’t Free Shopke en Help Ons Helpen bundelen de krachten

Ingrid Kerckhof en Jean-Marie Ryckier reden, na de overstromingen van juli 2021 in de Ardennen, met ‘Help Ons Helpen’ ieder weekend naar ginder om de slachtoffers te helpen. In Rollegem-Kapelle begonnen Magina Verstraete en haar man Johan Dirks nog net voor corona uitbrak met een voedselbedeling ’t Free Shopke. “Vanaf nu werken onze beide hulporganisaties samen voor mensen uit de regio die het minder breed hebben”, zeggen Ingrid en Magina.

Na de overstromingen in de Ardennen in 2021 begonnen Ingrid en Jean-Marc uit de Rodemont in Lendelede met ‘Help Ons Helpen’. “Met de hulp van nog enkele vrijwilligers reden we wekelijks met een bestelwagen vol goederen voornamelijke voedsel en kledij naar één van de getroffen gebieden in de Ardennen. Eerst naar Durbuy, later naar Pepinster, waar de nood bij de slachtoffers naar ons gevoel het hoogst was. We bleven dat doen tot in de paasperiode van 2022. Uiteraard konden we daarbij rekenen op tal van milde schenkers of donateurs!”

Eigen regio

Na de ‘Ardennenperiode’ richtte ‘Help Ons Helpen’ zich op mensen die het minder breed hebben in de eigen regio. “We proberen die mensen zo goed mogelijk te helpen met voedsel en andere goederen. Vorig jaar organiseerden we nog op 5 november in zaal Lindelei in Lendelede een groot feest voor 200 kansarmen en hun kinderen. Wij en onze donateurs zorgden voor een ontbijt, een uitgebreide lunch, pannenkoeken, ijs, animatie én heel veel warmte.”

Magina Verstraete hielp vroeger bij de vzw Armoede Vlaanderen en begon net voor de coronacrisis begin 2020 met voedselbedeling in Rollegem-Kapelle en omgeving onder de naam vzw ’t Free Shopke. “Mijn garage was de stapelplaats voor de geschonken goederen. Toen het daar te klein was, deed ik dat vanuit een pand in de Roeselaarsestraat en nu is ‘t Free Shopke in de Schoolstraat 17 in Rollegem-Kapelle. Ik kan rekenen op de hulp van mijn partner Johan Dirks en van vrijwilliger Roland Heyndels.”

Samen

Vanaf nu beslisten ‘t Free Shopke en Help Ons Helpen om samen te werken. “Vanuit de opslagplaats in de Schoolstraat in Rollegem-Kapelle”, zegt Ingrid. “Magina kwam eerst eens kijken bij ons in Lendelede en zag waar wij mee bezig waren. En ze zag dat we iets te bieden hadden. Het klikte meteen tussen ons. Uiteindelijk besloten we hulporganisatie Help Ons Helpen en ‘t Free Shopke te fusioneren om de mensen in armoede nog beter te kunnen helpen. Al wat wij hadden aan overschotten van voeding, kledij, speelgoed, noodpakketten, enzovoort brachten we naar de Schoolstraat.”

Momenteel zijn er een 70-tal gezinnen die twee keer in de maand in ‘t Free Shopke gratis een volle grote kartonnen doos voeding komen halen. Ze kunnen ook gratis kledij uitkiezen en we hebben ook een shop waar iets meer kwalitatieve kledij kan gekocht worden aan 1 à 2 euro per kledingstuk. Ze betalen wel elke maand een kleine bijdrage van 10 euro voor de vervoerskosten van onze hulporganisatie. Niet iedereen kan zomaar komen, men moet een aanbevelingsbrief van het OCMW of een advocaat kunnen tonen.”

Nieuwjaarsdrink

Zondag 28 januari organiseren Help Ons Helpen en ‘t Free Shopke een nieuwjaarsdrink voor kansarmen uit de brede regio in Buurthuis De Kobbe in de Schoolstraat 19 in Rollegem Kapelle. “We zoeken nog donateurs van allerlei soorten voeding (vers vlees, droge- en andere voeding), speelgoed, kledij, schoolgerief, producten voor de persoonlijke hygiëne zoals bijvoorbeeld maandverbanden. En we zoeken ook nog dringend gepensioneerden (of anderen) die zelf niet noodlijdend zijn en 1 à 2 keer in de week ‘s avonds voeding willen ophalen bij bakkers en supermarkten.” (IB)

Goederen worden de zaterdag opgehaald. Donateurs en wie zin heeft om te helpen kan contact opnemen met Magina op het nummer 0474 48 51 81 en Ingrid op het nummer 0475 34 84 36.

