ANALYSE. “Poetin staat sterk genoeg voor een aanval op de NAVO”: hoe denken kenners dat hij dat zal doen?

“Poetin gaat zo gek niet zijn om de NAVO aan te vallen”, klinkt het vaak. “Want hij weet dat het Westen sterker staat.” Maar een uitgelekte nota leert dat het Duitse leger zich wel op zo’n aanval voorbereidt en zelfs denkt dat die er dit jaar al kan komen. Een vorser van de universiteit van Oslo schetst hoe Poetin volgens hem te werk zal gaan. “Hij kan snel de bovenhand halen door raketten af te vuren op verscheidene NAVO-landen. Dan staat het Westen voor de keuze om te plooien of veel pijn te lijden.” 

Meer krantenkoppen in België

Nederlandse ministers mogen pas eed afleggen na screening door Staatsveiligheid: waarom gebeurt dat niet bij ons?

Vandaag worden in Nederland de ‘bewindspersonen van de regering beëdigd’. De kandidaat-ministers die straks de eed zullen afleggen, zijn vooraf gescreend door Staatsveiligheid. Eén kandidaat-minister werd op basis van die screening zelfs geweerd. In ons land wordt vreemd genoeg niet nagegaan of kandidaat-ministers en staatssecretarissen integer en betrouwbaar zijn. Ook niet als die kandidaten straks toegang krijgen tot gevoelige informatie.

Lees meer »

“Ik slááp hier zelf in mijn mobilhome”: Chris Van Tongelen (De Romeo’s) baat camping uit op Rock Werchter

Meer dan 35.000 kampeerders arriveren vandaag op camping The Hive op Rock Werchter en Chris Van Tongelen (56), één van de Romeo’s is er de baas. De populaire zanger doet dat bewust onder de radar. “Ik ben hier niet de BV”, vertelt hij. “Maar gewoon ‘de Chris’ die ziet dat er geen incidenten gebeuren en er overal voldoende wc-papier is.”

Lees meer »

Remco Evenepoel imponeert in zware Galibier-rit, al was het ook even schrikken: “Paar keer weggegleden in afdaling”

Prima dag voor Remco Evenepoel (24). Onze landgenoot ging in de vierde Tour-etappe op de Galibier lang vlot mee met de belangrijkste klassementsmannen en werd in de rit uiteindelijk knap tweede. Na de ongenaakbare Tadej Pogacar, maar vóór Jonas Vingegaard en Primoz Roglic. In de afdaling richting de finish was het wel een paar keer schrikken, gaf Evenepoel ook toe.

Lees meer »

Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie

Op het Klein Strand in Oostende is de opbouw volop bezig voor Ostend Beach Festival op 12, 13 en 14 juli. Na 15 jaar is de ploeg al goed op elkaar ingespeeld en loopt de voorbereiding gesmeerd. We blikken al even vooruit met organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens.
The post Ostend Beach Festival is klaar voor jubileumeditie appeared

Lees meer »

Na 4 jaar is zwemwedstrijd Damme-Brugge terug: “Het was best lastig”

Corona, eendenkroos en blauwalg zorgden er de voorbije vier jaar voor dat de 98ste editie Damme-Brugge niet kon plaatsvinden. De Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK) koos voor een nieuwe datum eerder op het seizoen met als nieuwigheid een zwemjogging over een afstand van één kilometer. De waterwaarden waren zondag goed en het bleef droog. Op die manier konden 250 zwemmers hun

Lees meer »

LIVE GAZA. Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel – Iraanse generaal dreigt met raketaanvallen op Israël

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »