“Bijna 170.000 bezoekers en ruim 270.000 uitleningen”: Ieperse bib blikt terug op succesvol 2023

De bibliotheek van Ieper mocht vorig jaar een kleine 170.000 bezoekers verwelkomen, dat is iets meer dan het jaar voordien. Daarmee bereikt de bib opnieuw het niveau van voor de coronaperiode.

“De bezoekers namen ook heel wat mee naar huis. We noteerden op het einde van het jaar ruim 270.000 uitleningen; dat betekent ongeveer 700 per dag,” zegt Alexander Declercq, directeur bibliotheek & archief. “Er kwamen 120 klassen (zowel lager, middelbaar als volwassenonderwijs) op bezoek in de bib. We zetten volop in op leesbevordering en leesplezier, zeker bij kinderen en jongeren. Een bijzonder belangrijke opdracht die we delen met het onderwijs en de ouders. Samen kunnen we de trend omkeren van achteruitboerende resultaten begrijpend lezen, cruciaal in onze kennismaatschappij.”

Populairste boeken

Het populairste volwassenen fictieboek? Lucinda Riley nam de volledige top 3 in beslag. Ook Pieter Aspe, Lize Spit en Santa Montefiore waren in 2023 erg populair. Bij de non-fictieboeken voor volwassenen waren de kookboeken van Sandra Bekkari bijzonder populair, net als de boeken van Nina Mouton en Bart Van Loo.

Geronimo Stilton

Bij de jeugd kon de Fantasia-reeks van Geronimo Stilton de meeste kinderharten bekoren, maar ook de verhalen van Andy Griffiths, bekend van de Waanzinnige Boomhut-reeks, J.K. Rowling en Roald Dahl werden gretig meegenomen. In de youngadultafdeling werden de Heartstopper-boeken van Alice Oseman het meest uit de rekken gehaald. Fullmetal Alchemist van Arakawa Hiromu was dan weer de populairste mangareeks van 2023.

De jeugdstrips gingen in 2023 ook vlotjes de deur uit. The Champions, Boes, Wielergek en Kiekeboe waren het meest gegeerd. The Northman, een film die ook tijdens CinéCongé getoond werd, was de meest uitgeleende film van 2023. De films Last Seen Alive en The Duke vervolledigen de top 3.

Spelotheek

Ook in de spelotheek was het alle hens aan dek in 2023, met zo’n 21.500 uitleningen. “Achter de schermen wordt er volop gewerkt aan een herinrichting van de bib, zodat het mogelijk wordt om de spelotheekcollectie in de bib zelf onder te brengen”, meldt Valentijn Despeghel, schepen van Bibliotheek (Vooruit). “Vorig jaar was een recordjaar voor de spelotheek, er is duidelijk steeds meer interesse in ons kwalitatief aanbod educatief en ander spelmateriaal. Momenteel is de spelotheek slechts drie keer in de week open, na de integratie in de bib wordt ook deze collectie permanent toegankelijk tijdens de ruime openingsuren van de bib.”

The post “Bijna 170.000 bezoekers en ruim 270.000 uitleningen”: Ieperse bib blikt terug op succesvol 2023 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Meldpunt illegaliteit” in elke politiezone, reclame in Nederlands en fusie enkel na referendum: Vlaams Belang stelt speerpunten lokale verkiezingen voor

Vlaams Belang heeft zijn speerpunten voor de lokale verkiezingen voorgesteld. De radicaal-rechtse partij zet in op veiligheid, maar ook op het gebruik van het Nederlands en beslissingsmacht op gemeenteniveau. "De verkiezingen van juni waren die van versterking, die van oktober worden die van verankering", zegt voorzitter Tom Van Grieken.

Lees meer »

Plotse bekendheid eiste z’n tol bij Goldband: “Op een bepaald moment dacht ik: that’s it, we stoppen ermee”

58 seconden. Meer tijd hadden Karel Gerlach (30), Milo Driessen (31) en Boaz Kok (34) niet nodig om hun concert in de Genkse C-Mine uit te verkopen. Vanavond speelt het drietal ten dans, en stellen ze hun nagelnieuwe album ‘Samen Tegen Elkaar’ voor. Een album waarin hun eigen twijfels vervat zitten. “We wéten dat voldoende slaap en weinig alcohol goed

Lees meer »

“Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel

Een 62-jarige man uit De Haan heeft voor de Brugse rechtbank drie maanden celstraf gekregen omdat hij twee agenten met een luchtdrukgeweer bedreigde tijdens een interventie.
The post “Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel appeared first on KW.be.