The post ’t Free Shopke en Help Ons Helpen bundelen de krachten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Nieuwe spoorverbinding tussen Zeebrugge en Duitsland haalt 11.000 vrachtwagens van de weg

Spoorvrachtbedrijf Lineas en transportbedrijf ECS hebben een nieuwe spoorverbinding in gebruik genomen tussen Zeebrugge en Crailsheim (bij Stuttgart) in Duitsland. Wekelijks zullen er drie treinen tussen beide steden rijden, waarmee er jaarlijks meer dan 11.000 vrachtwagens van de weg worden gehaald, klinkt het in een persbericht, goed voor een CO2-besparing van 2.600 ton. Per rit zullen er via deze lijn

Lees meer »

Open Monumentendag in ‘Kerk-kathedraal’ van Harelbeke

Op Open Monumentendag zet de Sint-Salvatorkerk in Harelbeke, ook wel de kerk van Dewez genoemd, de poort wijd open voor zes gegidste rondleidingen. Het is een initiatief van De Roede van Harelbeke en de Stadsgidsen van Harelbeke. De gidsen van dienst zijn historicus Fhilip Vannieuwenhuyze en Corine Buysens.
The post Open Monumentendag in ‘Kerk-kathedraal’ van Harelbeke appeared first on

Lees meer »

Vier maanden effectieve celstraf voor beruchte tafelschuimer uit Kortrijk

De beruchte tafelschuimer Bart V. (46) uit Kortrijk is op de correctionele rechtbank bij verstek veroordeeld tot een effectieve celstraf van vier maanden voor flessentrekkerij. In Kortrijk en Gent bleven er onbetaalde rekeningen in Kortrijk en Gent achter.
The post Vier maanden effectieve celstraf voor beruchte tafelschuimer uit Kortrijk appeared first on KW.be.

Lees meer »

Adele had geen zin om concerten in München uit te breiden, zangeres wees verschillende aanbiedingen af

“Ik zal ongelooflijk lang niet te zien zijn.” Adele (36) heeft na haar laatste concert in München tijdelijk afscheid genomen van haar fans. De Britse nachtegaal heeft naar eigen zeggen nood aan een lange pauze. Al had de zangeres ook opnieuw op tournee kunnen gaan. Volgens bronnen heeft Adele verschillende aanbiedingen gekregen, maar daar had de superster blijkbaar geen zin

Lees meer »

Moeilijke avondspits: afrit E403 Torhout afgesloten na botsing tussen Lijnbus en twee voertuigen

Op de afrit van de E403 in Torhout gebeurde vrijdagmiddag rond 16.30 uur een verkeersongeval waarbij een Lijnbus en twee voertuigen betrokken waren. Het ging om een kop-staartbotsing bijna bovenaan de brug om naar Torhout te rijden. Op de Lijnbus zaten geen passagiers, in een van de wagens raakte iemand lichtgewond.
The post Moeilijke avondspits: afrit E403 Torhout afgesloten

Lees meer »

Onweer trekt over ons land: Wallonië geteisterd door felle neerslag, hagel en windstoten, ook in regio Mechelen en Tienen hevige regen

Wallonië wordt momenteel getroffen door onweer. Meerdere wegen staan er blank en verschillende bomen zijn omgewaaid. Op beelden, gefilmd in Durbuy, zijn fikse regenbuien te zien. Ook in de regio Mechelen en Tienen regent het fel. Boven de Kempen brengt het onweer een lichtspektakel. Op onderstaande beelden, gemaakt op verschillende plaatsen in ons land, zijn felle flitsen te zien.

Lees meer »

Yoshi Rondelez geeft na zes jaar de fakkel als hoofdredder door

Met de vlaggengroet, waarmee strandredders traditioneel het zomerseizoen uitwuiven, werd er ook afscheid genomen van hoofdredder Yoshi Rondelez. Rondelez stond 15 jaar op het strand, waarvan de laatste zes als hoofdredder. “Ik heb van mijn passie en hobby voor een stukje mijn beroep kunnen maken, maar ik ben onderweg wel mijn hobby deels verloren. En op het moment dat je

Lees meer »

Vriendje in beroep tóch mee veroordeeld voor dood Athena (18) in Zandvoorde: “Hij mocht niet met die opgefokte bromfiets op het fietspad rijden”

Ruim twee jaar geleden kwam Athena Spencer (18) in Oostende om het leven onder de wielen van een vrachtwagen. Ze zat achteraan de opgefokte bromfiets van haar vriendje A.P. (21), die het afdraaiende voertuig niet meer kon ontwijken. Volgens de politierechter was alleen de trucker aansprakelijk, maar in beroep werd ook het vriendje mee veroordeeld. “Een meer evenwichtige uitspraak”, zegt

Lees meer »