Acteur Warre Borgmans mag idool Gaston Berghmans vertolken: “Zelfs met de beste imitators ter wereld, zal het origineel altijd onklopbaar blijven”

Volgende maand is hij er zelf al 68, maar toen Warre Borgmans zelf nog een kind was, keek de acteur enorm op naar de Antwerpse komiek Gaston Berghmans. Aanvankelijk nog spelend zonder Leo aan zijn zijde, daarna tot legende verheven. Borgmans zelf is dan ook maar wat blij dat hij zoveel jaar later in de huid van zijn idool mag kruipen om samen met collega Jurgen Delnaet een eerbetoon te brengen aan zijn jeugdheld en bij uitbreiding -helden.

‘Wat als de mayonaise niet pakt?’ vroegen Gaston en Leo zich in het stuk luidop af. Wat als mensen hun sketches maar niets zouden vinden? Wat als ze niet naar waarde werden geschat? Wat als…? Geen betere vraag om na afloop van de hommagemusical aan acteur Warre Borgmans te stellen: heeft de mayonaise gepakt? “Ik denk dat we zelf nog nooit zo’n volle, lekkere en zelfs gezonde mayonaise geproefd hebben”, maakt Borgmans met dezelfde metafoor duidelijk. “Om maar te zeggen dat we zelf ook van bij de eerste reacties van het publiek voelden: daar gaan we! Dat stuk is voor ons ook als het ware een rode loper, wij tippelen daar met zoveel plezier overheen. Het is dan ook gewoon zo’n mooi stuk. Gewoonlijk zie je dat stukken over historische figuren zo geschreven zijn dat je er als publiek bijna een notitieboekje bij moet nemen om alles nog te kunnen onthouden, terwijl dat hier absoluut niet nodig is. Sterker nog, je onthoudt de dingen zelfs vanzelf. Dat is de kracht van deze mayonaise. Dus ja, wij zijn een zeer gelukkige ploeg.” Ook zelf blijkt de acteur enorm vereerd dat hij zijn idool zoveel jaar later gestalten mag geven. “Er waren vier comedians waar ik enorm naar opkeek: Lucille Ball, Danny Kaye, Dick Van Dyke en Gaston Berghmans. Dat was een mooi kwartet. En Gaston & Leo als duo, tja, dat was toch wel iets legendarisch. Ik herinner me nog hoe ik ooit voorbij ‘De 14 billekens’ wandelde en vanop dertig meter Gaston aan een raam zag zitten. Ik had toen nooit kunnen of durven dromen dat ik hem zoveel jaar later op het podium zou mogen vertolken. Dus of ik een ontzettend fier man ben nu? Tja, daar moet je zelfs geen tekeningetje bij maken. Ik denk dat er maar één woord bestaat die allesomvattend is voor het gevoel dat nu overheerst bij mij: gelukkig!”

Gaston & Leo met hun échte dochters! © PADI/Tom

Het team van Backstage Producties had de ambitie om met de grootste zorg het volledige verhaal te vertellen rond het leven van heren Berghmans en Martin, zonder er een aantal legendarische sketches uit te pikken die werden nagespeeld. Een goeie zet, zo vind ook Warre. “Een prima idee! Zelfs met de beste imitators, zal het origineel altijd onklopbaar blijven. Altijd, dus ik ben blij dat ze daar ook vanaf zijn gebleven. Ik vind het persoonlijk een enorm wijze beslissing om mensen dingen te laten zien die ze minder kennen van Gaston en Leo. Er worden overigens ook niet zo heel veel stukken gemaakt waar mensen effectief een blik krijgen over hoe het er achter de schermen aan toe gaat, dus dat is ook wel mooi. Het blijft natuurlijk een toneelstuk waarbinnen je een bepaald verhaal wilt vertellen, maar ik denk dat zo’n negentig procent van het verhaal tot op waarheid berust. Maar nogmaals, we doen hen absoluut niet na! Kijk naar mijn eigen interpretatie van Gaston. Jurgen Delnaet, die Leo speelt, is groter dan mij. Maar dat is ook niet erg, niet alles moet honderd procent kloppen. Uiteraard proberen we wel in de gedragingen en de manier van spreken graag zo dicht mogelijk bij hen te geraken, maar het is zoals het op de affiche staat: geen imitatie, maar een hommage.” (PADI & Tom)

‘Gaston & Leo – de hommagemusical’ speelt nog tot en met zondag 25 februari in Theater Elckerlyc in Antwerpen en trekt dan op 1, 2 en 3 maart door naar Capitole Gent. Tickets voor deze voorstellingen zijn beschikbaar via http://www.backstage-producties.be/.

