Erna Schotte uit Dudzele viert haar honderdste verjaardag

Samen met haar familie vierde Erna Schotte afgelopen zaterdag haar honderdste verjaardag in De Nieuwe Blauwe Toren in Zuienkerke. “Ons moeder stond altijd voor ons klaar. En wat ze deed, was altijd uiterst verzorgd”, klinkt het.

Erna Schotte werd geboren op 13 januari 1924 in Assebroek, als oudste van drie. “De eerste jaren woonde ik met mijn moeder Laura Timmerman bij mijn grootouders”, vertelt ze. “Mijn ouders mochten pas trouwen nadat mijn vader Edmond, een smid die bij de spoorwegen werkte, zijn dienstplicht had vervuld. Na hun huwelijk zijn we verhuisd naar de Kerkstraat (nu de Oude Kerkstraat, red.) in Sint-Michiels.”

Daar woonden ook haar grootouders en heel wat nonkels en tantes. “Een warme buur met goede buren, waar het aangenaam opgroeien was. Het was nog een zandstraat met veel groen, waar er volop gespeeld kon worden. Dat waren mijn mooiste jaren…”

De Kerkstraat was ook de plek waar de renners, die trainden op de nabijgelegen piste in de Velodroomstraat, naartoe kwamen. “Er woonden verschillende vrijgezelle meisjes en dat trok de renners aan. (lacht) Mijn eerste liefje was Hilaire Couvreur, die later een rit in de Giro won en de Ronde van Marokko en de Ronde van Algerije op zijn naam zou schrijven. Maar ik beëindigde de relatie toen hij tegen zijn sponsor zei dat hij geen lief had…. Een vriendin hebben mocht namelijk niet van zijn sponsor…”

Op haar achttiende leerde ze Prosper Bruynooghe kennen, met wie ze op 1 oktober 1943 in het huwelijk trad. Haar job als winkeljuffrouw gaf ze op om voor het huishouden te zoeken. Amper één jaar na hun huwelijk moest ze afscheid nemen van haar man. “Prosper werkte bij de Witte Brigade en bij het schoonmaken van de geweren is er een wapen per ongeluk afgegaan. Hij was op slag dood…” Erna bleef achter met hun pasgeboren zoontje Fernand, maar ze kreeg bij de zorg en opvoeding van hem volop de steun van haar ouders.

Samenwonen met zoon

Erna koos ervoor om het leven te omarmen en huwde enkele jaren later voor een tweede keer, met Nestor Willems op 3 april 1948. “We leerden elkaar kennen op de kermis in Sint-Michiels. Na bijna 55 jaar huwelijk stierf Nestor op 31 januari 2003.” Het koppel kreeg twee zonen: Robert en Peter. Intussen zijn er ook vier kleinkinderen (Carine, Rik, Kris en Katie), vier achterkleinkinderen (Anse, Kiani, Jonas en Thimon) en twee achterachterkleinkinderen (Ezra en Neyna).

Erna woont nu samen met haar zoon Peter in Dudzele, die het ouderlijke huis kocht. Ze krijgt ook veel steun van familieleden, buren, vrienden, verpleegsters en vrijwilligers. “Mijn moeder stond altijd voor me klaar”, zegt zoon Peter. “En wat ze deed, was altijd uiterst verzorgd. Zo was de was altijd perféct gestreken. Dat was ook een van haar hobby’s, naast handwerkjes maken, lezen en de opera, het toneel en musea bezoeken. Elke dag staat YouTube op, om vooral naar André Rieu te kijken. Ze luistert elke dag naar Radio 2 en is nog goed mee met haar tijd en de actualiteit. Ze heeft een heel goed geheugen en een goed gevoel voor humor. Ze is dan ook een goede gesprekspartner voor al wie langs komt.”

Haar eeuwfeest vond plaats in De Nieuwe Blauwe Toren in Zuienkerke, waar burgemeester Dirk De fauw haar kwam feliciteren met haar honderdste verjaardag. Ze is nu een van de 51 honderdplussers die onze stad rijk is. (SR/ON)

The post Erna Schotte uit Dudzele viert haar honderdste verjaardag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad na schorsing burgemeester Ward Vergote: “Verwachten een duidelijke toelichting”

De oppositiepartij NVAPlus pleit door de schorsing van burgemeester Ward Vergote (Visie) voor een extra gemeenteraad om de situatie en de komende stappen helder te maken voor alle inwoners. “We verwachten van de gemeente een duidelijke toelichting aan de raadsleden en de burgers over wat nu gaat volgen”, reageert Gert-Jan Hovaere.
The post Oppositiepartij NVAPlus vraagt een extra gemeenteraad

Lees meer »

Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem

De gemeente Dentergem gaat in twee voormalige rijkswachterswoningen in de Kasteeldreef de komende jaren ruimte vrij maken voor een sociale kruidenier en crisiswoningen. “We nemen met dit project zelf stappen voor een oplossing voor vijf gezinnen en alleenstaanden in crisis”, klinkt het.
The post Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dranouter moet Willem Vermandere uit feesteditie schrappen: “Deze folkheld heeft ons festival mee gevormd”

Onverwacht geen Willem Vermandere op het gouden jubileum van Festival Dranouter, waar hij sinds 1989 zeven keer optrad. “Als grootste festival van West-Vlaanderen hadden we een automatische click met deze icoon voor West-Vlaanderen, folk, kleinkunst en traditionele muziek.”
The post Dranouter moet Willem Vermandere uit feesteditie schrappen: “Deze folkheld heeft ons festival mee gevormd” appeared first on KW.be.

Lees meer »

KAART. Van Mil in Mol tot Emma in Malle: deze namen kregen baby’s de voorbije 10 jaar het vaakst in jouw gemeente

Olivia en Noah waren in 2023 de meest gegeven babynamen in Vlaanderen en bij uitbreiding in heel België. Een stad als Mortsel kan dan ook als representatief worden gezien, want tussen 2014 en 2023 waren Noah (19 keer) en Olivia (16) de meest gegeven voornamen aan pasgeboren baby’s. Maar in heel wat andere steden en gemeenten voeren andere meisjes- en

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Vlaams Parlement moet op eerste zitting al meteen beslissen over geldigheid van verkiezingen: hoe gaat dat in zijn werk? 

Een drukke agenda op de eerste zitting van het Vlaams Parlement vandaag met een eedaflegging van alle parlementsleden en de verkiezing van een nieuwe voorzitter. Maar het meest opvallende agendapunt: beslissen of de verkiezingsuitslag in Brussel voor het Vlaams Parlement geldig is. Verschillende experten vinden het "problematisch" en "ongepast" dat de parlementen nog steeds de geldigheid van de verkiezingen kunnen

Lees meer »

Jumbo-baas al veel eerder verdacht van witwassen. Dit kwam nooit naar buiten. Maar bedrijfstop én familie wisten het wél

Ooit was hij één van de meest gevierde CEO’s van Nederland, maar in september moet hij toch voor de rechter verschijnen. Voormalig Jumbo-topman en mede-eigenaar Frits van Eerd wordt beschuldigd van grootschalig witwassen. Bij zijn arrestatie in 2022 uitten de bedrijfstop en zijn familie hun verbazing. Onterecht, zo blijkt nu: van Eerd werd al sinds 2014 verdacht in een vergelijkbare

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof geniet Donald Trump “absolute immuniteit” voor daden binnen zijn functie als president, maar niet voor private handelingen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft oud-president Trump deels gelijk in zijn vraag om immuniteit te krijgen voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Hij zou volgens het Hof immuun zijn voor wat hij als president heeft gedaan, maar niet voor wat hij als privé-persoon heeft gedaan. De aanklagers moeten dus kunnen aantonen dat hij zijn daden buiten zijn functie

Lees meer »

Zwevegem wint tweede label van ‘Sportbedrijf’

Het gemeentebestuur van Zwegem ontving opnieuw het Label Sportbedrijf van Sport Vlaanderen. “We hechten veel belang aan fitte werknemers en zijn dankbaar voor de bijzondere dynamiek die is ontstaan tussen de werknemers dankzij de bedrijvensport.”, zegt sportschepen Raf Deprez (CD&V). Twee jaar geleden kreeg de gemeente als eerste in West-Vlaanderen al een eerste Label Sportbedrijf.
The post Zwevegem wint

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dit is hoe de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen hun slachtoffers om de tuin leidden: “Nu is het moment om te kopen!”

“Hoe kon ik daar toch intrappen?” Dat vragen talloze slachtoffers zich af nadat ze investeerden in frauduleuze bedrijfjes en bedenkelijke cryptomunten van ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen. Van ‘Nanocoin’ tot ‘Crypto888’, het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt nu alle gevallen. Wij konden honderden berichten, gesprekken en presentaties inkijken en zagen hoe Stijn V. en co te werk gingen: van de

Lees meer »

Vergeet de 4 dagenweek, Griekenland voert 6-daagse werkweek in

In Griekenland mogen werknemers in bepaalde sectoren vanaf vandaag 6 dagen per week werken. Opvallend, want in heel wat andere Europese landen – ook bij ons – wordt net volop geëxperimenteerd met kortere werkweken. De nieuwe regel geldt voor bedrijven waar nu in principe al 24 op 24 wordt gewerkt, en waar dus heel wat overuren worden gepresteerd of waar

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »