“Voltijds muziekles geven is mijn grote droom”: pianiste Ode (23) uit Staden maakt debuut op nieuwjaarsconcert

De Stadense pianiste Ode Maertens maakt op 21 januari haar concertdebuut op het nieuwjaarsconcert van de Stadense cultuurraad. Ze deelt er het podium met de Izegemse hoboïste Liske Herbots. Ode zegt in de toekomst nog kamerconcerten te willen spelen, maar wil vooral voltijds pianolerares worden.

Ode Maertens (23) kreeg het pianovirus van haar vijf jaar oudere zus. “Mijn zus volgde pianoles en zo kreeg ik ook de smaak te pakken”, vertelt Ode. “Mijn pianolerares Veronique Vanhoucke zorgde voor een eyeopener. Het is voor een groot stuk door haar dat ik al sinds mijn tiende pianoleerkracht wilde worden. Veronique is dan ook een heel goede leerkracht. Ze geeft nog steeds les aan STAP, de Roeselaarse Stedelijke Academie voor Podiumkunsten, die ook een filiaal in Staden heeft.” Ode volgde verder piano aan het Stadense STAP-filiaal en bij STAP Roeselare. “Vanaf het derde tot en met het zesde middelbaar volgde ik kunsthumaniora aan het Lemmensinstituut in Leuven”, gaat Ode verder. “Nadien trok ik over de taalgrens naar het conservatorium in Mons waar ik zowel mijn bachelor als mijn master behaalde. Momenteel studeer ik nog verder in Gent, waar ik de lerarenopleiding volg.”

Thuismatch

Op 21 januari speelt Ode haar eerste concert. Dat vindt dan ook nog eens in haar thuishaven plaats. “Cultuurbeleidscoördinator Gina Pype polste bij mijn buurman Guido Spruyt of hij geen muzikanten kende voor het nieuwjaarsconcert van de cultuurraad”, vertelt Ode. “Guido heeft vroeger altijd voor de Gentse opera gewerkt en woont sinds zijn pensioen in Staden. Guido stelde mij voor en ging ook op zoek naar een collega-muzikant voor het concert. Hij kwam uiteindelijk bij hobospeelster Liske Herbots terecht. Guido was er niet van op de hoogte dat Liske en ik eigenlijk oude bekenden van elkaar zijn. Ik leerde Liske – die uit Izegem afkomstig is – immers kennen aan het Lemmensinstituut. Doordat we allebei West-Vlaming zijn, vonden we elkaar behoorlijk vlug in Leuven. We liepen er samen vier jaar school. Liske studeerde verder in Genève en in Salzburg. We speelden overigens ook al een keer samen op een examen kamermuziek.”

Lerarenopleiding

Ode is van plan om in de toekomst nog kamerconcerten te spelen. “Maar eigenlijk is het mijn grote droom om voltijds muzieklerares te worden en daarnaast nog af en toe deel te nemen aan projecten rond kamermuziek. Om kamermuziekconcerten op niveau te spelen, dien ik per dag minstens vier uur te oefenen, maar dat lukt me momenteel niet echt. Door tijdsgebrek – ik werk nog de lerarenopleiding af – raak ik momenteel slechts aan één tot anderhalf uur per dag. Daarnaast geef ik nu al elf uur pianoles in Gent, aan STAP Roeselare en aan het Stadense STAP-filiaal. Het is leuk om weten dat ik nu dus collega ben van Veronique Vanhoucke, mijn pianolerares bij wie het allemaal begon. Ik ben overigens een superfan van STAP Roeselare en geef er heel graag les. Ik heb er zelf school gelopen en ook de collega’s vallen heel goed mee. Ik hoop dan ook dat ik er op termijn voltijds aan de slag kan.” Het nieuwjaarsconcert dat de gemeentelijke cultuurraad in samenwerking met de sector Vrijetijd van de gemeente brengt is meteen het grote debuut voor Ode. “Liske en ik zullen er een klein uurtje romantische stukken brengen van onder andere Franz Schubert, Frédéric Chopin en Carl Nielsen”, weet Ode. “Ik speel ook twee solostukken. Ik geef ook les in Staden waardoor ook mijn leerlingen me aan het werk kunnen zien.”

Het nieuwjaarsconcert van de cultuurraad Staden vindt op zondag 21 januari om 10.45 uur plaats in gemeenschapscentrum Het SWOK in de Ooststraat 4A. Kaarten kosten in voorverkoop tien euro. Je krijgt ook een gratis aperitiefje.

Aan de deur kan je ook nog kaarten aankopen aan dezelfde prijs, maar dan zonder gratis drankje. Kinderen jonger dan 12 jaar maken het concert gratis mee. Bezitters van een Vrijetijdspas betalen vijf euro, leerlingen van STAP zes euro.

Inschrijven voor het concert kan via www.staden.be/activiteiten. Meer info: [email protected] of 051 70 82 04.

The post “Voltijds muziekles geven is mijn grote droom”: pianiste Ode (23) uit Staden maakt debuut op nieuwjaarsconcert is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in Harelbeke

De langverwachte tuin is er eindelijk. De oude tuin moest verdwijnen omdat de omgeving niet aangepast was aan de bewoners van de centra en gebruikers. “Met de nieuwe tuinen wilde Zorgbedrijf Harelbeke een ruime tuin die alle zintuigen van mensen maximaal prikkelt”, zegt voorzitter Lynn Callewaert van Zorgbedrijf Harelbeke.
The post Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in

Lees meer »

Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd ‘Blik op de Toekomst’ met werk ‘Groeien en Bloeien’

Dit voorjaar organiseerde het gemeentebestuur een kunstenwedstrijd voor Bredense scholieren. Bezoekers aan de tentoonstelling van de werken in het MEC Staf Versluys konden stemmen op hun favoriete werk. Deze week werden de winnaars bekendgemaakt. Hoofdwinnaar is het werk ‘Groeien en Bloeien’ van de 3A-klas uit de Vrije Basisschool Don Bosco.
The post Klas 3A van Vrije Basisschool wint kunstenwedstrijd

Lees meer »

Vijfde baby aan gevolgen kinkhoest overleden in Nederland

In Nederland is opnieuw een baby overleden aan kinkhoest. Voor zover bekend heeft de ziekte dit jaar nu aan vijf baby’s in Nederland het leven gekost, zo is woensdag meegedeeld door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Nederlandse tegenhanger van Sciensano.

Lees meer »

Na einde van onderzoek plakt advocaat namen op robotfoto’s Bende van Nijvel: “Gelijkenissen zijn treffend”

Advocaat Kristiaan Vandenbussche, die de nabestaanden van de in Aalst vermoorde Georges De Smet bijstaat, is niet te spreken over “de capitulatie van het Belgische gerecht” in de zaak van de Bende van Nijvel. Hijzelf weigert de moed én het onderzoek op te geven. “Sinds 2017 ben ik mijn eigen onderzoek gestart met heel concrete sporen naar opdrachtgevers en uitvoerders”,

Lees meer »

Nieuwe ‘all weather-piste’ voor ruiters aan hippodroom Waregem: “Ontworpen om optimaal te trainen, ongeacht het weer”

Aan de hippodroom in Waregem is de nieuwe ‘all weather-piste’ voorgesteld: een piste waarop het hele jaar trainingen en wedstrijden gereden kunnen worden, ongeacht de weersomstandigheden. De Sport Vlaanderen-site in de Veldloopstraat is jaarlijks het decor van allerlei paardenwedstrijden en events, van de Paascross tot internationale topdressuur. Met deze investering wil Waregem nog meer inzetten op de paardensport.

Lees meer »