Godelieve Voet en Karlos Callens waren lang niet de enigen: 13.369 West-Vlamingen overleden in 2023

In totaal zijn er vorig jaar 13.369 West-Vlamingen overleden. Dat zijn er 571 minder dan in 2022 en het laagste aantal sinds de uitbraak van het coronavirus in 2020. Maar het zijn er wel nog altijd 443 meer dan voor de uitbraak in 2019. Dat blijkt uit de wekelijkse sterftecijfers van het Belgische statistiekbureau Stabel.

Het afgelopen jaar moesten we afscheid nemen van 13.369 West-Vlamingen, zoals Godelieve Voet, de oudste West-Vlaminge of Karlos Callens, de burgemeester van Ardooie. Het gaat om minder mensen dan in 2022, maar het ligt nog altijd stukken hoger dan in 2019, voor het coronavirus uitbrak. Logischerwijze gaat het vooral om oudere mensen, die om het leven kwamen. 47 procent van alle overledenen waren ouder dan 85 jaar. Alleen in de provincie Vlaams-Brabant lag met 48,67 procent de verhouding van overleden 85-plussers nog hoger dan bij ons.

Het aantal overlijdens bij de jongere leeftijdscategorieën ligt uiteraard pakken lager. In 2023 moesten we afscheid nemen van 69 mensen jonger dan 24 jaar oud. Dat maakt dat die leeftijdscategorie het kleinste aandeel van 0,52 procent heeft tegenover de totale overlijdens. De overlijdens van mensen van 25 tot 44 jaar heeft met 1,65 procent op de totale sterftecijfers ook een laag aandeel.

Wintermaanden

De meeste personen kwamen te overlijden in de wintermaanden december, januari, februari en maart. Enkel het coronajaar 2020 vormt hierop een uitzondering. Januari staat met 1.368 overlijdens met stip op één. In februari zakt net zoals vorig jaar het aantal overlijdens dan even in om in maart weer toe te nemen. Normaal zakt ieder jaar het aantal overlijdens per maand tijdens de zomer en de lente onder de 1.000, maar vorig jaar blijft het sterftecijfer per maand voor het eerst iedere maand boven de 1.000 overlijdens.

In onze provincie stierven er het afgelopen jaar iets meer vrouwen (6.700) dan mannen. Maar met slechts 31 personen verschil kunnen we zeggen dat het om een klein onderscheid gaat.

(CJ/PS)

The post Godelieve Voet en Karlos Callens waren lang niet de enigen: 13.369 West-Vlamingen overleden in 2023 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“We geloven best dat Rousseau zaterdag niet de intentie had om N-VA openlijk te schofferen, maar het is wel gebeurd”

Tijdens een ledencongres sneerde Conner Rousseau (Vooruit) dat zijn partij erin geslaagd is om de “lelijke, lelijke ideeën” van N-VA uit het regeerakkoord te houden. Hij vertelde ook hoe hij Annick De Ridder (N-VA) als “meiske” op haar plaats heeft gezet. “Niet verstandig”, schrijft onderzoeksjournalist Jeroen Bossaert. “Je vernedert je belangrijkste coalitiepartner niet bij de start van een regeerperiode.”

Lees meer »

Birgen Baes en KFCL (2A) blijven strijdvaardig na 3 op 15

Tweedeprovincialer KFC Lichtervelde blijft voorlopig een stuk beneden de eigen verwachtingen. In vijf matchen werd amper tweemaal gescoord. Eén van die goals leverde op de eerste speeldag drie punten op. Daarna verloor het team van trainer Birgen Baes vier keer na elkaar.
The post Birgen Baes en KFCL (2A) blijven strijdvaardig na 3 op 15 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zwaardere straf voor doodrijder van studente Hannelore (21): “Vier jaar cel voor totaal misprijzen van de verkeerswet”

“We zijn opgelucht. Dat het proces dat een lijdensweg was eindelijk achter de rug is én dat hij zwaarder gestraft werd. Laat dit een signaal zijn voor de maatschappij: zo gedraag je je niet in het verkeer.” De familie van studente Hannelore Reyniers (21) is opgelucht nu doodrijder Wesley D. (43) zwaarder gestraft werd in beroep. Hij kreeg vier jaar

Lees meer »

Op de kappersstoel bij Stefan Mitrovic, bikkelharde verdediger met klein hartje: “Jonge spelers denken nogal snel dat ze ‘big boys’ zijn”

“Probeer mij te dribbelen en I kill you.” Als er één iemand de boel op scherp kan zetten voor dé clash tegen Chelsea, dan wel AA Gent-verdediger Stefan Mitrovic (34). Zelfs vanop een kappersstoel. “Jonge spelers zijn tegenwoordig snel véél geld waard. Als ze iets kleins bereiken, blijven ze zich niet genoeg pushen.”

