“In de praktijk onwerkbaar”: waarnemend Tieltse korpschef Filip Feraux ziet veelbesproken sirene-verplichting niet zitten

Niet alleen de federale politie, maar ook politiezone Regio Tielt wil af van het nieuwe, veelbesproken besluit dat politiediensten verplicht bij dringende opdrachten hun sirenes en blauwe zwaailichten op te zetten. “In de praktijk is dit onwerkbaar. Dat lijkt me gewoon een kwestie van gezond verstand”, aldus Feraux.

Volgens een nieuw Koninklijk Besluit, dat ingaat vanaf 1 februari 2024, zijn alle hulp- en politiediensten bij dringende opdrachten verplicht hun zwaailichten én sirenes aan te zetten. Voordien was dat bijvoorbeeld alleen noodzakelijk wanneer de interventie op een of andere manier gehinderd wordt.

Ook waarnemend korpschef Filip Feraux van politiezone Regio Tielt voelt zich enigszins ‘overvallen’ door deze plotse wetswijziging in de wegcode. “Vreemd genoeg heeft men in maart 2023 reeds advies gevraagd aan CENTREX, het expertise- en kenniscentrum van de politie inzake verkeersveiligheid”, aldus Feraux. “CENTREX gaf een negatief advies, maar blijkbaar is men daar niet op ingegaan.”

Wet volgen

Zal Politiezone Tielt het nieuwe KB dan naast zich neerleggen? “Ik kan uiteraard aan mijn manschappen niet vragen om het KB te negeren”, benadrukt Feraux. “Wij moeten de wet volgen en toepassen. Maar dat betekent concreet dat we niet één keer per week met sirenes moeten uitrukken, maar soms drie keer per dag. Het is duidelijk, dat we daar in hartje centrum geen vrienden mee gaan maken.” Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) suste ondertussen, dat nog steeds uitzonderingen worden toegestaan. “Maar dan kan men zich de vraag stellen waarom het oude KB dan zo nodig moest aangepast worden?”

Tot minimum beperken

“Het is nu al zo dat een chauffeur bij een prioritair voertuig zijn snelheid moet aanpassen en voorrang moet verlenen”, aldus Feraux. “Ook als je als politie door een rood licht moet rijden of over de pechstrook, is het verplicht gebruik van een sirene maar normaal. Ik kan mijn manschappen dus voorlopig alleen maar adviseren om bij interventies de overlast tot een minimum te beperken.”

The post “In de praktijk onwerkbaar”: waarnemend Tieltse korpschef Filip Feraux ziet veelbesproken sirene-verplichting niet zitten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Haar financiële honger is onstilbaar”: Brugse oplichtster die vriendjes pluimde met nepreisjes vecht tevergeefs celstraf aan

Een 33-jarige Brugse heeft veertig maanden cel gekregen voor een resem oplichtingen met nepreisjes en viptickets voor Tomorrowland. Kimberly C. kreeg die straf in mei al opgelegd, maar liet toen verstek gaan. Later tekende ze verzet aan, maar dat blijkt ongeldig.
The post “Haar financiële honger is onstilbaar”: Brugse oplichtster die vriendjes pluimde met nepreisjes vecht tevergeefs celstraf aan

Lees meer »

Literatuurfestival KANTeLing in Veurne eert Guido Gezelle en Lucebert

Het is een traditie geworden: ook dit jaar strijkt op de eerste woensdag van juli het literatuurfestival KANTeLing neer in en rond Kasteel Beauvoorde. Twee literaire grootheden staan dit jaar centraal: Guido Gezelle en Lucebert, respectievelijk 125 jaar geleden gestorven en 100 jaar geleden geboren.
The post Literatuurfestival KANTeLing in Veurne eert Guido Gezelle en Lucebert appeared first on

Lees meer »

Ratten, ziektes en stank: jaarverslagen schetsen verontrustend beeld van onze gevangenissen

Ratten, schurft en stank. De jaarverslagen van de toezichtscommissies geven een schokkend beeld van de omstandigheden in onze gevangenissen. De Standaard nam de jaarverslagen door die maandag gepubliceerd werden bij de Centrale Toezichtsraad voor het Gevangeniswezen (CTRG). Bijna de helft van de 34 commissies waarschuwt voor de gevolgen van deze gebrekkige gezondheidszorg.

Lees meer »

Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast station: “Gebouw heeft zijn beste tijd gehad”

In Staden verlaat frituur ’t Oud Station op termijn zijn huidige stek in de De Carninstraat. Ze verhuist naar een stuk grond naast het voormalige stationsgebouw in dezelfde straat. De gemeenteraad keurde daartoe de ontwerpakte voor recht van opstal voor het perceel grond naast het stationsgebouw goed.
The post Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast

Lees meer »

Criminele organisatie met vertakkingen in Marseille opgerold in Brussel: “Met geweld wilden ze de drugsmarkt in handen krijgen”

De federale gerechtelijke politie van Brussel heeft een criminele organisatie opgerold die vanuit het beruchte Peterbospark in Anderlecht de hele drugsmarkt in en rond Brussel in handen probeerde te krijgen. “De leden van het netwerk aarzelden niet om gewapend geweld te gebruiken, zelfs poging tot moord en kidnapping, om hun rivalen te intimideren en hen te dwingen terrein op te

Lees meer »