Lees meer »

3,5 euro voor een pintje en amper een snack onder de 10 euro: overleven op een festivalweide is niet goedkoop

Wie deze zomer één of meerdere festivals bezoekt, heeft maar beter een spaarpotje aangelegd het afgelopen jaar. Naast de steeds duurder wordende tickets wordt ook eten en drinken op de festivalweide stilaan een luxueuze uitgave die niet voor iedereen even evident is. Van gemiddeld 3,5 euro voor een (hopelijk frisse) cola tot 13 euro voor een potje pasta. Cateraar Guy

Lees meer »

Dertigste editie van Ieper Hardcore Fest al maanden uitverkocht: “Liever zo dan weer te groot willen worden”

De dertigste editie van Ieper Hardcore Festival vindt plaats op vrijdag 5, zaterdag 6 en zondag 7 juli, maar mocht halfweg maart het bordje ‘uitverkocht’ bij de tickets van zaterdag, zondag en de weekendtickets zetten. Het hardcore-, punk- en metalfestival zit weer helemaal in de lift sinds het vorig jaar verhuisde van de festivalweide langs de Poperingseweg naar de site

Lees meer »

Zorgt botsing voor breuk in jarenlange vriendschap tussen Verstappen en Norris? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”

George Russell pakte de overwinning in Spielberg. Maar in de F1-wereld gaat het vooral om de botsing tussen Verstappen en Norris. Zorgt dat voor een breuk in hun jarenlange vriendschap? “Er zijn momenten dat hij te ver gaat”, klonk het achteraf. Onze F1-watcher volgt hun relatie al jaren van dichtbij. “Het zat eraan te komen, die botsing met Norris, als

Lees meer »

Waterplezier op en langs de Leie voor het hele gezin

Op zondag 30 juni vindt Leieleute plaats aan de Lauwebrug in Wevelgem. Je beleeft er een fijne zomerdag met tal van leuke (gezins)activiteiten op en langs de Leie. Vanaf 9.30 uur is het mogelijk om te starten met een kajak-, sup- of pedalotocht richting Menen. Vanaf 11 uur zijn er doorlopend gratis kinderactiviteiten zoals een
The post Waterplezier op

Lees meer »

Kostprijs is vaak bepalend voor behandeling ADHD

De helft van de artsen schrijft vaak niet de meest geschikte ADHD-behandeling voor vanwege beperkingen in de terugbetalingsregeling. Dat blijkt uit een bevraging door het socialistische ziekenfonds Solidaris en het kennis- en expertisecentrum ADHD Centrum ZitStil bij Vlaamse kinderpsychiaters en pediaters, waarover De Morgen dinsdag bericht.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. “Gemiddeld verliezen elke dag tien kinderen één of beide benen in Gazastrook” – Hoofd noodhulp VN waarschuwt voor “apocalyptische oorlog” tussen Israël en Libanon

Elke dag zijn er in de Gazastrook gemiddeld tien kinderen die een of twee benen verliezen. “Dat zijn dus al 2.000 kinderen sinds het begin van de oorlog”, stelt de secretaris-generaal van het VN-agentschap voor hulpverlening aan Palestijnse vluchtelingen op een persconferentie. Lees hier de ontwikkelingen van woensdag 26 juni terug.

Lees meer »

Bewoners Wingene en Ruiselede gaan in gesprek tijdens ‘Bespreekb(a)ar’: “Iedereen actief betrekken bij onze toekomst”

CD&V Wingene-Zwevezele-Ruiselede en RKD organiseren op dinsdag 2 juli om 20 uur een ontmoetingsmoment ‘Bespreekb(a)ar’ voor inwoners in zaal Sport en Spel (Tieltstraat 46 A) in Ruiselede.
The post Bewoners Wingene en Ruiselede gaan in gesprek tijdens ‘Bespreekb(a)ar’: “Iedereen actief betrekken bij onze toekomst” appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

Bij een aanval voor de Israëlische ambassade in de Servische hoofdstad Belgrado is zaterdag een politieagent gewond geraakt en de aanvaller doodgeschoten. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Ivica Da?i? viel een aanvaller een beveiligingsagent bij de ambassade aan met een kruisboog. De agent raakte daarbij gewond. Andere agenten openden daarop het vuur op de aanvaller, die het niet overleefde.

Lees meer »