Oud-DURF2030-coördinator Katrien zoekt deelnemers voor kledingketting:“Leuk om te zien waar spullen terecht komen”

Toen Katrien Voet, kersverse Harelbeekse en inhoudelijk medewerker en inspirator bij De Transformisten vzw in Brussel, hoorde over de Clothing Loop of kledingketting, was ze meteen enthousiast.De Clothing Loop is een initiatief waarmee mensen gemakkelijk kleding kunnen ruilen met anderen in hun eigen buurt. “Het is leuk, gratis en duurzaam”, aldus Katrien Voet, die het Nederlands idee Clothing Loop in Vlaanderen wil promoten.

De Transformisten vzw is een socio-culturele organisatie met een team, bestuur en ledenorganisaties, maar ook vrijwilligers en studenten spelen er een belangrijke rol. Het is ook een gemeenschap van burgers en burgerorganisaties die actief initiatieven nemen om de overconsumptie te minderen.

“We werken aan een samenleving waarin iedereen goed en kwaliteitsvol kan leven binnen de grenzen van mens en planeet. We inspireren het brede publiek tot een duurzame levensstijl. We ondersteunen en verbinden veranderaars die zo’n samenleving in de praktijk brengen en stimuleren beleidsmakers om het juiste kader te scheppen”, duidt Katrien Voet, die inhoudelijk medewerker en inspirator is bij De Transformisten vzw.

The Clotingh Loop

De kledingketting The Clothing Loop is een laagdrempelige manier om kleding met elkaar te ruilen. Een clubje mensen dat bij elkaar in de buurt of wijk woont of werkt geeft via een logische route tassen met kledij aan elkaar door. Uit deze tassen haal je items die je leuk vindt en stop je kledingstukken terug waar je een ander blij mee wilt maken. Hoe langer de ketting wordt, hoe meer tassen er op de route rouleren en de ketting kan zo in principe onbeperkt doorgaan. Nadat de tas langs ongeveer 20 adressen is gepasseerd herken je de inhoud meestal niet meer terug.

“Het is ook een leuke manier om de mensen te leren kennen, want ik ben net naar Harelbeke verhuisd” – Katrien Voet

In vorige jobs als programmator en projectcoördinator participatie in Schouwburg Kortrijk, als voortrekker van het project DURF2030 waarmee Kortrijk de titel ‘Europese Culturele Hoofdstad 2030’ nastreeft en als stafmedewerker bij de Brusselse jeugddienst Globelink wist Katrien al heel wat mensen te inspireren. Ze rekent er vooral op de inzet van jonge mensen. “Hun initiatieven maken onze hoop en verbeelding wakker. Vaak lukt het ook om iets op gang te brengen dat uiteindelijk leidt naar structurele verandering”, vertelt ze.

Populair in Nederland

De campagnes en activiteiten van Transformisten vzw stimuleren het langer gebruiken, hergebruiken, herstellen en delen van spullen. Zo ook de Clothing Loop of kledingketting die uit Nederland overwaaide. Na een inspirerende ontmoeting met de Nederlandse Nichon Glerum, oprichter van Clothing Loop, had Katrien zin om het idee in Vlaanderen te promoten. In Nederland is het concept al populair met meer dan 700 geregistreerde kledingkettingen. In België staat het al een tijdje in de startblokken.

Begin in eigen buurt

“Een kledingketting is een initiatief waarmee mensen makkelijk kleding kunnen ruilen met buren. Het is leuk, gratis en duurzaam.Ik begin in mijn eigen buurt. Je moet uitvoeren wat je predikt. Ik zie het ook als een leuke manier om de mensen in mijn buurt te leren kennen, want ik ben net naar Harelbeke verhuisd”, vertelt Katrien.

“Het idee van de kledingketting is heerlijk eenvoudig. Een lokale vrijwilliger verzamelt deelnemers -vaak een homogene groep zoals dames met maat M/L/XL of soms een mix- en maakt een route. Op die route in een wijk of stad geven deelnemers een gevulde tas met kledij aan elkaar door. Elke deelnemer houdt wat hij/zij leuk vindt en voegt kledingstukken toe die nog in goede staat zijn, klaar voor een nieuwe eigenaar. Daarna breng je de tas naar de volgende persoon op de lijst. Niet alle deelnemers kennen elkaar, het draagt dus bij aan het saamhorigheidsgevoel in de buurt en het is zo leuk om te zien waar spullen terecht komen.”

Heb je een vraag bij de opstart van jouw kledingketting of wil je tips uitwisselen met andere kledingkettingen? Neem dan contact op met Katrien Voet bij De Transformisten via[email protected].

