NIM° alias Jerry Lauwers exposeert in het MEC in Bredene: “De vrouw uit halfweg vorige eeuw staat centraal”

Nog tot eind februari fleuren werken van de Bredense kunstenaar Jerry Lauwers, artiestennaam NIM°, de muren van het MEC Staf Versluys op. ‘The Vintage Series’, de titel van de expo, dekt zonder meer de lading, want de werken verraden stuk voor stuk een nostalgisch verlangen naar de jaren 50. “Of toch hoe ze toen en later in Hollywoodfilms werden voorgesteld”, aldus de kunstenaar.

Noem Jerry Lauwers (61) gerust een buitenbeentje op de plaatselijke kunstscene. In 2009 pas het penseel opgenomen, leerde hij de stiel met vallen en opstaan. “Als autodidact pur sang”, merkt Jerry trots op. Omdat hij geen lid is van een kunstkring werden zijn werken de voorbije jaren ook nauwelijks opgepikt door kunstminnend Bredene.

“Met ‘The Vintage Series’ ben ik nog maar aan mij derde tentoonstelling toe”, geeft Jerry alias NIM° aan. “Ik exposeerde al eens samen met Annie Vanhee, in Bredene vooral bekend om haar kunstroute met muurschilderingen in Bredene Dorp. Ik verbleef ook ooit een tijdje in Zuid-Amerika. In Colombia werkte ik toen mee aan een reeks murals.” Jerry Lauwers nam eerder ook deel aan Tour Elentrik en beschilderde de bloembakken van de serviceflats aan het Duinenzichterf.

De werken waarmee NIM° nu exposeert in het MEC verraden zijn ervaring met grote muurschilderijen én met levendige kleuren. Opmerkelijk is dat ze stuk voor stuk de vrouw centraal zetten. “Ik hou enerzijds van het observeren van mensen en heb een voorliefde voor de jaren 50. Dat resulteerde in deze reeks, waarin de vrouw inderdaad centraal staat. Maar dan wel de vrouw zoals ze idealistisch werd voorgesteld halfweg vorige eeuw. Met mooi geföhnde kapsels, kleurrijke make-up. Alle vrouwen in mijn doeken hebben dan ook iets van een filmactrice uit die tijd.”

Respect voor mekaar

De nostalgie, die uit NIM°’s werken spreekt, is ook een vertaling van zijn voorliefde voor de zeden, die in de jaren 50 golden. “Mensen hadden toen nog respect voor mekaar, er waren duidelijke (sociale) regels,…Heel anders dan de harde wereld waarin we vandaag leven.”

Hoewel behoorlijk productief – NIM° raakt jaarlijks makkelijk aan een dertigtal doeken – wil de Bredense kunstenaar niet meteen de wereld veroveren met zijn werken. “Buiten de gemeentegrenzen exposeren, is niet meteen mijn eerste prioriteit. Laat me eerst nog maar even Bredene veroveren. Daarna zien we wel”, besluit Jerry met een knipoog.

The post NIM° alias Jerry Lauwers exposeert in het MEC in Bredene: “De vrouw uit halfweg vorige eeuw staat centraal” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem

Het echtpaar Marcel Vincke en Ginette Vermaut konden onlangs hun diamanten huwelijksjubileum vieren. Ze waren op 18 juni 60 jaar gehuwd.
The post Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

Grote hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: afkomstig van oud kerkhof

In Koekelare zijn heel wat menselijke resten gevonden, tijdens graafwerken vlak bij de kerk. De beenderen zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. Zo’n 50 jaar geleden werd dat kerkhof weggehaald voor de aanleg van 2 nieuwe pleinen, maar waarschijnlijk gebeurde dat niet zorgvuldig. Het Agentschap Onroerend Erfgoed beslist nu wat er met de beenderen zal gebeuren. Intussen

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware covid: “Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte”

“Bibberen en beven. Koorts en hoesten.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Dezelfde als topsporters krijgen”, vertelt de seksuologe in ‘Dag Allemaal’.

Lees meer »

De uitdagingen zijn enorm, maar de nieuwe baas van het leger zwijgt

Meer militairen, meer munitie, meer materiaal en meer middelen. Bij het begin van zijn missie als nieuwe chef Defensie verwees luchtmachtgeneraal Fred Vansina tot in den treure naar het verlanglijstje van zijn voorganger admiraal Michel Hofman. Maar wat hij precies wil en hoe hij het leger de volgende jaren zal inloodsen, daarover bleef hij bijzonder discreet.

Lees meer »

Vrouw doodgestoken in portaal bij woning Amsterdam

Een vrouw is vanochtend iets voor 10.00 uur doodgestoken in een trapportaal bij een woning in Amsterdam, meldt de politie. Dat gebeurde in de straat Hagenau in Amsterdam-Noord. Een 22-jarige Amsterdammer is aangehouden en wordt gehoord, nog onbekend is wat zijn relatie met de vrouw is.

Lees meer »

Stinkend rijke Tom en Bill Kaulitz kampen na Tokio Hotel met trauma’s: “Soms denk ik dat ik als baby uit een UFO viel”

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »