Nieuwe vertelavonden in OCAR

Een verteltafel, een bel en een kaars en goeie vertellers, dat zijn de ingrediënten van een nieuwe reeks winterse vertelavonden die starten op zaterdag 20 januari in zaal OCAR. Initiatiefnemer Dirk Lievens bedacht het concept in 1992.

Dirk Lievens is de bezieler en bedenker van de vertelavonden. “De eerste editie dateert al van 1992. Toen was de gezellige gelagzaal met kolenkachel van het Roodhuis het decor voor wat ondertussen een mooie traditie is geworden”, vertelt hij. “Ik ben voortdurend op zoek naar mensen met mooie verhalen vol nostalgie of verrassende inzichten. De luisteraars voelen telkens weer de wereld van toen of de vraagtekens van morgen en vooral de kracht van zovele andere werelden die zij met hun vertellingen tot leven wekken.”

“Starten doen we op zaterdag 20 januari. Dan is onder meer Jo Spyckerelle te gast die het zal hebben over de Oekense broers Verstraete die aan de basis lagen van het succesvolle Roeselaarse bouwbedrijf. Paul Thoen komt naar aanleiding van de start van het Gezellejaar vertellen over het opvoedingsideaal dat de dichter koesterde. Hij heeft het onder andere over het merkwaardige verhaal van de ‘yftelantinge’ in het Klein Seminarie, de cultureel-literaire tegenhanger van de meer politiek getinte ‘Groote Stooringhe’. De eerste vertelavond wordt afgesloten door Marleen Bossuyt die ik graag de grote dame van het kleine verhaal noem.”

Juul Plastiek

De tweede vertelavond is op zaterdag 17 februari en dan zijn stadsdichter Edward Hoornaert, Karel Huyghebaert en Evelien Hoedekie te gast. Karel vertelt de verhalen die hij hoorde van zijn grootvader Michiel Huyghebaert die ‘garde’ was tijdens de oorlogsjaren.

Op zaterdag 16 maart komen Lieven Vandekerckhove, kunstenaar Kristof Santy en nogmaals Marleen Bossuyt vertellen. Dirk Lievens zorgt elke avond zelf voor de opwarmer.

“Het is net 110 jaar geleden dat Roger ‘Juul Plastiek’ Slosse werd geboren en van hem breng ik telkens twee gedichten”, besluit Dirk Lievens.

De vertelavonden vinden plaats in de kleine zaal van OCAR in Rumbeke. De deuren gaan open om 19 uur. Leden VTB Cultuursmakers Gezelle betalen 3 euro, niet-leden 5 euro.

The post Nieuwe vertelavonden in OCAR is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik

Sinds februari is de gemeente Beernem volle eigenaar van een extra doorgangswoning. Het pand zal dienen als noodwoning voor mensen die plotseling dakloos worden. “Dit is een goede zaak, maar de noodwoningen zitten allemaal vol”, reageert schepen van Sociale Zaken Vicky Reynaert (Vooruit).
The post Beernem neemt nieuwe noodwoning in gebruik appeared first on KW.be.

Lees meer »

Advocaat startte eigen onderzoek naar de Bende van Nijvel: “Het gerecht laat de slachtoffers in de steek, maar wij zullen de daders vinden”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na trouwcadeau van 2.000 bierbakken: “We ruimen 360 bakken per uur”

“We ruimen in etappes.” Jeremy Desmet (29) en Maité Beernaert (28) zijn druk in de weer om hun huis in Zandvoorde bij Zonnebeke te bevrijden uit de burcht van 2.000 bierbakken, een trouwcadeau van hun vrienden. “We hadden geluk: bij onze thuiskomst was de voorgevel al omgewaaid.”
The post Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na

Lees meer »

Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten als Open Watou

Enkele creatieve ondernemers vormen deze zomer opnieuw ‘Open Watou’. In het centrum van Watou kun je van 6 juli tot 1 september passeren langs enkele kunstateliers, tentoonstellingen, workshops en pop-ups. Een kleinschalig initiatief dat Watou mee op de kaart wil zetten. Deelnemers zijn Creatief Punt, Terra Vita en De Gele Deur.
The post Creatieve ondernemers bundelen opnieuw de krachten

Lees meer »