Ruim vijftig jaar, maar zo dartel als een veulen: Neos Veurne zet nieuwe jaar enthousiast in

Voor de Veurnse Neos-afdeling was 2022 een heuglijk jaar, want voorzitter Freddy Verslype en bestuursleden Jeanne Vandenbussche en José Plesier werden eind november bij gouverneur Carl Decaluwé ontvangen en gelauwerd voor de verdienstelijke inzet van de vereniging de afgelopen vijftig jaar: Neos Veurne werd een Koninklijke Vereniging. Vandaag blikt de afdeling alweer enthousiast vooruit.

Het succesverhaal van Neos Veurne begon zo’n vijftig jaar geleden, toen Paul Verslype, voormalig schoolhoofd van het College Veurne, met pensioen ging. Samen met enkele zelfstandigen richtte hij een vereniging voor senioren ‘met pensioen’ op, die in 1972 werd erkend door de CRM (Christelijke Rustende Middenstanders).

“Het begon heel miniem”, vertelt Françoise Criem, vandaag een van de oudste bestuursleden. “Ze organiseerden kaartnamiddagen en soms een voordracht met een spreker uit de regio, maar hadden toch al snel een 70-tal leden. Pauls opvolger was steenkapper Karel Bailleul. De eerste activiteiten vonden plaats in Feestzaal Retorika, waar Will Tura ooit zijn eerste optreden had! Een van de populaire ledenactiviteiten was het kerstfeest, met koeken, brood en chocolademelk! In een later stadium werd er vergaderd in Hotel Croonhof in de Noordstraat, en nog later in het voormalige UNIZO-lokaal.”

Reizen

In de loop der jaren verwierf Neos Veurne meer en meer bekendheid én een goede reputatie, door de groepsreizen. “Eerst waren dat busreizen, maar later ook vlieg-reizen”, vertelt Freddy Verslype. “Het ging meestal om zevendaagse reizen in Europa. Naar Kroatië, Italië, Portugal, Frankrijk… Maar tijdens de coronapandemie viel alles stil. Dit jaar is er opnieuw een busreis, naar Friuli in Italië, met interessante lokale bestemmingen en gevarieerde uitstappen. In het voor- en najaar organiseren we ook daguitstappen, en we krijgen altijd wel een bus vol! Ook dan zorgen we voor afwisseling, met stadsbezoeken en culturele excursies. We maken ook fotoreportages van alle activiteiten waar we naartoe zijn geweest.”

Maar er is meer. “Elk jaar nodigen we een zestal sprekers uit voor voordrachten. Zo waren er al Mia Doornaert, Dirk Draulans, professor Wim Distelmans… Ons jaarprogramma voorziet ook sportieve activiteiten. Elke maand organiseren we wandeltochten, fietsuitstappen en dit jaar is er in september een fietsvakantie. Elke maand spreken de leden af voor een namiddag kaarten en bollen. Dat wordt vooral geapprecieerd door de ouderen, die niet meer mee kunnen op de wandel- en fietstochten. We steken ook elk jaar de handen uit de mouwen tijdens een zwerfvuilactie. Wie vijftig jaar getrouwd is, wordt gevierd, en krijgt een mand met streekgerechten van lokale handelaars. En tijdens ons jaarlijkse nieuwjaarsfeest herdenken we onze overleden leden.”

Kwestie van organisatie

Het bestuur zorgt ervoor dat alle activiteiten goed worden georganiseerd en goed verlopen. “Het is ooit anders geweest”, geeft voorzitter Verslype toe. “Nu heeft ieder binnen onze afdeling een specifieke verantwoordelijkheid en worden de activiteiten opgesplitst. Zo is Jeanne Vandenbussche verantwoordelijk voor de feestactiviteiten en evenementen, de zaal en de decoraties. Danny Rousseeuw organiseert de wandelingen en wandelvakanties, samen met andere leden. René Wackenier en Françoise Criem staan in voor de fietsactiviteiten. Daarbij is de veiligheid op de weg een prioriteit, waarvoor een hele ploeg instaat! De leden dragen dan gele hesjes, het bestuur oranje hesjes. De politie heeft al uitleg komen geven over veilig fietsen. Ook een doe-oefening van het Rode Kruis is al waardevol gebleken: ooit heeft René een mensenleven gered door reanimatie toe te passen toen iemand onwel werd en aan het stikken was.”

Iedereen vanaf 55 jaar is welkom bij Neos Veurne. Het jaarlijkse lidgeld bedraagt 35 euro, maar ook niet-leden kunnen deelnemen aan de activiteiten. Ze betalen dan 10 euro surplus.

Meer info: www.neosveurne.be.

Een stukje geschiedenis

Op 7 september 2022 werd Neos Veurne gehuldigd als Koninklijke Vereniging. In 1972 ontstond de vereniging uit de christelijke vleugel van UNIZO (het toenmalige Nationaal Christelijk Middenstandsverbond, NCMV) en ze werd op 7 september 1972 erkend door het verbond van CRM (Christelijke Rustende Middenstanders). De opeenvolgende voorzitters waren Paul Verslype, Karel Bailleul, Gerard Goens en Gabriel Van Hauwermeiren. Freddy Verslype is de huidige voorzitter.

Momenteel telt deze belangrijke Veurnse seniorenvereniging meer dan 200 actieve leden, aangestuurd door een tienkoppig bestuur, stuk voor stuk doorzetters! De meeste indooractiviteiten worden georganiseerd in Dienstencentrum De Zonnebloem.

The post Ruim vijftig jaar, maar zo dartel als een veulen: Neos Veurne zet nieuwe jaar enthousiast in is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Stinkend rijk luxeleventje in LA, maar veel trauma uit het verleden: ‘Kaulitz & Kaulitz’ onhult hoe het gaat met Tokio Hotel

Ze zijn terug van – in principe – nooit weggeweest, maar hier in Vlaanderen zijn ze lange tijd van de radar verdwenen. Bill en Tom Kaulitz (34), bekend van de emo-rockband Tokio Hotel, pakken uit met een eigen docu op Netflix. In ‘Kaulitz & Kaultiz’ zijn ze heel wat eerlijker dan destijds in de tienerblaadjes: “Ja, Bill valt op mannen,

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor gezin van overleden Delano (1): “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd terug gekatapulteerd in de tijd. Alexandra en Toscina Verbruggen, de mama van Delano, zijn vriendinnen. Nu heeft ze een steunactie opgezet voor het

Lees meer »

Sterkte aan de nieuwe premier van Nederland

“Dat de Nederlandse oppositie premier Dick Schoof zou proberen pakken op zijn afgemeten ambtelijke stijl en onervarenheid als debater, was te verwachten”, schrijft politiek journalist Astrid Roelandt. “Maar als de meerderheid hem hetzelfde verwijt, dan moet ze toch vooral in eigen boezem kijken. Als je een ‘felle bek’ wil, zet er dan een doorwinterde politicus en geen ambtenaar.”

Lees meer »

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »

Kan Vlaams Belang op 13 oktober het cordon laten sneuvelen? Tom Van Grieken trekt nu al met zijn troepen ten strijde

De opdracht voor Vlaams Belang bij de gemeenteraadsverkiezingen is kristalhelder: mee in de cockpit van de macht komen. Op 13 oktober hoopt Tom Van Grieken voorgoed af te rekenen met het cordon sanitaire. Vlaams Belang trekt daarom vol vertrouwen naar de kiezer met een 43-puntenplan. Wat staat erin? En welk effect heeft het afschaffen van de stemplicht op hun resultaat?

Lees meer »

Hoe ga je om met een toxische baas op de werkvloer? “Vermijd een rechtstreeks gesprek”

Het begrip toxisch leiderschap is weer alomtegenwoordig nadat choreografe Anne Teresa De Keersmaeker vorige week in opspraak is gekomen. Maar ondanks alle aandacht blijft het een lastig thema om op de werkvloer te bespreken. Wat kan je doen als je zelf met een toxische baas te maken krijgt? Leiderschapsexpert Gerrit Sarens en psychosociaal welzijnsverantwoordelijke Hilde De Man delen 5 adviezen.

Lees meer »

Bouchez kroont zich tot MR-koning

18:55 Het ijzer smeden als het heet is. Dat deed Georges-Louis Bouchez door de voorzittersverkiezingen bij de MR te vervroegen. Hij is de enige kandidaat, zoals ook Conner Rousseau bij Vooruit de enige kand…

Lees meer »

Nu EK doorgaat zonder Duivels: dit zijn kwartfinales, met Nederland tegen Turkije en twee topaffiches

Het EK voetbal gaat door zonder de Rode Duivels. Niet België, maar Frankrijk stoot door naar de kwartfinales. Zij ontmoeten Portugal, dat strafschoppen nodig had om Slovenië uit te schakelen. Verder is het uitkijken naar Spanje-Duitsland. In de andere tabelhelft stoten na Zwitserland en Engeland nu ook Nederland en het verrassende Turkije door. Ontdek de (mogelijke) confrontaties!

Lees meer »

VBS De Waaier in Watou wint speelplaatsmeubel van gerecycleerd plastic

In basisschool De Waaier in Watou is vorige week woensdag de nieuwste aanwinst op de speelplaats ingehuldigd. De school is een van de winnaars van de scholenwedstrijd van Bebat en kreeg een picknicktafel die volledig uit oude plastic inzameltonnen is gemaakt. De opdracht was om zoveel en zo snel mogelijk lege batterijen te verzamelen, en dat hebben de leerlingen van

Lees meer »