Vzw Vrienden van Preetjes Molen in Heule wordt ontbonden

Op een bijzondere algemene vergadering hebben de Vrienden van Preetjes Molen beslist om hun in 1990 opgerichte vzw te ontbinden. Sinds 2016 is de molen eigendom van de stad Kortrijk. De leden, met drie aangestelde molenaars, hebben al meerdere meldingen gedaan naar het stadsbestuur over de onveiligheid van de molen, tot nu toe zonder gevolg. Vraag is of de molen – die uniek is in de wereld – straks weer zal kunnen draaien.

De vlaszwingelmolen is het kroonjuweel van het Heulse erfgoed én uniek in de wereld. Hij werd in 1866 gebouwd door Ivo Deprez, vandaar ‘Preetjes Molen’. De bouwer overleed aan de vooravond van WO I in 1913. Zijn kinderen hielden de molen nog even in bedrijf, maar dan stopte het. Gelukkig bleef de molen bewaard en in 1944 werd hij officieel beschermd.

Verval dreigde en bijna 40 jaar geleden vroeg de heemkundige kring Langs d’Heuleboorden aandacht voor de molen. Nadat een storm in januari 1990 de molen flink wat schade had toegebracht, lanceerde Luc Soens in het tijdschrift Heulespiegel een noodkreet die niet in dovemansoren viel. Hetzelfde jaar werd de vzw Vrienden van Preetjes Molen opgericht en in 1992 kreeg men de molen in erfpacht. Met één groot doel: de molen te restaureren en zelfs weer maalvaardig te maken. De vzw nam talrijke initiatieven om geld in het laatje te brengen. Van concerten tot een deelname aan de Wies Andersenhow op televisie met de steun van Ingeborg. De herindienststelling gebeurde in 1996.

Onveilig

Al sinds 2009 zorgen gediplomeerde molenaars ervoor dat Preetjes Molen geregeld open is voor het publiek en ook draait: eerst Henri Kerckhof en Koen Aelvoet, sinds 2021 ook Jurgen Van Heghe. Uiteindelijk werd de molen in 2016 eigendom van het Kortrijkse stadbestuur. Het museum Texture nam de exploitatie in handen. De vzw Vrienden van Preetjes Molen bleef bestaan. Men hield een oogje in het zeil en verleende hulp bij de openstelling voor bezoekers. Nu heeft de vzw beslist om zichzelf te ontbinden.

De molenaars blijven bereid om de molen te laten draaien (normaal gezien één zondag per maand vanaf april), maar zullen dat pas doen als het stadsbestuur de nodige stappen onderneemt inzake veiligheid. “We zijn niet gelukkig met de behandeling door het stadsbestuur”, zeggen ze. “Als er iets zou gebeuren, zijn wij verantwoordelijk. Momenteel is de toestand niet veilig en dat is gemeld aan het stadbestuur, tot nu zonder gevolg. Pas als de situatie veilig is, zullen we weer draaien. De politici hebben wellicht andere prioriteiten. Leieboorden en andere projecten zijn belangrijker dan een molentje in Heule. Vraag is ook hoeveel Heulenaars er nog wakker van liggen?”

(NOM)

The post Vzw Vrienden van Preetjes Molen in Heule wordt ontbonden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Nederlandse urbexer vindt spookstad in droogste woestijn op aarde, waar de röntgentoestellen nog in het ziekenhuis staan

Urban Explorer Bob Thissen neemt ons mee naar enkele verlaten dorpen in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is de droogste plek op aarde. In de 19e en 20e eeuw waren er veel dorpen in de woestijn, voornamelijk bevolkt door mensen die in nabijgelegen mijnen werkten. De meeste van die dorpen zijn spooksteden geworden. Al zijn sommige dorpen niet écht verlaten,

Lees meer »

Hulpdiensten houden grote reddingsoefening op strand van Bredene: “Net zoals het er bij een echte interventie aan toe zou gaan”

Een tachtigtal mensen – hulpdiensten en figuranten – namen dinsdag deel aan een grote reddingsoefening in Bredene. Daarbij werden twee scenario’s gesimuleerd. “Jaarlijks zijn er een tweetal incidenten waarbij kinderen onder het zand bedolven geraken”, zegt gouverneur Carl Decaluwé over één van de scenario’s. Verder werd ook een aanvaring op zee gesimuleerd waarbij vier drenkelingen betrokken waren.
The post

Lees meer »

“Ja, ik heb botox, fillers en borstimplantaten. Is dat zo vreemd?” Anouk Matton wil misvatting over uiterlijk rechtzetten

“Ik was amper in de reeks te zien en toch denken mensen dat ik een abonnement heb op plastische chirurgie.” Anouk Matton (31) was het boegbeeld van ‘Chasing Beauty’, de documentairereeks over cosmetische ingrepen. Maar dat was tegen wil en dank: het programma deed de kijker geloven dat Matton meer werk heeft laten doen dan effectief het geval is, zegt

Lees meer »

Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele

De tractor rijdt op de landingsbaan van het vliegveld van Moorsele. Die moet, door de vele regen, bijgewerkt worden om klaar te zijn voor de zevende Fly-In. Op zaterdag 6 en zondag 7 juli staan er immers vijftien vliegdemonstraties gepland. Luc Audoore kijkt er alvast naar uit.
The post Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele appeared first on

Lees meer »

Allereerste Plop-Up Shop aan de kust opent feestelijk de deuren: “Primeur voor Nieuwpoort”

Op vrijdag 28 juni werd in de Albert I Laan de Plop-Up Shop feestelijk geopend, een unieke mijlpaal voor Nieuwpoort en de allereerste Plop-Up winkel aan de Belgische kust. Het evenement vond plaats om 16 uur en werd bijgewoond door Carl Lenaerts, CEO van Plopsa, en Geert Vanden Broucke, burgemeester van Nieuwpoort. De opening werd extra speciaal door de aanwezigheid

Lees meer »

“IS pleegde 4.100 moorden sinds ‘nederlaag’ in 2019”

Leden van Islamitische Staat (IS) hebben nog 4.100 moorden gepleegd sinds de terreurgroep in 2019 door een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten werd verjaagd uit het gebied dat de groep controleerde in Syrië. Dat meldt de ngo Syrian Observatory for Human Rights, die vanuit het Verenigd Koninkrijk de mensenrechten in Syrië monitort.

Lees meer »