“In een string op een driewielertje”: Ricky Bekstok is finalist van De Nieuwe Lichting

Met het Nederlandstalige punknummer ‘Ik doe het toch’ is Ricky Bekstok, het alias van Bruggeling Mathias Grymonprez, finalist van De Nieuwe Lichting 2024 van Studio Brussel.

“Je mag echt wel zeggen dat ik muziek met de paplepel kreeg. Als kind liep ik al backstage rond op het Cactusfestival. Want mijn vader Peter werkte toen voor Cactus Muziekcentrum”, vertelt Mathias Grymonprez (25). “Ik was een zeer energiek kind. Om al mijn energie kwijt te kunnen, kochten mijn ouders voor mij een drumstel. Het leek hen veiliger dan een piano om op te meppen.”

Drums

Tijdens zijn humaniora in het Sint-Andreasinstituut en bij de Maricolen verwaterde de liefde voor muziek en beetje. Maar op zijn twintigste begon Mathias Grymonprez, die nu halftijds in Spermalie jongeren met autisme begeleidt, opnieuw te drummen. “Mijn vader schonk mij een keyboard om melodietjes te componeren. Maar ik verkoos toch de drums. Ten onrechte dacht ik toen dat dit een eenvoudiger instrument was om aan te leren.”

“Vier jaar geleden was Barno Koevoet voor zijn groepje The Duijmspijkers op zoek naar een drummer. Ze vroegen mij of ik met hen wou meespelen. Mijn protest dat ik niet zo goed kon drummen, hielp niet: dat is niet nodig voor hardcore en punk! Lid zijn van die groep heeft mij meer zelfvertrouwen gegeven, ik kreeg zin om zelf nummers te schrijven.”

Kermispunk

“Hetgeen ik zing, mag je omschrijven als kermispunk. Ik weiger mezelf serieus te nemen als muzikant. Ik breng een crossover van genres die ik zelf graag hoor: punk, new wave, hiphop en techno. Met The Duijmspijkers namen we vorig jaar al deel aan De Nieuwe Lichting, dus dacht ik: waarom waag ik zelf niet eens mijn kans met een Nederlandstalig nummer? Uit die duizend inzendingen heeft Studio Brussel nu toch wel mijn liedje gekozen! Er zijn negen finalisten, drie ervan worden bekroond. Ik heb dus één kans op drie om te winnen!”

Blokfluit

“Waarover ‘Ik doe het toch’ gaat? Over het overwinnen van je faalangst: ik kan geen blokfluit spelen, maar doe het toch! Zelf moest ik anderhalf jaar geleden mijn faalangst overwinnen door live het voorprogramma van metalband Doodseskader te spelenJe moet ongegeneerd dingen doen, als je ze tof vindt. Ook al heb je er geen talent voor.”

“Dat liedje vat goed samen wie ik ben: de punker die graag scheldt op zaken waarmee hij niet akkoord is, maar die ook doet waar hij zin in heeft. Ook als het iets geks is. Zo poseer ik voor de cover van mijn single in een string op een driewielertje. En de naam van mijn EP is ‘Oink Oink’, een knipoog naar varkensgeluiden…”

“De Nieuwe Lichting heeft voor mij al veel deuren geopend, mijn concertagenda raakt goed gevuld. Ik droom ervan in een ballenbad op te treden…”

The post “In een string op een driewielertje”: Ricky Bekstok is finalist van De Nieuwe Lichting is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jente Pironet zoekt houvast in geloof: “Artsen zullen me nooit genezen verklaren, maar hebben wel voor mirakel gezorgd”

Nog één keer spoelt hij terug, en daarna nooit meer. Want de toekomst lacht. “En ik kan voor het eerst ademhalen.” Leek die tour door Nederland een jaar geleden onmogelijk, vandaag kruipt Jente Pironet (33) er met Portland het podium op. Gesterkt door zijn geloof dat groeide terwijl hij vocht tegen hersentumoren – een toevlucht in symboliek en rituelen met

Lees meer »

Zo stemde Kortemark: bekijk hier de verkiezingsuitslag

Ook de inwoners van Kortemark trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Kortemark.
The post Zo stemde Kortemark: bekijk hier de verkiezingsuitslag appeared first on KW.be.

