelen in Parijs. Ze moeten er wereldkampioene Lotte Kopecky aan een olympische medaille helpen.
The post Drie West-Vlaamse rensters naar Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Signe Maene debuteert met ‘Flemish Folktales Retold’: “Ik schuimde markten af op zoek naar oude volksverhalen”

Signe Maene ging op zoek naar Vlaamse volksverhalen, herschreef ze met een eigen twist, vertaalde ze in het Engels en bundelde ze in het boek ‘Flemish Folktales Retold’. “Tijdens mijn studies Engelse literatuur in Schotland raakte ik in de ban van folklore en volksverhalen.”
The post Signe Maene debuteert met ‘Flemish Folktales Retold’: “Ik schuimde markten af op zoek

Lees meer »

Geluidssignaal, trilling of knippering: nieuwe auto moet je voortaan waarschuwen wanneer je te snel rijdt

Elke nieuw verkochte auto moet voortaan uitgerust zijn met een zogenoemde ‘intelligente snelheidsassistentie’. Dat betekent dat de auto zelf aangeeft wanneer je te snel rijdt, bijvoorbeeld door een lichtje, een trilling of een geluid. Dat de auto zelf met jou gaat meedenken, heeft zo zijn voordelen, al staat die aanbeveling nog niet altijd en overal op punt, zegt Filip Rylant

Lees meer »

Groen hekelt openstellen Ketelstraat in Izegem voor verkeer: “Onnodige stap”

Arbeiders zijn volop bezig het laatste stukje Centrumbrug over het spoor te belijnen zodat ook dat terug open gezet kan worden voor alle verkeer. Vanaf dan zal het mogelijk zijn vanuit Emelgem richting Korenmarkt te rijden, maar dan moet je voortaan wel afslaan richting Ketelstraat. Vooruit-Groen vreest dat daar problemen van zullen komen.
The post Groen hekelt openstellen Ketelstraat

Lees meer »