‘Levende boeken’ verbreken taboes in de bib

Momenteel kan je inschrijven voor de sessie ‘De Levende Bibliotheek’, die plaatsheeft op zaterdag 3 februari vanaf 14 uur in bib De Letterbeek, Veurnestraat. Tien mensen komen er getuigen over allerlei problematische zaken, kwetsbaarheid waarmee ze zelf af te rekenen hebben. Het betreft een organisatie van de Poperingse bib, in samenwerking met Avansa Westhoek, Thus vzw, het Sociaal Huis Poperinge en het psychiatrische ziekenhuis H. Hart Ieper.

“Twee jaar geleden organiseerden we dit concept al eens, met heel veel succes. De boeken in de bib worden die namiddag mensen van vlees en bloed. Stuk voor stuk hebben ze vooroordelen aan den lijve ondervonden. Nu doen ze hun verhaal, en helpen ze stereotypen te doorbreken”, zegt bibmedewerker Stefaan Kempynck, die met het concept kon kennismaken in Zweden.

‘Binnenfretters’

“De Westhoekers zijn gekend als ‘binnenfretters’, maar de Levende Boeken zijn taboedoorbrekend. Komen onder andere aan bod: Aaron over zijn spierziekte, Heidi over haar alcoholverslaving, Tristan als transgendere landbouwer, Wim over zijn pleegoudergezin, een slechtziende, een kankerpatiënt, iemand die seksueel misbruikt werd, iemand met hoogsensitiviteit enz.”, aldus cultuurschepen Loes Vandromme (CD&V).

Overzicht

“Voor eenmaal leent de bibliotheek geen boeken uit, maar personen. Bij het begin van de Levende Bibliotheek krijg je een overzicht van de tien Levende Boeken. Kies het verhaal dat jou het meest aanspreekt en maak kennis met de man of vrouw achter het verhaal. Als lezer hoor je een inspirerend verhaal of een aangrijpende getuigenis over verlies, geluk, ziekte, hoop en herstel. In die tijd krijg je de gelegenheid om het Levend Boek te leren kennen, in een persoonlijk gesprek, van mens tot mens”, aldus nog Stefaan Kempynck.

Van 14 tot 17 uur zitten ze in een ‘spreekhoekje’ in de bib, waar ze telkens mensen ontvangen om een half uurtje te getuigen over hun levensloop. In plaats van te lezen, neem je plaats en luister je naar het verhaal van degene die tegenover jou zit.

Open gesprek

Caroline Deknudt, educatief medewerkster bij Avansa Oostende-Westhoek, benadrukt dat de Levende Bibliotheek niet zozeer gaat over ‘verhalen vertellen’, maar over echt contact leggen. “In een open gesprek kunnen bezoekers van de Levende Bibliotheek alles vragen en hun vooroordelen bespreken met een persoon die ze in het dagelijks leven misschien niet snel zouden ontmoeten. We geloven dat een goed gesprek begrip en respect voor elkaar kan bevorderen en bijdraagt aan een warme samenleving.”

Inschrijven kan via www.poperinge.bibliotheek.be/levende-bibliotheek, waar een overzicht staat van alle Levende Boeken. Info: 057 33 29 02.

The post ‘Levende boeken’ verbreken taboes in de bib is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Eerste editie van Waffle Ride in Beernem

Gravelliefhebbers zakken op zaterdag 6 juli af naar Beernem voor de eerste editie van de Waffle Ride. Naar analogie van een aantal Amerikaanse gravelritten, organiseert Cycling Team Toeristiek aan O. C. De Kleine Beer een gelijkaardig evenement.
The post Eerste editie van Waffle Ride in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Meest exclusieve rusthuis van Amerika”: Amerikaanse Congres maakt kloof tussen jong en oud pijnlijk zichtbaar

Vannacht nemen Joe Biden en Donald Trump het tegen elkaar op in het eerste presidentiële verkiezingsdebat. Een clash met woorden tussen 2 mannen, van wie de hoge leeftijd een belangrijk punt van kritiek is. De Verenigde Staten hebben trouwens niet alleen de oudste president, maar ook een grote groep oudere senatoren en afgevaardigden. Het levert Amerika de titel ‘gerontocratie’ op,