Lees meer »

VUB en UZ Brussel willen dat federale regering paus ter verantwoording roept na uitspraak over dokters en abortus

De rector van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en het UZ Brussel vragen de federale regering in lopende zaken om de pauselijke nuntius in België ter verantwoording te roepen na de uitspraak van paus Franciscus dat artsen die abortus uitvoeren “regelrechte huurmoordenaars” zijn. Dat zegt de rector in De Standaard. Met zijn uitspraak zet de paus namelijk aan tot “het

Lees meer »

Israël bombardeert belangrijke grensovergang tussen Libanon en Syrië – Totale oorlog volgens Biden “vermijdbaar”

Israël heeft donderdagavond opnieuw luchtaanvallen uitgevoerd op Beiroet, een bolwerk van de Libanese militie Hezbollah. Dat berichten internationale media. De spanning in de stad stijgt. Dat merkt ook de Vlaamse Anke Bert (30), die er actief is als coördinator voor het Rode Kruis in het Midden-Oosten. “Hier is geen luchtalarm. Bij een explosie waarschuwen mensen elkaar via WhatsApp-groepen”, stelt ze.

Lees meer »

Vier organisaties officieel erkend als Brugse dierenwelzijnsvereniging

Vrijdag kregen vier organisaties de officiële erkenning als Brugse dierenwelzijnsvereniging uit handen van schepen van Dierenwelzijn Mathijs Goderis. Het gaat om vzw Poespartoe, vzw Kat Zoekt Thuis, vzw Cathz en vzw SOS Reptiel. “Die laatste is niet gehuisvest in Brugge, maar vangt wel veel dieren op vanuit onze stad”, aldus schepen Goderis.
The post Vier organisaties officieel erkend als

Lees meer »

Brandweer blust uitslaande brand in konijnenhok in Avekapelle, vermoedelijk zijn alle konijnen om het leven gekomen

In Avekapelle, deelgemeente van Veurne, ontstond donderdagochtend vroeg een uitslaande brand in een groot konijnenhok achter een hoeve. Het was een postbode die de brand opmerkte waarbij het eerst leek dat het huis zelf in brand stond. Vermoedelijk hebben alle konijnen de zware brand niet overleefd.
The post Brandweer blust uitslaande brand in konijnenhok in Avekapelle, vermoedelijk zijn alle

Lees meer »

Provincie zet officieel de schouders onder realisatie Tielts stadsrandbos

De grondverwervingen zijn inmiddels wat opgeschoten en de eerste boompjes werden in april 2024 alvast aangeplant. Nu zet de stad een nieuwe stap richting de realisatie van het langverwachte Tieltse stadsrandbos. Dinsdag zette de Provincie West-Vlaanderen officieel mee de schouders onder het project.
The post Provincie zet officieel de schouders onder realisatie Tielts stadsrandbos appeared first on KW.be.

Lees meer »

Oorlogsjournalist Robin Ramaekers deelt foto met cameraman Stijn: “Nog steeds gaan berichten rond waarin wordt beweerd dat we spionnen zijn”

VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers heeft een foto gedeeld waarop hij te zien is samen met cameraman Stijn De Smet. “Na de honderden lieve berichtjes en bezorgde vragen een groet vanuit Beiroet”, schrijft hij in een verklaring. De twee journalisten werden in de nacht van woensdag op donderdag aangevallen door een woedende menigte. “Ook nu nog gaan berichten rond waarin wordt

Lees meer »

Louis Flion lanceert apres-ski song in 2.000 frituren

Met het nieuwe winterseizoen in aantocht, lanceert Louis Flion zijn nieuwe après-ski lied ‘Bitterballen Enne Meter Bier’. Hiervoor kroop hij zelf in de pen én sloot hij een deal met een frituursnack-verdeler. “Mijn bitterballen kan je nu in 2.000 frituren bestellen”, lacht Louis.
The post Louis Flion lanceert apres-ski song in 2.000 frituren appeared first on KW.be.

Lees meer »