NMBS sluit wegens waterlek centrale inkomhal van Brugs station ‘definitief’ in afwachting van verhuur aan derden

De toegang tot de historische wachtzaal van het station in Brugge is afgesloten. In mei al verhuisden de loketten naar de kant Sint-Michiels. Maar een waterlek noopt NMBS om niemand meer toe te laten en de zaal niet meer als wachtruimte te gebruiken. NMBS zoekt een nieuwe invulling en wil de zaal op termijn verhuren aan derden. In afwachting hiervan blijft de centrale inkomhal afgesloten.

Sedert mei 2023 zijn de loketten in de historische hal van het station in Brugge dicht. De reizigers worden doorverwezen naar het nieuwe travel center van NMBS met open balie. Maar dat bevindt zich aan de kant Sint-Michiels. Toeristen en Bruggelingen moeten wel de lange stationsgang onder de sporen doorspartelen om een ticket te kopen of info te vragen.

Protest

Die beslissing wordt niet door iedereen gesmaakt. De Brugse erfgoedvereniging vzw Marcus Gerards protesteert hiertegen. Andries van den Abeele hekelt het feit dat aan de inkomhal alle nut wordt afgenomen. Hij vreest dat NMBS de zaal zal verhuren aan een winkelketen of hamburgerrestaurant. De Brugse erfgoedvereniging wil een klacht indienen wegens verwaarlozing.

Belangrijk in dit dossier is dat het publiek nu verstoken blijft van het zicht op een interessant kunstwerk dat beschermd is als monument: de muurschildering van René De Pauw uit 1939, die dateert uit de periode dat het Brugse station werd gebouwd. Eerder al noemde Andries van den Abeele in KW de handelswijze van NMBS een ‘wraakactie’:

Slopen

“De NMBS wilde destijds het station slopen, of toch minstens de inkomhal. Door de monumentenzorgverenigingen werd daar een stokje voor gestoken, door de bescherming van het station en van de inkomhal als monument te bekomen.”

“De wraak bestaat erin dat alle nut aan de inkomhal wordt ontnomen. Wat nu in dat ‘achterwaarts centrum’ wordt ingeplant, kon evengoed en beter in de inkomhal. Meteen wordt de rug toegekeerd naar de stad Brugge en wordt de ingang langs die kant grotendeels nutteloos”, aldus Andries van den Abeele.

Het dossier zorgt ook voor politieke commotie, oppositieraadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) heeft net een interpellatie ingediend. Hij zal tijdens de gemeenteraad van eind januari aan het stadsbestuur vragen wat Brugge onderneemt om de historische lokettenzaal van het station in zijn volle pracht te behouden en een nieuwe zinvolle invulling eraan te geven.

Travel centers

Bart Crols, woordvoerder van NMBS, bevestigt dat de Belgische Spoorwegen op zoek zijn naar een andere invulling voor de inkomhal door een derde partij. De wachtbanken zijn weggenomen, ook de toiletten zijn verhuisd.

NMBS kiest in steeds meer Belgische stations voor travel centers: contactpunten en informatiecentra waar ‘mobility guides’ (mobiliteitsgidsen) de klanten aan open balies te woord staan en helpen bij hun reisvragen.

“Amper nog 15 procent van de reizigers kopen tegenwoordig nog hun ticket aan het traditionele loket, tien jaar geleden was dat nog 50 procent. De meeste tickets worden online en via de NMBS-app aangeschaft”, legt Bart Crols uit.

Moderne ontmoetingsplaats

“In het Brugse station kozen we voor de inrichting van ons travel center aan de kant Sint-Michiels. Die is de voorbije jaren geëvolueerd tot een moderne ontmoetingsplaats. Tegenwoordig kun je niet meer spreken van de ‘voorkant’ en de ‘achterkant’ van het Brugse station”, aldus Bart Crols.

The post NMBS sluit wegens waterlek centrale inkomhal van Brugs station ‘definitief’ in afwachting van verhuur aan derden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Veel vragen tijdens infomarkt over heraanleg N357

Vanaf 19 augustus starten ingrijpende wegwerkzaamheden op de N357 tussen Wielsbeke en Oostrozebeke. Niet alleen worden er rioleringswerken uitgevoerd, de weg wordt ook voorzien van veilige fietspaden. Op een infomarkt konden geïnteresseerden bij de diverse diensten uitleg bekomen.
The post Veel vragen tijdens infomarkt over heraanleg N357 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mbappé en Deschamps niet gerust in Franse zege tegen Rode Duivels: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Bondscoach Didier Deschamps en sterspeler Kylian Mbappé namen het woord in Düsseldorf en stelden dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. “Dat we tweede werden in de groep, was een wake-up call.”

Lees meer »

De eerste Tour van Merckx door de ogen van onze analist Michel Wuyts: “In 1969 waren mensen zo verlangend als in 2024”

55 jaar na Eddy Merckx begint Remco Evenepoel vandaag aan zijn eerste Tour de France. Daarom duikt onze wieleranalist en -commentator Michel Wuyts in de archieven en haalt hij herinneringen op aan het Tourdebuut (en de eerste eindzege) van Merckx. “Die nacht heeft Neil Armstrong voet op de maan gezet. Ik zag het in de roes van Merckx. En vond

Lees meer »

Lange wachtlijsten voor zwemlessen voor baby’s, peuters en kleuters: “Hen leren drijven kan levens redden”

Géraldine Saey (36) geeft met haar bedrijf NaGé al meer dan twee jaar zwemlessen in Kortrijk aan baby’s, peuters en kleuters en ziet de wachtlijst verder groeien. “Het is heel belangrijk dat kinderen op een jonge leeftijd al op een goede manier in contact leren komen met water. Het belangrijkste is dat ze leren om te drijven, zodat ze zelf

Lees meer »

Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster

Op zaterdag 6 juli kunnen tuin- en natuurliefhebbers terecht in LDC De Ster. Naast allerhande planten zullen op deze beurs vooral de natuur, natuurbeleving en meer bepaald bijen, centraal staan.
The post Tuinbeurs ‘Natuur in de kijker’ in LDC De Ster appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Kim Kardashian maakt plots achterwaartse salto op dansvloer

Kim Kardashian (43) was een van de aanwezigen op het 40e verjaardagsfeest van haar zus Khloé Kardashian. Ze stal de show op de dansvloer en trok alle aandacht naar zich toe toen ze salto’s begon te maken. Met behulp van Cade Hudson – manager en goede vriend van zangeres Britney Spears – deed ze dit naar eigen zeggen “verschillende keren

Lees meer »