Lees meer »

Na ‘Familie’ verbrak Silvia Claes zo goed als alle contact: voormalige actrice werkt nu in een bibliotheek

Waar blijven Trudy en Pierrot? Het is de vraag die menig ‘Familie’-fan zich stelt, nu duidelijk is welke personages een comeback maken in de seizoensfinale. Maar liefst vijf acteurs keren even terug, maar oudgedienden Silvia Claes (48) en Guillaume Devos (42) zijn nergens te bespeuren. Ze werden wel gevraagd, maar beiden hebben zo hun redenen om ‘Familie’ achter zich te

Lees meer »

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Democratische zwaargewichten spreken steun uit voor Biden: “Je kunt al eens een slecht debat hebben”

De Democraten lijken de rangen te sluiten na het belabberde debat van president Joe Biden. Tijdens het debat met rivaal Donald Trump kwam Biden meermaals verward over. "Je kunt al eens een slecht debat hebben", reageert oud-president Barack Obama. Ook gewezen presidentskandidaat Hillary Clinton herhaalt haar steun. Biden zelf klinkt strijdvaardig: "Ik weet hoe ik de job moet doen."

Lees meer »

“Om Brahim op zijn bakkes te slaan kwam ik met plezier terug”: maar maakt Niko ook comeback in seizoensfinale ‘Familie’?

Meer dan 4.000 ‘Familie’-fans zakten donderdagavond af naar Kinepolis Antwerpen om als allereerste de grote seizoensfinale te bekijken. Onder een blakende zon konden ze vooraf de cast op de rode loper zien schitteren en met een beetje geluk zelfs een selfie scoren. Van Sandrine André (Veronique) en Caroline Maes (Mieke) tot Charlotte Sieben (Louise): de fans waren dolenthousiast om hen

Lees meer »

Jan (77) uit Heverlee betaalt plots 4 keer meer voor water door probleem met digitale meter: “Als het opgelost is, trakteer ik, en niet met water!”

Jan Geuns uit Heverlee en zijn vrouw hebben een afrekening gekregen van De Watergroep die maar liefst 4 keer hoger is dan normaal. Het koppel moet bijna 1.400 euro betalen, omdat hun digitale meter over een periode van 8 maanden een verbruik registreerde van 888 liter per dag. De Watergroep zal nog deze week onderzoeken wat er aan de hand

Lees meer »

DEME gaat groenewaterstoffabriek bouwen in Egypte

Het Belgische bedrijf DEME, dat vooral bekend is als baggeraar, gaat in Egypte een fabriek voor de productie van groene waterstof bouwen. Het heeft daarover een akkoord gesloten met de Egyptische regering. De fabriek zal worden gebouwd in de haven van Gargoub, aan de Middellandse Zeekust. De energie die nodig is voor de productie van de groene waterstof zal komen

Lees meer »

Peuter verdrinkt thuis in kinderzwembad

Het West-Vlaamse parket is een onderzoek gestart naar de dood van een peuter van 1 jaar. Het jongetje verdronk in een zwembadje bij hem thuis in de tuin. “Alles wijst op een tragisch ongeval”, zo zegt parketwoordvoerster Griet De Prest.

Lees meer »

“Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel

Een 62-jarige man uit De Haan heeft voor de Brugse rechtbank drie maanden celstraf gekregen omdat hij twee agenten met een luchtdrukgeweer bedreigde tijdens een interventie.
The post “Feiten spoken nog dagelijks door mijn hoofd”: zestiger die agenten bedreigde met luchtdrukgeweer in De Haan krijgt drie maanden cel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Parasol waait weg en doorboort been van vrouw

Een vrouw is gewond geraakt op Cocoa Beach, ten oosten van Orlando in de VS, toen een gehuurde parasol plotseling in haar been terechtkwam. Ze bracht samen met haar familie een dag door op het strand toen een onverwachte felle windvlaag de parasol losrukte en de lucht in blies. Bij de landing kwam de punt van de parasol hard neer

Lees meer »