“Chocoladedecoraties tot in Dubai”: Saverde verwerkt 30 ton pure chocolade in één jaar tijd

Ingelmunster telt bedrijven die in alle stilte verderwerken, maar die in hun sector wel degelijk sterk scoren en hun product over de hele wereld verkopen. Eén dergelijk bedrijf dat we leerden kennen, is de firma Saverde uit de Deefakkerstraat. Dit bedrijf bestaat 21 jaar, werkt met 14 personeelsleden en verwerkt maar liefst 30 ton pure chocolade in allerlei decoraties, die van eigen land tot in Dubai worden verkocht. In de toekomst willen ze hun klantenbestand nog uitbreiden.

Steve Verschoore is van opleiding patissier-chocolatier. Hij werkte bij een patissier, maakte de decoraties voor deze patissier en ook voor andere bakkerijen. Zo ontstond het idee om dat zelf te doen. In 2003 begon Steve, samen met zijn toenmalige partner Ann Deprez – afkomstig van de Vlaswijk –, met een winkel naast het postkantoor in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster. Eén jaar later verhuisden ze al naar het oud slachthuis in Oostrozebeke, waar nu de Aldi is gevestigd.

“In 2018 kwamen we tot de vaststelling dat deze locatie te klein was en dat we te weinig personeel konden plaatsen om te voldoen aan de stijgende vraag. We zochten een andere locatie om nieuwe machines te installeren. We besloten ook om nieuwe aandeelhouders te zoeken. Vanaf toen kwamen er twee families bij: Hubert Sigiez en Christel Lootjens, Tom Degres. Samen met hen was er extra kapitaal en kennis, waardoor we besloten het gebouw van de Jaritex aan te kopen in de Deefakkerstraat, achter de vroegere firma Bekaert. Enkel de buitenmuren bleven staan, waarna alles binnenin werd vernieuwd en aangepast aan onze noden om goed te kunnen werken. Nu werken we al drie jaar op deze nieuwe locatie.”

“Ook in voorjaar druk”

“De fabrieksnaam Saverde komt van: S(teven) A(nn), VER(schoore), DE(prez). We maken chocoladedecoraties. Zie je op taarten versieringen staan in chocolade, dan wordt dat meestal in ons bedrijf gemaakt. Een logo van een zaak, een chocoladestukje met Vrolijk Kerstfeest of Gelukkig Nieuwjaar erop, dat wordt allemaal in ons bedrijf gemaakt in pure chocolade, inclusief de bedrukking. We werken met pure fondantchocolade. Zo’n chocolade blijft na productie nog twee jaar goed, omdat er geen vulling in zit. Melkchocolade gaat 18 maanden mee, witte chocolade 15 maanden. Op jaarbasis verwerken we 30 ton pure chocolade. Voor één bestelling hebben we niet veel kilo’s nodig, want al die decoraties zijn heel licht, heel fijn. Sommige chocolaatjes wegen maar 1 gram. Er zit dus niet veel gewicht in en toch komen we aan 30 ton chocolade per jaar”, legt Ann uit.

“Pure fondantchocolade blijft na productie twee jaar goed, melkchocolade 18 maanden…”

“Op jaarbasis hebben we een omzet van 1,7 miljoen euro. Zo’n 85 procent van onze producten gaat naar het buitenland. De afzetmarkt in het buitenland is veel groter dan in België. Onze producten worden over heel de wereld verdeeld. We leveren zelf rechtstreeks aan Duitsland, Engeland, Frankrijk, Nederland, Amerika en via een tussenpersoon bereiken we zelfs Dubai en nog andere plaatsen in de wereld. Tijdens de coronaperiode was dat voor ons bedrijf eveneens een mindere periode. Veel van onze plaatselijke chocoladedecoraties gaan immers ook naar vip-evenementen, hotelketens…, maar dat lag allemaal stil. Momenteel werken hier 14 personen in de productie.”

Is de drukste periode voorbij? “Neen”, stipt Ann meteen aan. “In de voorbije jaren is die drukte verschoven. Vroeger was vooral het najaar druk, maar nu is het ook druk in het voorjaar. Na Pasen wordt het dan rustiger tot aan de verlofperiode, en daarna start die drukke periode opnieuw.”

Meer capaciteit

“We zijn nu bezig met onze afzetmarkt uit te breiden door aan grote beurzen deel te nemen. Vroeger konden we de vraag net bijhouden. Nu hebben we meer capaciteiten op deze locatie en proberen we grote buitenlandse klanten aan te trekken”, besluit Ann, die binnen Saverde instaat voor de opvolging van de producten.

The post “Chocoladedecoraties tot in Dubai”: Saverde verwerkt 30 ton pure chocolade in één jaar tijd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Joe Biden na kritiek op debat: “Ik weet hoe ik deze job moet doen”

“Ik geef je mijn woord: ik zou niet opnieuw meedoen aan de verkiezingen als ik niet met heel mijn hart en ziel geloofde dat ik deze baan aankan”, dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden gezegd tijdens een verkiezingsrally in de staat North Carolina. Hiermee reageert hij op kritiek na het debat donderdag en verzekert dat hij de race naar

Lees meer »

Klachten over woekerprijzen van fruitkraam uit Deurne stromen binnen: “Achteraf voelde ik mij stom dat ik zoveel betaald had”

Maar liefst 670 euro betaalde de schoonmoeder van Bo Van Hoecke afgelopen weekend op een braderij in het Oost-Vlaamse De Klinge voor vier zakjes fruit. Ook Tommy Bernard (34) getuigde over het hallucinante bedrag dat hij betaalde aan het fruitkraam uit Deurne. Hun verhalen leven duidelijk onder marktgangers, want van over heel Vlaanderen kreeg onze redactie reacties toegestuurd.

Lees meer »

Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek”

De stuurgroep Dementievriendelijk Brugge lanceert een nieuwe sensibiliseringscampagne gericht op horecazaken en horecamedewerkers die men beter wil voorbereiden op de omgang met klanten met dementie.
The post Nieuwe campagne moet Brugse horeca begripvoller leren omgaan met klanten met dementie: “Om hen ook te laten genieten van restaurantbezoek” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis. “Nergens crisisopvang te vinden voor hem”

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Zomerbar Zomerstek (Gits) heeft er nu ook een pop-up gastrobar bij (inclusief topkok Benoit)

De zomerbar die onder de noemer Zomerstek straks al aan de vijfde editie toe is, krijgt er een pop-up gastrobar bij. Daarvoor wist Geert Defevere niemand minder dan Benoit Vercaemst (De Overburen) te strikken. “En we zitten nog boordevol plannen.”
The post Zomerbar Zomerstek (Gits) heeft er nu ook een pop-up gastrobar bij (inclusief topkok Benoit) appeared first on

Lees meer »

Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke

Elke zomer organiseert het André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19 in Sint-Baafs-Vijve, een fototentoonstelling onder de noemer ‘Zomer van fotografie’. Dit jaar zijn ze er in geslaagd om de unieke expo Golden Lamb van MortAmour naar Sint-Baafs-Vijve te halen.
The post Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Website om overal in Vlaanderen aangepaste fiets voor mensen met beperking te huren voorgesteld bij het GielsBos in Lille

Bij zorgvoorziening Het GielsBos in Gierle, bij Lille, heeft G-sport Vlaanderen vandaag een nieuwe website voorgesteld waarop mensen met een beperking overal in Vlaanderen een aangepaste deelfiets kunnen huren. Het GielsBos gebruikt zelf al enkele jaren zulke aangepaste fietsen, en verhuurt die ook via een fietspunt aan andere mensen buiten de zorgvoorziening. Door aan te sluiten bij het online platform,

Lees meer »