“Elke dag opnieuw voelen we die pijn”: Marc en Linda kunnen nachtmerrie bijna afsluiten, maar eerst nog hun uitgebrande gebouw leeghalen

Nog een paar dagen alles geven en dan kunnen Marc Haverals en Linda Vanthournout eindelijk het drama dat hen enkele jaren geleden overkwam afsluiten. Drie jaar nadat een zware brand hun woonst en hun telecomwinkel in Lombardsijde bij Middelkerke verwoestte is er eindelijk nieuws: het pand wordt binnenkort afgebroken. Maar eerst moeten ze nog alles leeghalen en dat is een huzarenstukje. “We staan er dan ook helemaal alleen voor”, klinkt het.

Ze zijn al enkele dagen aan het werk en er is nog werk voor enkele dagen, maar er is eindelijk licht aan het einde van een tunnel waar ze meer dan drie jaar door stapten. Op 27 september 2020 werd het koppel geconfronteerd met een allesverwoestende – en dat mag je best letterlijk nemen – brand. Al tientallen jaren baatte het koppel een telecomwinkel uit in de Lombardsijdelaan in Lombardsijde, deelgemeente van Middelkerke. Tot een brand hun levenswerk met de grond gelijkmaakte.

Veel vragen

Op vandaag zitten ze nog steeds met veel vragen. “We weten nog steeds niet wat de oorzaak van de brand was”, zegt Marc. “We zullen het wellicht nooit weten. We waren haast altijd thuis, maar een keer waren we weg en net op dat moment breekt er brand uit bij ons. Is er kwaad opzet in het spel geweest? Was het een accidentele brand door een kortsluiting? Die antwoorden blijven ze ons tot op vandaag schuldig.”

Het koppel ging kort na de brand aan de overkant van het uitgebrande gebouw wonen in een pand die werd ingericht als vakantiewoning. “We wonen daar nog steeds en kijken elke dag op het gebouw waar we ons levenswerk hadden opgebouwd”, duidt Marc. “Elke dag opnieuw voelen we die pijn.”

Pand leegmaken

Sinds Nieuwjaar is het koppel haast elke dag aanwezig in hun oude pand. Er werd immers een compromis getekend met een investeerder die het pand zal afbreken. In dat compromis staat dat het onroerend goed werd aangekocht en niet het roerend goed. “Dus moeten we alles leeghalen en dat brengt heel veel herinneringen aan vroeger naar boven”, vertelt Linda. “De werken gaan gepaard met heel wat tranen, maar we moeten hierdoor. Dit is de laatste stap alvorens we deze nachtmerrie kunnen afsluiten. Geloof me: we willen dit echt wel kunnen afsluiten. Elke dag moeten we onszelf oppeppen om erin te vliegen, maar het moet.”

Geen hulp

Het koppel staat er dan ook helemaal alleen voor. “Er werden al vijf containers materiaal weggehaald die we eigenhandig hebben gevuld”, legt Marc uit. “Daarnaast werd ook al zes ton oud ijzer weggehaald. Je moet weten dat alles nog aanwezig was zoals het achtergelaten werd na de brand. Het is een huzarenstukje, zeker omdat we moeten het allemaal alleen moeten doen. Onze vrienden zijn allemaal gaan werken en die kunnen onmogelijk zomaar verlof nemen. Maar het lukt: stap per stap.”

En zo komt binnenkort een einde aan de telecomwinkel van het koppel. “Ergens zullen we blij zijn als het pand eindelijk tegen de vlakte gaat, maar daarmee gaan ook veel herinneringen mee tegen de vlakte. Ach ja, het is goed dat er een einde komt, maar in onze hoofden zal het altijd blijven spoken. Je levenswerk in vlammen zien opgaan is iets wat je nooit te boven komt”, besluiten Marc en Linda.

The post “Elke dag opnieuw voelen we die pijn”: Marc en Linda kunnen nachtmerrie bijna afsluiten, maar eerst nog hun uitgebrande gebouw leeghalen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom

Chiro Aartrijke pakt in het weekend van 12, 13 en 14 juli opnieuw uit met BloomBoom. Het feestweekend start op vrijdag 12 juli om 17 uur met de opening van de zomerbar. Genieten van drankjes, hapjes en een streepje muziek kan tot 1 uur ’s nachts.
The post Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel in Knokke-Heist na totaalrenovatie: “Enkel buitenmuren bleven staan”

Na maandenlang hard zwoegen openen Florence Depauw (31) en Dries Quintens (32) de deuren van ZAELIG Hotel in Westkapelle. Na een totaalrenovatie is het oude hotel niet meer te herkennen. Deze week ontvangt het koppel de eerste gasten. En ja, zij kunnen zelfs een plonsje wagen in het zwembad.
The post Florence (31) en Dries (32) openen ZAELIG Hotel

Lees meer »

Dranouter moet Willem Vermandere uit feesteditie schrappen: “Deze folkheld heeft ons festival mee gevormd”

Onverwacht geen Willem Vermandere op het gouden jubileum van Festival Dranouter, waar hij sinds 1989 zeven keer optrad. “Als grootste festival van West-Vlaanderen hadden we een automatische click met deze icoon voor West-Vlaanderen, folk, kleinkunst en traditionele muziek.”
The post Dranouter moet Willem Vermandere uit feesteditie schrappen: “Deze folkheld heeft ons festival mee gevormd” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer: ‘Bertje de cannabisboer’ (81) krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander, in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’, opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware covid: “Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte”

“Bibberen en beven. Koorts en hoesten.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Dezelfde als topsporters krijgen”, vertelt de seksuologe in ‘Dag Allemaal’.

Lees meer »

Onderzoeksrechter houdt drie jonge Franse autodieven aan die op heterdaad betrapt werden in Kortemark

De onderzoeksrechter in Brugge heeft drie jonge Franse autodieven van 20 en 26 jaar aangehouden op verdenking van poging tot diefstal van twee auto’s in Kortemark. De daders werden dinsdagochtend op heterdaad betrapt en in hun wagen werden blanco autosleutels gevonden. “Er wordt nu verder onderzocht voor wat de drie in aanmerking komen”, zegt Griet De Prest van het West-Vlaamse

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

KIJK. Liesbeth Homans vergeet microfoon uit te zetten in Vlaams Parlement: “Pak uw rommel eens mee”

N-VA-parlementslid Liesbeth Homans is vandaag aan het slot van de installatievergadering van het Vlaams Parlement aangeduid als parlementsvoorzitter. Homans vergat haar microfoon uit te zetten terwijl ze plaatsnam voor een toespraak. “Pak uw rommel eens mee”, zegt ze tegen Filip Dewinter (Vlaams Belang). Daarna beseft ze dat iedereen haar opmerking kon horen.

Lees meer »

Verkoper nieuw op lijst van knelpuntberoepen in Brussel

De lijst van knelpuntberoepen in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest telt nog 102 beroepen, iets minder dan vorig jaar. Onder meer winkelverkopers, torenkraanbestuurders en gevelrenoveerders werden aan de lijst toegevoegd, zo meldt de Brusselse arbeidsbemiddelingsdienst Actiris maandag.

Lees meer »

Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis. “Nergens crisisopvang te vinden voor hem”

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »