Brugge blijft blue bikes betoelagen

Vlaanderen subsidieert de blue bikes niet langer, Brugge blijft dit systeem van deelfietsen wel betoelagen. Vorig jaar werden in Brugge bijna 26.000 ritten genoteerd.

Begin dit jaar is de Vlaamse overheid gestopt met de derdebetalersregeling voor Blue-bike klanten, een beslissing die kadert binnen de uitvoering van Basisbereikbaarheid. Daardoor verdwijnt de tegemoetkoming van één euro per rit in steden waar de derdebetalersregeling van toepassing is, waaronder Brugge.

Het college van burgemeester en schepenen besliste dat Stad Brugge zijn bijdrage niet zal stopzetten. “Als we dit niet zouden behouden, dan betaalt de gebruiker de volle pot. Nu zal de gebruiker 2,50 euro betalen in plaats van 3,50 euro”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Deelfietsen

Sinds december 2013 wordt aan het station van Brugge het derdebetalerssysteem toegepast bij de uitlening van de Blue-bikes. Het tarief voor ontlening van deze fietsen bedroeg oorspronkelijk 3 euro (nu 3,50 euro). In eerste instantie betaalde de Stad 2 euro per ontlening en de Vlaamse Overheid de overige 1 euro.

Sinds januari 2015 betaalt de Stad nog 1 euro, net als de Vlaamse Overheid. De gebruiker betaalt het restbedrag. Sinds de tariefwijziging van 1 februari 2022 komt dit neer op 1,50 euro per ontlening. Dat de deelfietsen goed worden gebruikt, blijkt uit de cijfers:

in 2019 waren er 21.367 ritten, in 2020 in coronatijd 13.741 ritten, in 2021 in coronatijd 15.844 ritten. In 2022 steeg dit tot 23.382 ritten, in 2023 waren er 25.981 ritten.

WVI

Nu stopt de bijdrage van de Vlaamse overheid voor Blue-bike klanten. “We behouden onze eigen bijdrage van 1 euro per ontlening tot de lancering van de deelfietsen via de West-Vlaamse Intercommunale (WVI). Zo kan de Blue-Bike klant gebruikmaken van de deelfietsen aan een tarief van 2,50 per ontlening en stijgt de prijs niet meteen van 1,50 euro naar 3,50 euro per ontlening”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

The post Brugge blijft blue bikes betoelagen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Het is een gewoonte”: Romelu Lukaku klopt zich op de borst na droomdebuut bij Napoli, maar weet ook dat er nog werk is

Het is geen zekerheid, maar wel een constante in zijn carrière. Romelu Lukaku (31) heeft een patent op een droomdebuut bij een nieuwe club. Was in het Stadio Diego Maradona in Napels niet anders. Amper 28 minuten had Lukaku nodig om zichzelf bij Napoli te lanceren. In blessuretijd bezorgde ‘Big Rom’ zijn club de drie punten tegen een moedig Parma.

Lees meer »

Aantal inschrijvingen voor duaal leren blijft stijgen

Er zijn 22 procent meer leerlingen ingeschreven voor duaal leren in vergelijking met vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van opleidingsnetwerk Syntra, dat erop wijst dat heel wat leerlingen zich in september zelf nog inschrijven.
The post Aantal inschrijvingen voor duaal leren blijft stijgen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nederlands koppel dat hoteldrama in Duitsland overleefde, vertelt nu over tweede wonder: “Vijf minuten voor instorting vertelde ik Mark dat ik zwanger was”

Het waren beelden die exact een maand geleden zo naar de keel grepen: een Nederlands peutertje (2) en zijn jonge mama (23) die na 10 uur levend van onder het puin van een ingestort hotel in Duitsland werden gehaald. Ze hadden het wonderwel gered dankzij een deur die op hen was gevallen. Later werd ook vader Mark (26) vanonder het

Lees meer »

OPROEP: heb jij als Erik Van Looy nog nooit gekookt?

Heb jij nog nooit zelf gekookt? Beperken jouw kookkunsten zich tot het opwarmen van Zwan-worstjes in eigen nat? Ga jij altijd op restaurant en/of koop je kant-en-klare maaltijden die je dan opwarmt in de microgolfoven? Programmamaker Erik Van Looy (62) gaf gisteren in het programma ‘Komen eten’ toe dat hij nog nooit zijn oven heeft gebruikt, nog nooit aardappelen heeft

Lees meer »