The post Acteur Warre Borgmans mag idool Gaston Berghmans vertolken: “Zelfs met de beste imitators ter wereld, zal het origineel altijd onklopbaar blijven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Panne het goedkoopst, Knokke-Heist het duurst: huurprijzen kustappartementen 6 procent duurder dan vorig jaar

Wie tijdens de zomermaanden een vakantieverblijf aan de Belgische kust wil boeken zal daar gemiddeld zes procent meer voor betalen dan vorig jaar. Dat blijkt uit de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en Huswell, specialist in vakantieverhuur. Voorlopig lijkt augustus de populairste maand te zijn om naar onze kuststeden te trekken.
The post De Panne het goedkoopst, Knokke-Heist het duurst:

Lees meer »

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »

De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië

De Zwevegemse hengelclub De Plattevissers neemt deel aan het WK Interclub dat van maandag 22 tot en met zondag 28 juli in Slovenië plaatsvindt. Een 15-koppig team zal daar tien dagen aanwezig zijn, onder hen twee Roeselarenaars en één Ardooienaar.
The post De Plattevissers uit Zwevegem mogen naar WK interclub in Slovenië appeared first on KW.be.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

Knokke is het duurst, maar in welke kustgemeente huur je deze zomer het goedkoopst? Zoveel kost een huurappartement aan zee

Een appartement huren aan de Belgische kust is deze zomer gemiddeld zes procent duurder dan vorig jaar. Hoeveel moet je inmiddels rekenen voor een week aan zee? En waarom werden enkele populaire kustgemeenten fors duurder? Het meest betaal je weinig verrassend in Knokke. Maar in deze pittoreske badplaats ligt de weekprijs volgens de Kustbarometer van Dewaele Vastgoed en HUSWELL liefst

Lees meer »

Jongeren zwaargewond na joyride

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud, raakten zondagmiddag zwaargewond op de parking van de vroegere Makro in Deurne. De drie, twee broers en een vriendje,waren het afgesloten deel van de voormalige Makro-parking binnengedrongen. De parking wordt gebruikt door verschillende garagebedrijven om voertuigen te stallen. De jongeren gingen vervolgens op zoek naar een voertuig dat niet slotvast stond

Lees meer »

EU-top zet licht op groen voor Europese topjobs: Von der Leyen nu ook officieel voorgedragen als nieuwe commissievoorzitter

Ursula von der Leyen is voorgedragen om zichzelf op te volgen als voorzitter van de Europese Commissie. Er was al eerder deze week een politiek akkoord over, maar nu heeft ook de Europese top van staatshoofden en regeringsleiders het licht op groen gezet. Al moet ze ook nog steun vinden in het Europees Parlement. Tegelijk is de Portugees Antonio Costa

Lees meer »

Leven met een deadline: “Eindelijk is het tijd om die zomerse outfit uit de kast te halen”

Laura Schuyesmans (27) leeft met een deadline. De jonge West-Vlaamse lijdt aan een chronische ziekte waardoor ze wellicht maar tien jaar meer te gaan heeft. Laura werkt bij Oxfam, engageert zich als covoorzitster voor Jong Groen en maakt tweewekelijks een openhartige column voor deze krant. Ze wisselt af met Jan Devriese, de stukjesschrijver die leeft tussen deadlines.
The post

Lees meer »

? “Evenepoel mag nu dromen van het podium. Het beste moet nog komen”

De eerste bergetappe van deze Tour stelde allerminst teleur. “Een adembenemend schouwspel”, noemt Michel Wuyts het zelfs. Stof genoeg dus om over na te kaarten in onze wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. Vooral de knappe etappe én tweede plek van Remco Evenepoel komen uitgebreid aan bod. “Naar mijn gevoel heeft Evenepoel nooit beter geklommen dan vandaag”, aldus Wuyts.

Lees meer »

Tractorbestuurder wijkt uit voor tegenligger en rijdt elektriciteitspaal omver in Handzame: “Jammer, ik wou wél plaats maken”

Een bestuurder van een tractor met aalkar reed dinsdagochtend een elektriciteitspaal omver in de Amersveldestraat in Handzame bij Kortemark. De paal knakte af en kwam over de volledige breedte van de weg te liggen met de kabels over de grond. “Ik moest uitwijken voor een personenauto die geen plaats wilde maken. Bij het achteruit rijden, reed ik de paal omver”,

Lees meer »