Groen trekt met verruimde formule naar gemeenteraadsverkiezingen: “Constructieve oppositie werkt”

Groen neemt in Wevelgem aan de gemeenteraadsverkiezingen in oktober deel met een verruimde formule als ‘Meer dan Groen’ en met dit keer ook onafhankelijke kandidaten. Groen telt momenteel vier zetels in de gemeenteraad. Fractieleider Carlo De Winter is opnieuw lijsttrekker. “Als we onze vier zetels kunnen behouden, dan zijn we tevreden”, zegt Carlo.

De vorige keer kwam Groen uit op 13,5 procent van de stemmen. Het pakte zondag uit met een nieuwjaarsontbijt en koppelde dat aan verkiezingsnieuws. Men liet een opvallende banner ontwerpen met het grondplan van Gullegem-Moorsele-Wevelgem en de voornaamste aandachtspunten in het verkiezingsprogramma. “We zijn er voor alle mensen van de drie deelgemeenten”, zegt Carlo De Winter. “We gaan bijvoorbeeld op de jaarlijkse bloemenmarkt op 1 mei aan de mensen vragen wat ze ervan vinden en wat beter kan. Onze ideeën lieten we uittekenen op de kaart van Wevelgem en trekken daarmee rond. Misschien zijn er nog ideeën die ontbreken en dan horen we dat dan wel.”

Zetels behouden

Groen wil in oktober in de eerste plaats dus de vier zetels behouden. “Nu het voor de gemeente- en provincieraadsverkiezingen niet meer verplicht wordt om te gaan stemmen, is het afwachten”, zegt partijvoorzitter Tommy Masschelein. Op zondag 9 juni is er voor de federale verkiezingen, het Vlaams en Europees parlement wel een opkomstplicht. “Federaal zitten we in de regering maar er is veel kritiek op Vivaldi”, aldus Tommy. “In de Vlaamse regering behoren we tot de oppositie, maar levert Groen goed werk.” Groenlijsttrekker voor de Kamer Matti Vandemaele bracht zondag ook een nieuwjaarsboodschap.

Opmerkelijk is alvast dat lijsttrekker Carlo De Winter (52) zich kandidaat-schepen noemt. “We willen meebesturen”, zegt provincieraadslid Maarten Tavernier die voor het eerst deelneemt aan de gemeenteraadsverkiezingen. “We horen heel vaak dat het eigenlijk democratisch niet zo goed is dat met CD&V een partij hier al zo lang aan de macht is. ‘Meer dan Groen’ staat klaar om ook binnen een meerderheid mee te werken aan een beter en ambitieuzer beleid.”

Positieve ideeën

Tavernier was vroeger bij de gemeente Wevelgem hoofd van de milieudienst en veranderde drie jaar geleden van job waardoor hij nu kan deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen. “We zijn in de oppositie veruit de meest actieve partij en onze voorstellen worden ook vaak opgepikt”, aldus de lijsttrekker. “Zo vroegen wij in 2012 al om een visie over het centrum van Wevelgem, dat plan zijn ze op dit moment aan het realiseren. Ook de fietsersbrug over de A19 is een idee van ons in 2018, ook daar wordt op dit moment aan gewerkt.”

Kevin Labeeuw

“Vanuit de oppositie slagen we er vandaag al in om heel wat van onze ideeën ingang te doen vinden in het beleid. Groen heeft dan ook een sterke traditie om maandelijks positieve ideeën op de gemeenteraad te lanceren. Ook achter de schermen in de commissies is Groen de partij die het meest actief meedenkt en -werkt. Deze constructieve oppositie werkt.”

Met zaakvoerder Kevin Labeeuw (42) van Green Leaf Projects Kortrijk is de eerste nieuwe kandidaat voorgesteld. Zijn zaak is de winkel voor alles wat te maken heeft met cargobikes. Fietsen is voor Kevin niet alleen een passie, maar ook een levensstijl. Na zeventien jaar als sociaal werker, vooral in de jeugdsector, maakte Kevin van de cargofiets ook zijn job. Hij komt als verruimingskandidaat op de lijst te staan. “Het project charmeerde mij omdat het duidelijk is dat de ecologische ideeën ten dienste staan van meer kwaliteit voor de inwoners van de gemeente”, zegt Kevin. “Op de stedelijke jeugddienst van Menen leerde ik in een vorig leven dat een kindvriendelijke stad of gemeente er een is die vriendelijk is voor iedereen. Dat Groen de lijst openstelt voor iedereen die deze doelstellingen deelt, is een keuze waar ik mij volop kan achter scharen.”

