“Ik hou het indoorseizoen vrij kort”: Helena Ponette aan de start van een olympisch jaar

2024 staat voor veel atleten gelijk aan de Olympische Spelen. Nu de blok en de examens achter de rug zijn, kan Helena Ponette zich ten volle concentreren op Parijs waar ze zowel individueel, in de 4×400 meter aflossing, zowel bij de vrouwen als gemengd, kans maakt om erbij te zijn.

Helena Ponette (23), atlete bij Hermes Club Oostende, werd onlangs in haar woonplaats Oostende verkozen tot Sportvrouw 2023, dankzij haar eerste Belgische titel op de 400 meter in Brugge (52”26) en een knappe vijfde plaats in de aflossing (4×400 meter) met de Belgian Cheetahs op het WK in Boedapest. “Ik was voordien bij de jeugd reeds een paar keer genomineerd. Als sportploeg, met de 4×400 meter van de club. Ik train nog vaak in Oostende en ben er ook geregeld. Het is fijn om deze erkenning van de stad te krijgen”, opent Helena die zich sinds de winter van 2022 een Belgian Cheetach mag noemen.

Carole Bam, de huidige coach van de Cheetahs estafetteploeg 4×400 meter deed op Helena een beroep als reserve voor het WK atletiek indoor in Servië in 2022. Van dan af ging het letterlijk en figuurlijk snel voor de Oostendse en nu is ze aan een zeer belangrijk olympisch jaar begonnen. “Mijn hoofddoel dit jaar is om Parijs te halen, met de aflossing in de 4×400 meter. Hiervoor moeten wij ons nog plaatsen, begin mei op het WK Aflossing op de Bahama’s. Het is dan ook de bedoeling om tegen dan in topvorm te zijn.”

Ticket voor Parijs

Een plaats bij de eerste veertien is goed voor een ticket voor Parijs. “Ik ga er geen percentage op kleven. Op basis van het afgelopen WK, waar we zowel gemengd als bij de vrouwen vijfde werden, zou een kwalificatie wel moeten lukken. Op voorwaarde dat iedereen in uitstekende vorm is, want er zijn drie teams die zich op twee dagen willen plaatsen. Er zullen hiervoor ook genoeg lopers moeten zijn. En individueel is een deelname op de 400 meter voor mij ook nog haalbaar. Zij het op basis van mijn ranking. De limiet voor de Spelen zal moeilijk zijn, ook al omdat er zo veel kampioenschappen zijn, zodat ik niet zoveel wedstrijden ga kunnen doen.”

“Mijn hoofddoel dit jaar is om Parijs te halen, met de aflossing in de 4×400 meter”

Richting Parijs wordt het de komende maanden alvast druk voor Helena. Al zal ze het indoorseizoen heel kort houden. Op 4 februari begint ze in de Verenigde Staten, op de New Balance GP in Boston. Op 18 februari volgt het BK en hopelijk begin maart het WK aflossing in Glasgow. Nadien is het trainen richting de kwalificatie voor Parijs, met daarna in juni ook nog het EK in Rome. “Ik heb in mijn opleiding geneeskunde in Leuven mijn allerlaatste theorie-examen achter de rug. Na Parijs in september begin ik dan aan mijn stages. Het valt dus goed te combineren, doordat ik circa een half jaar een pauze neem om al die kampioenschappen te kunnen doen.”

Précamp in Curaçao

Helena, gecoacht door Rudi Diels en Koen Bellemans, kreeg zo’n jaar geleden een topsportcontract. Sindsdien is er voor haar veel veranderd. “De ondersteuning die ik krijg is veel groter geworden, waardoor ik meer middelen heb en er ook meer tijd in kan steken om bijvoorbeeld op trainingsstage, naar mijn kiné of mijn psycholoog te gaan. Dit gaf tevens een positieve invloed op mijn prestaties.” De atlete trekt zelf op stage. En ook met de Vlaamse Atletiekliga naar Cyprus. Daarna is er nog een précamp voorzien, in Curaçao, om dan naar de Bahama’s door te reizen. “Als we gekwalificeerd zijn is er in aanloop naar de Spelen nog een stage van het BOIC”; weet Helena.

