Na Binnenlands Bestuur zegt nu ook politierechter dat trajectcontroles in Veurne geldig zijn: elf hardrijders krijgen ongelijk

De politierechter in Veurne heeft elf hardrijders, die in de rechtbank beroep aantekenden tegen hun GAS-boete nadat ze betrapt werden bij een trajectcontrole in Veurne, ongelijk gegeven. Ze stelden dat de opgelegde GAS-boetes niet rechtsgeldig waren, maar dat wees de politierechter af. “Het opzet was altijd het verhogen van het veiligheidsgevoel en iedereen is gebaat bij het respecteren van de verkeersregels”, zegt burgemeester Peter Roose van Veurne.

De trajectcontroles in Veurne zorgen al veel langer voor ophef. Er zijn er momenteel vier actief: in de Gouden Hoofdstraat in Beauvoorde, in de Albert I-laan in Veurne centrum, in de Moeresteenweg in Houtem en in de Roesdammestraat in Avekapelle. Later, na het voltooien van de wegenwerken, komt er ook een vijfde trajectcontrole in Bulskamp.

Vooral de eerst geïnstalleerde trajectcontroles in Beauvoorde en Veurne zorgden voor veel ophef want in een mum van tijd lieten honderden bestuurders zich daar betrappen. Al gauw namen enkele tientallen van hen een advocaat onder de arm om die te betwisten bij de politierechtbank. “Er werd te weinig voor gewaarschuwd en vooraf werd gezegd dat er een testfase zou komen zonder boetes, maar die kwam er niet.”

Verhoogd veiligheidsgevoel

Van de 110 pv’s die een advocaat verzamelde, kwamen er uiteindelijk elf voor de politierechter. “Die oordeelde nu dat de opgelegde GAS-5 boetes wel degelijk redelijk en billijk en dus rechtsgeldig zijn”, geeft het stadsbestuur van Veurne mee. “De rechtbank bevestigt dat zowel de plaatselijke bewoners als de weggebruikers die minder vertrouwd zijn met de streek de wegcode moeten volgen.”

Alle elf hardrijders kregen dus ongelijk tot opluchting van het stadsbestuur en burgemeester Peter Roose. “In 2023 werden 11.389 snelheidsovertredingen vastgesteld in het kader van de GAS-5 wetgeving, waarvan 3.513 in Beauvoorde en 6.087 in Veurne. De buurtbewoners geven aan dat de snelheidsbeperkingen een verhoogd veiligheidsgevoel met zich meebrengen en dat was het opzet van het invoeren ervan. Uiteindelijk is iedereen gebaat met het respecteren van de verkeersregels.”

Agentschap Binnenlands Bestuur

Eerder bestempelde ook het Agentschap Binnenlands Bestuur de trajectcontroles al als wettig en dat kwam na een andere klacht. Een gemeenteraadslid betwistte die rechtsgeldigheid omdat privé-eigenaar TaaS de installatie zette, gefinancieerd door het stadsbestuur en stond de stad Veurne een deel van het geïnde bedrag af aan TaaS. Dit zou volgens het gemeenteraadslid in overtreding zijn met de financieringswet van de Wegverkeerswet. Maar het Agentschap Binnenlands Bestuur bevestigde in april vorig jaar al dat de lokale besturen daarmee wettelijk in orde zijn. Kortom, de trajectcontroles op het grondgebied van Veurne zijn dus volledig in regel met de wetgeving. (JH)

The post Na Binnenlands Bestuur zegt nu ook politierechter dat trajectcontroles in Veurne geldig zijn: elf hardrijders krijgen ongelijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik hou van Eddy! Een record is maar een nummer”: Cavendish boekt historische Tour-zege en steekt Merckx voorbij

Mark Cavendish (39) heeft na lang wachten zijn 35e Tour-overwinning beet. Hij reed overtuigend naar de zege na andermaal een valpartij, waar Mads Pedersen bij betrokken was. Door deze zege steekt hij Eddy Merckx voorbij en wordt hij alleen recordhouder. Na de finish had Cavendish ook een boodschap voor ‘De Kannibaal’: “Eddy Merckx blijft voor altijd Eddy Merckx. Het is

Lees meer »

“Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel

Een 62-jarige man uit De Haan heeft voor de Brugse rechtbank drie maanden celstraf gekregen omdat hij twee agenten met een luchtdrukgeweer bedreigde tijdens een interventie.
The post “Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zoek het verborgen leven van Pinkies in Vloethemveld

De gemeentebesturen van Jabbeke en Zedelgem lanceren deze zomer een nieuwe gezinszoektocht in het Vloethemveld. “Tijdens deze twee uur durende zoektocht gaan we op zoek naar de verborgen levens van de Pinkies. Deze minimensjes zijn niet groter dan een pink en leven in het bos”, nodigt projectcoördinator Eva Vanhuyse uit.
The post Zoek het verborgen leven van Pinkies in

Lees meer »

Duizenden euro’s boete voor Gentse ondernemersfamilie die jarenlang krotten verhuurde in Evergem

Een bekende ondernemersfamilie in Gent is veroordeeld tot boetes van tienduizenden euro’s omdat ze jarenlang onbewoonbare woningen verhuurde in Evergem. In de huizen was er gevaar voor brand en elektrocutie, waren er zware vocht- en schimmelproblemen, en was er geen warm stromend water. Eerder, in eerste aanleg kregen ze zware boetes en ook een celstraf met uitstel. Het hof van

Lees meer »

Blessin, gisteren voorgesteld bij Sankt Pauli, neemt in emotionele video afscheid van Union: “Mijn hart zal altijd voor jullie kloppen”

En weer is Royale Union Saint-Gilloise z’n coach kwijt. Alexander Blessin (51) heeft een contract voor drie seizoenen getekend bij FC Sankt Pauli, dat pas promoveerde naar de Duitse Bundesliga. Union vangt om en bij het miljoen euro voor z’n trainer. In een emotionele video heeft Blessin, die gisteren al werd voorgesteld, nu afscheid genomen van Union. “We hebben deze

Lees meer »

Staat ziet inkomsten van niet-opgeëiste erfenissen met de helft dalen, en daar zit Axel Daeseleire voor iets tussen

De overheid heeft vorig jaar ‘maar’ 8,9 miljoen euro geërfd van overledenen van wie geen wettelijke erfgenamen werden gevonden of omdat die de nalatenschap hadden verworpen. Dat is ongeveer de helft minder dan het jaar voordien. Notaris Bart Van Opstal ziet meerdere redenen voor die terugval. Het tv-programma ‘Erfgenaam gezocht’ met Axel Daeseleire speelt onrechtstreeks ook een rol.

Lees meer »

Familienaam wijzigen in Elsene gratis vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli is het in Elsene mogelijk om je familienaam gratis te veranderen aan een gemeenteloket. Dat kondigt burgemeester Christos Doulkeridis aan op de sociale media. Voorwaarden zijn wel dat je kan kiezen tussen ofwel één van de achternamen van je ouders, ofwel dat je die allebei draagt.

Lees meer »