Raadsleden

Gemeenteraadsleden Inge Goemaere en Jelle Stragier doen opnieuw mee. Hun collega Lien Vanderjeugt ook, maar door de moeilijke combinatie werk-politiek ambieert ze geen zitje in de gemeenteraad. Wie op de tweede en derde plaats komt, staat nog niet vast. Tweede moet sowieso een vrouw zijn.

The post Groen trekt met verruimde formule naar gemeenteraadsverkiezingen: “Constructieve oppositie werkt” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Onderhandelingsgesprekken met Israël weer opgepikt na nieuw Hamas-voorstel, VS ziet “doorbraak” 

De onderhandelingsgesprekken over een staakt-het-vuren in Gaza zijn weer opgepikt na een nieuw Hamas-voorstel. Israël heeft een delegatie naar Caïro gestuurd waar de onderhandelingen worden gevoerd onder bemiddeling van Egypte, Qatar en de VS. De Amerikaanse regering spreekt over een "doorbraak" en is optimistisch dat het voorstel van de extremistische Palestijnse organisatie kan leiden tot een staakt-het-vuren in het gebied.

Lees meer »

Nestlé aangeklaagd wegens E. coli in Franse pizzafabriek

Nestlé is in Frankrijk in staat van beschuldiging gesteld in verband met een uitbraak van E. coli in een fabriek voor diepvriespizza’s. Dat maakte de Zwitserse voedingsreus vrijdag bekend. Wat de aanklachten tegen Nestlé Frankrijk en het filiaal dat de fabriek exploiteerde precies zijn, maakte het bedrijf niet bekend.

Lees meer »

Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »

Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten als Open Watou

Enkele creatieve ondernemers vormen deze zomer opnieuw ‘Open Watou’. In het centrum van Watou kun je van 6 juli tot 1 september passeren langs enkele kunstateliers, tentoonstellingen, workshops en pop-ups. Een kleinschalig initiatief dat Watou mee op de kaart wil zetten. Deelnemers zijn Creatief Punt, Terra Vita en De Gele Deur.
The post Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten

Lees meer »

Neemt Cristiano Ronaldo met negatieve primeur afscheid bij Portugal? “Hij weet dat het er waarschijnlijk voor hem opzit”

Hij troostte Pepe, maar zat zelf in zak en as. Cristiano Ronaldo (39) heeft z’n laatste minuut op een EK gespeeld, misschien wel z’n laatste minuut als international. Dat laatste is nog niet duidelijk. Wel is zeker dat EURO 2024 is uitgedraaid op een teleurstelling voor de Portugese vedette. Het leverde hem ook een (negatieve) primeur op.

Lees meer »

Vuistregels voor je kind het water in gaat: “Op twintig seconden kan het al te laat zijn”

Het diepe water brengt heel wat gevaren met zich mee voor jonge kinderen. Vorige week verdronk een jongen van zeven tijdens een schooluitstap, en zaterdag bezweek een peuter nadat hij in een zwembad belandde. Om zich voor zulke drama’s te behoeden, leert Tine Sleurs studenten lichamelijke opvoeding hoe ze kinderen zelfredzaam in het water kunnen maken. Aan HLN deelt ze

Lees meer »

Reis omboeken of annuleren in geval van bosbranden? “Geen terugbetaling als je niet vertrekt omdat je je niet veilig zou voelen”

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

‘De Groene Man’ is levenswerk van priester Philippe Vindevogel

Priester Philippe Vindevogel uit de Boezingse wijk Bloemendale is meewerkend priester decanaat in Ieper-Poperinge sinds 2016. Een twintigtal jaar geleden groeide zijn zoektocht naar wat hij noemt de ‘Groene Mannen’, een kraagsteen als Keltisch symbool dat hij ontdekte uit de verwoeste kerk van Lampernisse. Nu schreef hij er een boek over met de toepasselijke naam ‘De Groene Man’.
The

Lees meer »

KIJK. “Dit is onmenselijk”: youtuber IShowSpeed aangevallen in Noorwegen, fans trekken zijn haar uit en gooien met urine

De 19-jarige youtuber IShowSpeed, wiens echte naam Darren Watkins Jr. is, is woensdag in Oslo aangevallen op straat. Een grote menigte stond hem buiten een souvenirwinkel op te wachten. Toen hij naar de auto probeerde te lopen, werd er plotseling aan zijn haar getrokken en sprong een fan bovenop hem. Daarnaast kreeg hij ook urine over zich heen. Watkins noemt

Lees meer »