Wim Opbrouck mag Provinciaal Hof in Brugge heropenen met tiendaags festival van de toekomst: “Het wordt geen high tech festival voor nerds”

Met het tiendaags festival van de toekomst ‘Over Morgen’ heropent het gerestaureerde Provinciaal Hof op de Markt in Brugge op 18 april zijn deuren. Curator Wim Opbrouck kreeg de opdracht om na te denken over hoe wij zullen leven in 2050. Tien dagen lang staan er speelse voorstellingen, lezingen en optredens met een hoog rock’n roll gehalte op het programma.

Het neogotische Provinciaal Hof, een ontwerp van de Brugse architect Louis Delacenserie, is meer dan 125 jaar oud. Pas sinds 2018 is dit groot pand op de Markt eigendom van de Provincie, die in eerste instantie de buitengevel liet restaureren. Nu nadert de interieurrestauratie na twee jaar werken zijn voltooiing.

Toegankelijk

“We verhoogden de toegankelijkheid van het gebouw door de aanpassing van de ingangen en verschillende ruimtes. Bovendien werden er drie liften geïnstalleerd”, stelt gedeputeerde Bart Naeyaert. De kroonluchters kregen een energiezuinige verlichting, de brandveiligheid werd op punt gesteld, er werden nieuwe sanitaire blokken geplaatst.

Nu resten nog drie maanden om de grote luchters te restaureren, schilderwerken uit te voeren in de raadszaal en de inkomstas aan te pakken. In totaal kosten de werken ruim 7,2 miljoen euro.

Drie functies

Volgens Bart Naeyaert krijgt het Provinciaal Hof voortaan drie functies: een vergader- en congreslocatie, een uniek voorbeeld van de neogotiek in Brugge, waarrond een educatief parcours uitgestippeld wordt. Maar dit pand wordt vooral het Huis van de West-Vlaming.

Curator Wim Opbrouck wil in het Hof der Dingen het DNA van de West-Vlaming proberen te tonen aan de vele bezoekers. Daarin zal hij een ‘Wunderkammer’ onderbrengen, met voorwerpen die typisch West-Vlaams zijn. “Ik heb al tal van snuif- en koekendozen gekregen, maar ik wil weg van alle clichés, stereotypes en nostalgie. Zo hoop ik onder meer op een bokshandschoen van bokser Delfine Persoon en de spelconsole waarmee wielrenner Yves Lampaert speelde aan de vooravond van zijn winnende tijdrit in de Tour. Misschien kan zeilster Emma Plasschaert ook iets typisch kwijt?”

Nerds

Als eerste wapenfeit pakt Wim Opbrouck uit met het tiendaags festival ‘Over Morgen. Hoe leven we in 2050?’. De curator stelt ons meteen gerust: “Het wordt geen hoogtechnologisch festival voor nerds. Op een speelse manier willen we aan de hand van tentoonstellingen, lezingen, voorstellingen, workshops voor scholen en optredens een zoektocht ondernemen naar onze toekomst. De tiendaagse krijgt een hoog rock’n roll gehalte.”

Zo stelt de Belgische kunstenaar Dries Depoorter, die apps en games in zijn installaties verwerkt, tentoon. Studenten van Howest en VIVES exploreren met prototypes nieuwe mogelijkheden. Ze gaan in dialoog met Panamarenko’s installatie ‘Eendebek’. Meer dan honderd klassen uit West-Vlaamse lagere scholen stouwen dozen vol objecten, die pas in 2050 zullen geopend worden.

Coely

Er zijn lezingen van onder meer zanger Piet Goddaer, kosmoloog Thomas Hertog, bioloog Dirk Draulans, professor Mieke De Ketelaere en conceptueel kunstenaar Koen Vanmechelen. Wim Opbrouck zorgt zelf voor het avondvullend programma ‘J’ame la vie’, met tal van gasten, onder wie Hetty Helsmoortel, Michael Karkousse en Dalila Hermans.