The post Oud-DURF2030-coördinator Katrien zoekt deelnemers voor kledingketting:“Leuk om te zien waar spullen terecht komen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aantal nieuwe installaties bijna gehalveerd: zijn zonnepanelen nog wel een slimme investering? “Prijzen bereiken historisch dieptepunt”

In het eerste kwartaal van dit jaar werden in Vlaanderen bijna de helft minder zonnepanelen geïnstalleerd dan vorig jaar. Hoe komt dat? Zijn zonnepanelen nog interessant, nu de subsidies zijn weggevallen? Hoeveel kost een gemiddelde installatie tegenwoordig? Wat is de terugverdientijd? En hoe zal die de komende jaren evolueren?

Lees meer »

Staande ovatie voor afscheidnemend schepen Hedwig Kerckhove in Wingene: “Dubbel gevoel, want de politieke ‘goesting’ is er nog”

Een van de headlines tijdens de jongste gemeenteraad was de kwartaalrapportering van het fusietraject tussen Wingene en Ruiselede, dat door technisch falen een presentatie werd in mineur. Maar het talrijk opgekomen publiek – voor de gelegenheid in CC De Wissel – zag een emotionele schepen Hedwig Kerckhove afscheid nemen. De charmante, ervaren politicus werd geëerd door meerderheid en oppositie en

Lees meer »

Gunther Levi van De Romeo’s komt op bij  gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout: “Wil me inzetten voor veilig fietsen in de gemeente”

Zanger en acteur Gunther Levi, officieel Gunter De Batselier, doet in oktober mee aan de gemeenteraadsverkiezingen in Hulshout. Hij is kandidaat op de lijst van Hulshout op Punt (HOP), de nieuwe naam van de plaatselijke CD&V-afdeling. Verkeersveiligheid is een thema waarvoor hij zich extra wil inzetten. Levi relativeert de impact van zijn bekendheid: "Een cafébaas in onze gemeente is even

Lees meer »

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

Hilde neemt na 42 jaar afscheid van ’t Mozaïek in Eernegem

Op 28 juni trekt Hilde Lesaffre uit Oudenburg voorgoed de deur van Gemeentelijke Basisschool ’t Mozaïek in Eernegem achter zich dicht. Na 42 jaar dienst kan ze gaan genieten van haar welverdiend pensioen, en van haar kinderen en kleinkinderen.
The post Hilde neemt na 42 jaar afscheid van ’t Mozaïek in Eernegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

De eerste beelden van Ruth Beeckmans als kwaadaardige koningin in ‘Sneeuwwitje’: “Dit doe ik voor kinderen die me te eng vinden”

Vanaf vandaag kan je in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne naar de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’ gaan kijken. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje. Reporter Jarne strikte was erbij op de grote première en kon spreken met de hoofdcast. Bekijk het in deze nieuwe Showbits.

Lees meer »

NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer en beter!’

Middenin een decor van boterbloemen stelde NVAPlus Moorslede zondagnamiddag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Dertien kandidaten wonen in Moorslede, zes in Dadizele en twee in Slypskapelle. Eerder werd al bekendgemaakt dat Gert-Jan Hovaere lijsttrekker wordt en Margaux Vandekerckhove de tweede plaats krijgt.
The post NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer

Lees meer »

Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel

Dinsdagavond trad Bruce Springsteen op in Werchter, maar twee dagen eerder had Karel Gits al rond 18 uur een ontmoeting met ‘The Boss’ in Hotel Amigo in Brussel. Voor de 52-jarige Springsteen-fan uit Ingelmunster blijft die dag een onvergetelijk moment.
The post Karel Gits uit Ingelmunster had een unieke ontmoeting met Bruce Springsteen in Hotel Amigo in Brussel appeared

Lees meer »

Hele dorp aan Gardameer lamgelegd na virusuitbraak: honderden mensen ziek

In plaats van te genieten van een zorgeloze vakantie in Torri del Benaco aan het Gardameer in Italië zijn honderden mensen ziek geworden. Een uitbraak van het norovirus heeft het hele dorp lamgelegd. De afgelopen dagen zijn veel mensen in het ziekenhuis opgenomen die last hadden van braken, misselijkheid, buikkrampen en koorts, zo meldt ‘La Repubblica’.

Lees meer »

Democratische gouverneurs spreken openlijk steun uit voor Biden, maar eerste megadonor roept op om zich terug te trekken

De Democratische gouverneurs hebben woensdagavond een “open en eerlijk gesprek” gehad met president Joe Biden, waarin ze spraken over de bezorgdheden na zijn teleurstellend debat tegen Donald Trump. Alle gouverneurs steunen hem, zeiden ze na afloop, maar ondertussen zijn er wel al zeker drie die hem expliciet oproepen om zich terug te trekken. Ook een megadonor van de Democratische partij

Lees meer »