Stad heeft opmerkingen over nieuwe vergunning die Luchthaven Oostende aanvraagt

De stad Oostende heeft opmerkingen op de nieuwe vergunningsaanvraag voor de luchthaven. Met name rond de helihaven en het zonnepanelenpark zijn er bemerkingen. De luchthaven belooft wel de omwonenden te betrekken. Het worden trouwens twee rustige maanden want de luchthaven gaat dicht voor grote werken.

De huidige omgevingsvergunning (voorheen milieuvergunning) dateert van 2004 en loopt tot oktober 2024. De Luchthaven Exploitatiemaatschappij Oostende-Brugge diende een nieuwe aanvraag in. Er werden een project-milieu-effectenrapport opgemaakt en een geluidstudie. “Ook in de toekomst blijven we binnen de geluidsnormen die in 2004 zijn vastgelegd”, luidt het. Volgens de luchthaven is er wel een plan om de luchthaven te verduurzamen, met name door een samenwerking met de luchtvaartmaatschappijen met toestellen met stillere motoren en lagere uitstoot.

De luchthaven streeft naar eigen zeggen naar een evenwicht tussen reizen, duurzaamheid, veiligheid, innovatie en economische groei. Over wat ze nu precies aanvragen is men erg karig met informatie. “We gaan er nu niet over communiceren. Van zodra onze aanvraag ontvankelijk is, zullen we dat wel doen. Mensen zullen het wel te horen krijgen. Er komt daarna een openbaar onderzoek”, zegt woordvoerder Tom Rutsaert.

Standpunt stad

Bij de stad Oostende werd het dossier gelezen en brengt men advies uit. Eind november nam het schepencollege al een standpunt in. “Ze hebben ons het project MER gestuurd voor advies”, schetst schepen voor Economie Charlotte Verkeyn (N-VA). “We vragen verder onderzoek naar de impact van de zware vrachtwagens als gevolg van het vrachtverkeer. We staan ook niet achter de conclusies voor een helikopterbasis op de site van Parking 3 aan de Nieuwpoortsesteenweg. We vinden dat verschillende andere locaties nog moeten onderzocht worden. We adviseren om de helikopterbasis en de bouw van het zonnepanelenpark los te koppelen van dit rapport.” De stad is niet tegen zonnepanelen, maar heeft wel problemen met de locaties, op één van de mogelijke alternatieve locaties voor de helikopterbasis van het leger.

Twee maanden dicht

Op woensdag 17 januari vinden de voorlopig laatste vluchten vanop de luchthaven plaats want van donderdag 25 januari tot en met woensdag 27 maart sluit de luchthaven voor grote werken. “De startbaan van 3,2 km en 45 meter breed wordt gerenoveerd. Het asfalt wordt gefreesd en voorzien van een nieuwe toplaag. Op zwaar belaste zones wordt sterker asfalt voorzien. Op twee plaatsen zijn er verzakkingen en wordt gefreesd tot op de fundering. Ook enkele taxiwegen worden verbreed.

Verder wordt er duurzame ledverlichting geplaatst en worden afwatering en riolering vernieuwd. Door de werken zullen toestellen die in Oostende taxiën met een grotere draaicirkel tegenwijzerzin kunnen draaien. Dat turnpad wordt aangepast zodat toestellen als de B747-400 en de B777-300ER kunnen draaien Daarvoor is er minder motorkracht nodig. De aanpassingen zijn nodig voor de veiligheid en om aan de Europese regelgeving te voldoen”, luidt het over de werken die 17 miljoen euro kosten. Er wordt niet uitgebreid, de capaciteit verhoogt niet en voor de meeste werken is geen omgevingsvergunning nodig.

Zure appel

“Werken aan de tarmac gebeurden ook in Antwerpen en Maastricht. En dan gaan die tijdelijk dicht. Het is het lot van elke luchthaven die maar over één landingsbaan beschikt. Het is een verplichting waar Luchthaven Oostende niet onderuit kan. We moeten dus door de zure appel bijten”, zegt voorzitter Albert Doyen van vzw Replo (Regionaal Platform Luchthaven Oostende, verdedigers van de luchthaven). Ook Replo had nog geen inzage in de omgevingsaanvraag van de luchthaven. “De aanvraag gebeurt binnen de milieubeperkingen die ook nu geldig zijn.” Wiloo (werkgroep rond de impact van de luchthaven van Oosende op de omgeving) was niet bereikbaar voor commentaar.

The post Stad heeft opmerkingen over nieuwe vergunning die Luchthaven Oostende aanvraagt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik zag palmbomen en dacht: dit is Parijs niet”: Jem (30) stapt zonder het te beseffen op verkeerde vlucht en eindigt in Spanje

De Britse Jem Maybank (30) uit Leeds dacht dat ze eind vorige maand op een vlucht richting Parijs stapte, maar niets bleek minder waar te zijn. Door de ‘vakantierush’ vergiste ze zich van gate, waardoor ze even later richting het Spaanse Alicante vloog. “Ik had mijn ticket aan vier personeelsleden laten zien”, klinkt het. Ik vroeg waarom mijn stoeltje op

Lees meer »

Hooggerechtshof VS: Trump geniet deels immuniteit tegen vervolging Capitoolrellen, vonnis voor verkiezingen onwaarschijnlijk

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Mokza zet zijn kampioenen in de kijker

Mokza laat mensen van Koekelare van alle leeftijden actief deelnemen aan spel-, quiz-, kaart- en bowlingnamiddagen in zaal De Mokkernaere. De vereniging organiseert deze activiteiten op regelmatige basis en is de perfecte plek bij uitstek om nieuwe mensen te ontmoeten en om samen plezier te maken. Freddy Verheye uit Zande speelt daarbij al jarenlang een belangrijke rol en deelde de

Lees meer »

Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht: “Laat me maar uitbollen zoals een oldtimer”

Al meer dan twintig jaar is Iddy Decock dé steunpilaar van de Sint-Pieterswijkfeesten, die van vrijdag 5 tot zondag 7 juli opnieuw 6.000 à 7.000 mensen zullen lokken naar het Zaalhof. Maar met zijn 74 lentes op de teller beseft de gepensioneerde landmeter dat hij niet eeuwig de wijkkermis recht kan houden.
The post Iddy Decock houdt Sint-Pieterswijkfeesten recht:

Lees meer »

Voorstel commissie aan Vlaams Parlement: verkiezingen zijn geldig, geen hertelling nodig

De commissie voor de geloofsbrieven van het Vlaams Parlement zal de plenaire vergadering voorstellen om de kiesverrichtingen in de kieskring geldig te verklaren. Er zou volgens de commissie “onvoldoende zijn aangetoond dat de hertelling van de papieren stembiljetten in de kieskring Brussel een correctere vaststelling van het kiesresultaat zou opleveren”, zo blijkt uit de conclusies die Belga heeft kunnen inkijken.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »

Kevin De Bruyne over het boegeroep, zijn toekomst als Rode Duivel en zijn kinderen: “Gelukkig zaten zij niet in het stadion tegen Oekraïne”

Als aanvoerder van de Rode Duivels is Kevin De Bruyne (33) spaarzaam met woorden. Maar als hij iets zegt, dan wordt er geluisterd. Voor de clash met Frankrijk zet De Bruyne in een uitgebreid interview nog eens de puntjes op de i. Over zijn reactie op het boegeroep, Tedesco, Saoedi-Arabië, zijn toekomst en zijn grinta. Hello, this is your captain

Lees meer »