Is het kruispunt Hoogstraat – Kerkstraat in Gistel gevaarlijk?

Discussie in de gemeenteraad: volgens oppositiepartijen CD&V en Groen is het kruispunt van de Hoogstraat en Kerkstraat gevaarlijk voor fietsers en wandelaars. Burgemeester Defreyne wijst erop dat er ingrepen zijn gebeurd en legt het punt nog eens voor in de mobiliteitsraad.

Bas Vermeulen (CD&V) bindt de kat de bel aan. “Voetgangers die in de Hoogstraat aan de overkant van centrum Oud Stadhuis wandelen en de Kerkstraat willen dwarsen richting de Markt komen in een gevaarlijke situatie terecht. Auto’s die uit de Kerkstraat komen en de Hoogstraat naderen, kijken enkel naar links om tegemoetkomend verkeer door te laten, maar merken voetgangers die van rechts komen niet op en rijden door. Zo zijn ons al enkele bijna-ongevallen gemeld. Zijn er opties om de situatie specifiek op dit punt veiliger te maken? Zo loopt het voetpad wel door, maar ontbreekt een zebrapad.”

Andy Versyck (Groen) kon Vermeulen volgen. “Ook voor fietsers die vanuit de Hoogstaat de Kerkstraat willen inrijden, is het gevaarlijk. Auto’s in de Kerkstraat nemen de afslag ruim, waardoor fietsers in het stukje groen naast horecazaak De Kroon worden gedwongen.”

Vlaamse bevoegdheid

Burgemeester Gauthier Defreyne (Open Vld) biedt beide opmerkingen een antwoord. “Het kruispunt valt onder het beheer van het Agentschap Wegen & Verkeer en werd begin deze legislatuur door de Vlaamse overheid opgenomen als zwart punt. Zo’n twee jaar terug volgde hier al een ingreep op vraag van het stadsbestuur: het voetpad werd breder gemaakt en in de Kerkstraat verving een stopstreep de haaientanden. Volgens de wegcode is elke autobestuurder dus verplicht volledig te stoppen alvorens het voetpad te overrijden. We vinden gelijkaardige situaties terug aan parking Post, de Hallestaat en Halve Maanstraat.”

“Bestuurders moeten altijd naar links en naar rechts kijken vooraleer ze een doorlopend voetpad kruisen. Een mogelijkheid zou kunnen zijn om de weg prioritair te maken en bijgevolg met een zebrapad te werken.” De gedachtegangen zullen nog eens worden aangestipt in de adviserende mobiliteitsraad.

(TVA)

The post Is het kruispunt Hoogstraat – Kerkstraat in Gistel gevaarlijk? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose”

Eerstejaarsbelofte Brent Deltombe (19) ziet licht aan het einde van de tunnel. Kniepijn houdt hem al enkele maanden uit competitie. Het duurde lang voor de oorzaak werd achterhaald. Z’n plica (kapselplooi) veroorzaakt de pijn. Op 19 juni onderging hij in AZ St-Lucas een laserbehandeling.
The post Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose” appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Wie is Michael van Gerwen?” en “Waar kan ik tekenen voor mijn scheiding?”: Van den Bergh en Huybrechts dollen gelukzalig na 8-2-derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Dreigingsniveau in België blijft volgens OCAD ernstig: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

Jongeman (21) vrijgesproken voor verspreiden seksfilmpje minderjarig ex-liefje: “Fake-klacht van afgewezen bakvisje”

Een 21-jarige jongeman uit Middelkerke is vrijgesproken van de beschuldiging dat hij een seksfilmpje van zijn minderjarig ex-liefje zou hebben verspreid. J. riskeerde er zes maanden cel voor, maar de rechter achtte de feiten niet bewezen. Het ging eerder om een wraakactie van zijn ex-liefje. “In essentie gaat het om een fake-klacht van een afgewezen bakvisje, maar wel één met

Lees meer »