Rapster Coely zingt in de pluchen palace van de Brugse stadsschouwburg. Electro artieste Tsar B waagt zich met het polyfonie ensemble Dionysos Now aan een project rond de 16de eeuwse componist Adriaen Willaert op de Markt in Brugge.

Info: www.festivalovermorgen.be

The post Wim Opbrouck mag Provinciaal Hof in Brugge heropenen met tiendaags festival van de toekomst: “Het wordt geen high tech festival voor nerds” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hij eet maar één maaltijd per dag”: zijn eisen backstage en alles wat u wilt weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »

Wannes (56) breekt wereldrecord ‘buddylopen’ in Gent: “Na 110 kilometer kwam de man met de hamer”

Doel bereikt: in 12 uur en 4 minuten liep triatleet en ultraloper Wannes Wylin maar liefst 100 kilometer rond de Watersportbaan in Gent met een buddy in een rolstoel. Dat is een wereldrecord. Met de sportieve krachttoer wil hij aandacht vragen voor Triple Challenge, de vereniging die pleit voor inclusief sporten. “Willen we begrip en leren omgaan met anders zijn?

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering, onder leiding van premier Dick Schoof, officieel van start na eedaflegging bij koning 

Vandaag legt de nieuwe Nederlandse regering de eed af. Het kabinet, onder leiding van de partijloze minister-president Dick Schoof, wordt beëdigd door koning Willem-Alexander. Dat gebeurt in Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning in Den Haag. Na bijna 14 jaar bewind van Mark Rutte, de langstzittende premier in de Nederlandse geschiedenis, komt er een nieuwe ploeg aan

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Drie piepjonge Franse autodieven op heterdaad betrapt in Kortemark: blanco autosleutels en decoder in auto gevonden

De politie kon dinsdagochtend vroeg drie jonge Franse autodieven arresteren toen die na een dubbele poging om een wagen te stelen wegvluchtten in Kortemark. In hun wagen werden blanco sleutels voor wagens van Franse merken én een decoder om signalen van ‘keyless-entry’ auto’s om te zetten. Vorige week werden zo nog drie auto’s op één nacht gestolen in Veurne. “Het

Lees meer »

Bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen in 2023

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

KIJK. Woedende DJ Hardwell beëindigt abrupt zijn optreden op Saga Festival: “Zo kan ik niet optreden”

De Nederlandse Robbert van de Corput (36), beter bekend als DJ Hardwell, heeft zijn optreden op het Saga Festival in Boekarest op vrijdagavond vroegtijdig beëindigd. Tijdens zijn set uitte hij zijn frustratie over het festival, omdat hij naar eigen zeggen niet betaald werd. Daarnaast klaagde hij ook over de gebrekkige kwaliteit van de apparatuur. “Zo kan ik niet optreden.”

Lees meer »

Jitske Van de Veire vertelt in tranen over scheiding van haar ouders in podcast van papa Peter: “Mijn zorgeloosheid was weg”

Onderneemster Jitske Van de Veire (31) voert het meest eerlijke gesprek met haar vader Peter Van de Veire (52) in diens podcast ‘De zandloper’. Ze praat over haar kindertijd, de scheiding van haar ouders en hoe ze nu in het leven staat. “Ik neem het jullie niet meer kwalijk. Maar toen begreep ik niet dat mensen kinderen maken en niet

Lees meer »

“Crimineel!”: Spaanse pers spreekt schande over fout Kroos op Pedri, die kruis mag maken over verdere EK

Slechts zeven minuten stond Pedri op het veld in Spanje – Duitsland. Zwaar onderuit geschoffeld door Toni Kroos, moest de middenvelder al huilend naar de kant in de kwartfinale van het EK voetbal. De Spaanse online media spreken met schande over de ingreep van Kroos die niet eens geel opleverde. Met een interne laterale verstuiking van zijn linkerknie, is het

Lees meer »