Lees meer »

Waar komt Christoffel Columbus nu echt vandaan? Spaanse wetenschappers beweren oplossing voor het mysterie te hebben

Meer dan 500 jaar na zijn dood beweren Spaanse wetenschappers dat ze eindelijk duidelijkheid hebben over de geboorteplaats van ontdekkingsreiziger Christopher Columbus. Volgens de geschiedenisboeken komt hij uit de Italiaanse havenstad Genua, maar in de loop der jaren zijn heel wat andere theorieën ontstaan. Een documentaire op de Spaanse televisie vanavond moet nieuw licht op de zaak werpen.

Lees meer »

De ‘affaire-Mbappé’ in vijf vragen: van feesten op citytrip tot “redelijk verdacht” van verkrachting

Kylian Mbappé (25), superster van Real Madrid en de Franse nationale ploeg, is op enkele dagen tijd zwaar in opspraak gekomen. Eerst was er woede toen bleek dat hij tijdens de interlandbreak was gaan feesten, maar de zaak werd veel serieuzer toen hij ook beschuldigd werd van verkrachting. De “affaire-Mbappé”, zoals ze het in Frankrijk noemen, in vijf vragen.

Lees meer »

Zorgde overschot aan zonne-energie bijna voor black-out op verkiezingsdag in juni?

Op 9 juni, de dag van de Vlaamse en federale verkiezingen, is het stroomnet in ons land bijna twee uur lang uit evenwicht geweest. Dat blijkt uit een nieuw rapport van federaal energieregulator CREG. Het elektriciteitsnet overschreed zelfs enkele seconden een cruciale drempelwaarde. Gebeurt dat te lang, dan dreigt er een black-out. Hoe dicht stond ons land bij zo’n black-out?

Lees meer »

“België doet al tien jaar lang aan zelfsabotage”: Franse media vermoeden dat Duivels stilaan “moedeloos” worden tegen ‘Les Bleus’

Alweer een nederlaag voor de Rode Duivels tegen ‘Les Bleus’ en dus kropen de Franse media maar wat graag in hun pen. “Je moet haast België zijn om met zoveel kansen niets te doen”, is één van de vele steekjes richting onze nationale ploeg. “Want zelfs als Frankrijk niet goed is, wint het van de Duivels.” In L’Équipe denken ze

Lees meer »

Voor Gent onderhandelt vandaag verder met Groen en N-VA, rol van cd&v lijkt voorlopig uitgespeeld: “Dat deze partij zich maar nederig opstelt”

Een nieuwe dag, een nieuwe aflevering in de soapserie van het stadhuis in Gent. Mathias De Clercq en zijn Voor Gent moeten een nieuwe bruid kiezen, de keuze gaat tussen het N-VA van Anneleen Van Bossuyt en het Groen van Filip Watteeuw en Hafsa El-Bazioui. Achter de schermen woedt een politiek steekspel, met één man die daarbij kop van Jut

Lees meer »

“Ik ben bang voor onze levens”: op luchthaven in Libië ‘gegijzelde’ spelers van Nigeria (met ook Boniface) boycotten interland

De verplaatsing van de Nigeriaanse nationale voetbalploeg naar Libië is nu al op een fiasco uitgedraaid. Victor Boniface en co zitten namelijk al uren vast op een Libisch vliegveld, naar verluidt zonder eten of drinken. “Ik ben bang voor onze levens”, stelt Wilfred Ndidi, ex-middenvelder van RC Genk, zelfs. De “vermoeide en gefrustreerde” spelers lieten al weten de match te

Lees meer »