Onlangs kwamen alle 4×400 lopers ook naast de piste samen, met de bedoeling iedereen op dezelfde lijn te krijgen. Als ze medailles willen behalen op de Spelen, zal het op de aflossingen moeten gebeuren. Iedereen moet zijn voorbereiding in functie van de aflossing plannen. “Eigenlijk komen we met de Belgian Cheetah’s ongeveer een keer per maand samen. Onlangs was het een onlinemeeting omdat we allen verschillende stageplekken hadden om te trainen.” (ACR)

The post “Ik hou het indoorseizoen vrij kort”: Helena Ponette aan de start van een olympisch jaar is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge

Bruggeling Alexander Jocqué wordt vanaf 1 september de nieuwe artistiek directeur van Concertgebouw Brugge, voor een mandaat van zes jaar. Uit de 23 kandidaten, zowel nationaal als internationaal, koos de Raad van Bestuur na een uitgebreide selectieprocedure voor Alexander Jocqué. Hij volgt Jeroen Vanacker op die naar BOZAR in Brussel trekt.
The post Bruggeling Alexander Jocqué wordt de nieuwe

Lees meer »

Jongeren zwaargewond na joyride

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud, raakten zondagmiddag zwaargewond op de parking van de vroegere Makro in Deurne. De drie, twee broers en een vriendje,waren het afgesloten deel van de voormalige Makro-parking binnengedrongen. De parking wordt gebruikt door verschillende garagebedrijven om voertuigen te stallen. De jongeren gingen vervolgens op zoek naar een voertuig dat niet slotvast stond

Lees meer »

Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Zorgbedrijf Harelbeke zette een maand geleden de samenwerking stop met algemeen directeur Gerdy Haes. Dat raakte nu pas bekend. Dat het volgens sociale media wegens ‘toxisch leiderschap’ zou zijn, ontkent voorzitter Lynn Callewaert met klem. “Dat klopt absoluut niet. Er waren meningsverschillen rond de aansturing van het zorgbedrijf.”
The post Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Lees meer »

Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis. “Nergens crisisopvang te vinden voor hem”

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout?

In het verleden zat er vaak PFAS in blusschuim zonder dat iemand daar erg in had. Nu PFAS schadelijk blijkt te zijn en destijds bij sommige bluswerkzaamheden in de grond is gedrongen, rijst de vraag wie er voor die vervuiling verantwoordelijk is.
The post Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout? appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Kim Kardashian maakt plots achterwaartse salto op dansvloer

Kim Kardashian (43) was een van de aanwezigen op het 40e verjaardagsfeest van haar zus Khloé Kardashian. Ze stal de show op de dansvloer en trok alle aandacht naar zich toe toen ze salto’s begon te maken. Met behulp van Cade Hudson – manager en goede vriend van zangeres Britney Spears – deed ze dit naar eigen zeggen “verschillende keren

Lees meer »

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken in afdaling: “Het was een beetje eng”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

Voor het eerst in 36 jaar geen Belg in olympisch enkeltennis? Zizou Bergs moet rekenen op afzegger(s) voor plekje in Parijs 2024

Staat er deze zomer geen enkele Belg in het olympische enkelspel? Ons tennisland leeft in onzekerheid. Zizou Bergs staat wel op de drempel van Parijs 2024, maar heeft nog één afzegging van een andere tennisser nodig voor zijn doel. Hij wil niet liever dan deelnemen, maar dat bleek niet zo voor Elise Mertens: wat maakt het waarde-oordeel in tennis over

Lees meer »

Stadion Eendracht Aalst is veranderd in complete wildernis: “Je maakt mij niet wijs dat dit van vorige week is”

Het zal nog een tijdje duren voor het Pierre Cornelisstadion weer in zijn oude glorie hersteld zal zijn. Het complex is volledig verloederd achtergelaten. Het veld heeft al een tijdje geen grasmaaier meer gezien, het gras staat tot op kniehoogte. Binnen is de kleedkamer bezaaid met pizzadozen en staan er lege flesjes drank lukraak verspreid over zowat elke ruimte. Een

Lees meer »

“Ik hou van Eddy! Een record is maar een nummer”: Cavendish boekt historische Tour-zege en steekt Merckx voorbij

Mark Cavendish (39) heeft na lang wachten zijn 35e Tour-overwinning beet. Hij reed overtuigend naar de zege na andermaal een valpartij, waar Mads Pedersen bij betrokken was. Door deze zege steekt hij Eddy Merckx voorbij en wordt hij alleen recordhouder. Na de finish had Cavendish ook een boodschap voor ‘De Kannibaal’: “Eddy Merckx blijft voor altijd Eddy Merckx. Het is

Lees meer »