Filip Cardoen lanceert notitieboek met wielrenners op Velofollies: “Opbrengst is voor goed doel”

Grafisch ontwerper en cartoonist Filip Cardoen maakt in aanloop naar de Kortrijkse fietsbeurs Velofollies een kalender waarin 250 van zijn schilderijen van wielrenners zijn verwerkt. De opbrengst gaat naar Kloen, de Roeselaarse organisatie die zich al twintig jaar inzet voor zieke kinderen.

Van een portret van Tom Boonen tot een afbeelding van Johan Museeuw. Filip Cardoen, die vroeger bij Roularta werkte, schilderde de voorbije jaren al tientallen wielrenners. “Dat is eigenlijk begonnen via het Dorp van de Ronde. Zo ben ik in de wereld van het wielrennen gerold en inmiddels volg ik de koers ook op de voet”, aldus Filip, die zelf ook al gekend is binnen het wielerpeloton.

Wielergoden

Filip Cardoen stelde in 2022 samen met Nico Toye en Dimitri Carpentier het boek Ode aan de wielergoden voor. Daar werden portretten van veertig bekende wielrenners in opgenomen. De opbrengst van het boek werd geschonken aan vzw Kloen. “Maar de voorbije jaren schilderde ik veel meer wielrenners dan die veertig. Het project smaakte voor mij dan ook naar meer”, zegt Filip.

“Dit rijk geïllustreerde notitieboek kan ook dienen als agenda”

Het resultaat is een notitieboek dat eveneens kan dienen als verjaardagskalender, met daarin 250 afbeeldingen van gekende renners uit het heden en verleden. Het rijk geïllustreerde boek heeft een vijftigtal bladzijden. “Daarin is telkens de verjaardag van de geschilderde renner opgenomen, maar is er ook nog voldoende ruimte om zelf belangrijke afspraken of evenementen neer te pennen. Ook voor handtekeningenjagers binnen het peloton of voor wielrenners die de belangrijke wedstrijden tijdens het seizoen willen bijhouden is het een leuk hebbeding”, aldus Filip. De Moorsledenaar schonk bij het maken van de kalender extra aandacht aan het vrouwenwielrennen. Verschillende rensters zijn dan ook in het boek opgenomen. “Speciaal voor dit project maakte ik ook nieuwe schilderijen.”

Lancering

Het notitieboek wordt dit weekend officieel voorgesteld op Velofollies. Op de grote fietsbeurs, die van 19 tot 21 januari plaatsvindt in Kortrijk, zul je de agenda kunnen kopen aan 9 euro per exemplaar. Wielrenners die in het boek staan afgebeeld krijgen een gratis exemplaar. “Stiekem hopen we natuurlijk dat er enkele van hen afzakken naar de wielerbeurs”, aldus Filip, die zelf alvast aanwezig zal zijn.

De opbrengst van de verkoop gaat naar de vzw Kloen, de organisatie van ziekenhuisclowns waarmee Filip al jarenlang nauw samenwerkt. “Ik schilder al twintig jaar wielrenners, maar inmiddels heb ik ook al tientallen afbeeldingen van clowns geschilderd. De samenwerking met Geert, de bezieler van Kloen, is altijd erg vlot verlopen”, aldus Filip.

Meer agenda’s

De samenwerking tussen Filip en Kloen blijft ook in 2024 erg hecht. “In 2024 bestaan we twintig jaar. Het notitieboek dat Filip nu maakt, is een voorproefje van wat er dit jaar nog volgt”, zegt Geert Deraeve van Kloen. “In samenwerking met verschillende verenigingen pakken we in het najaar uit met een twintigtal gelijkaardige boekjes rond uiteenlopende thema’s zoals neerhofdieren en clowns. Voor iedereen zal er een agenda zijn die bij hem of haar past. Voor verschillende agenda’s zullen we natuurlijk ook samenwerken met Filip. Hij heeft ons in het verleden al vaak geholpen.”

Filip en Geert geloven dat de boekjes voor heel veel mensen een meerwaarde kunnen betekenen. “Vandaag tokkelen we vaak op onze computer, maar met dit initiatief willen we een leuk en handig gadget aanbieden om nog eens als vanouds in te kunnen schrijven.”

The post Filip Cardoen lanceert notitieboek met wielrenners op Velofollies: “Opbrengst is voor goed doel” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Orkaan Beryl zet koers naar Jamaica en Kaaimaneilanden: “Levensbedreigende orkaanwind en stormvloeden verwacht”

Orkaan Beryl heeft bij zijn doortocht in het oosten van de Caraïben heel wat schade aangericht. Verschillende kleinere eilanden lijken onbewoonbaar, volgens de plaatselijke overheid, er zijn ook slachtoffers gevallen. Intussen zet Beryl koers naar Jamaica en de Kaaimaneilanden. Jamaica zou recht op het pad van de orkaan liggen, er wordt gewaarschuwd voor levensbedreigende orkaanwinden en stormvloeden.

Lees meer »

De mens achter de nieuwe Britse premier Keir Starmer: “Als je het gespot van je kinderen kan overleven, is de politiek kinderspel”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Bij één bericht dacht ik: ‘Oei, het zou zomaar kunnen dat zij dat is’”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Ik ben ervan overtuigd dat de vrouw die me al die tijd heeft lastiggevallen opnieuw contact zal zoeken, maar

Lees meer »

Huiveringwekkende beelden tonen hoe haaien bloedende vrouw ‘stalken’ na aanval voor Amerikaanse kust

Tijdens de nationale feestdag in de Verenigde Staten speelde zich donderdag een huiveringwekkende situatie af. Vier strandgangers die voor de kust van South Padre Island in Texas aan het zwemmen waren, werden aangevallen door haaien. Twee van hen raakten zwaargewond en twee anderen konden nog op tijd uit het water springen. Op sociale media gaan beelden rond van de twee

Lees meer »

“Ik weet wat het is om het laatste briefje van 10 euro op tafel te zien liggen”: dit is Jordan Bardella (28), kandidaat-premier in Frankrijk

“Ik doe aan politiek omwille van alles wat ik daar aan den lijve ondervonden heb. Omdat ik niet wil dat heel Frankrijk zo wordt.” Jordan Bardella, de 28-jarige kandidaat-premier van het Rassemblement National, heeft een duidelijke politieke geloofsbelijdenis. Die vindt haar wortels in zijn jonge jaren. Zo zag le gamin het geweld tussen drugsbendes vanuit het raam van de grauwe

Lees meer »

LIVE SPANJE-GEORGIË. Achterstand komt als donderslag bij heldere hemel, klaart het voor rust nog op voor de Spanjaarden?

De Spanjaarden maakten op dit EK voetbal als een van de weinige toplanden wel indruk door in een groep met Italië en Kroatië 9 op 9 te halen. EK-debutant Georgië beleefde dan weer een sprookje: het klopte in de laatste match verrassend Portugal en stootte zo als derde door naar de volgende ronde. Krijgt dit sprookje een vervolgverhaal of worden

Lees meer »

Banken en parket Antwerpen waarschuwen voor fraude door kaartophalers

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie. Vooral de oudere bevolking

Lees meer »