Nog nooit veranderden we zoveel onze voornaam

Nooit eerder lieten zoveel mensen in West-Vlaanderen hun voornaam of geslacht veranderen op hun identiteitskaart. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst Justitie. Het aantal mensen dat hun voornaam aanpaste, steeg met 16,5 procent naar 734 personen. In 2023 lieten slechts 59 West-Vlamingen hun geslacht veranderen op hun identiteitskaart.

Sinds 1 augustus 2018 kan je je voornaam veel eenvoudiger laten veranderen bij het lokale bestuur. En méér West-Vlamingen hebben in het afgelopen jaar die stap gezet. Maar liefst 734 personen kozen voor een nieuwe voornaam. Dat is 16,5 procent meer dan in 2022. Het aantal mensen, dat hun voornaam laat aanpassen, neemt ieder jaar toe, maar dit jaar maakt het een grote sprong van maar liefst 104 personen extra.

Maar desondanks die grote sprong is West-Vlaanderen niet de provincie waar dat het meeste gebeurde. In het hele land lieten maar liefst 5.762 mensen hun voornaam veranderen. Antwerpen loopt op kop met 1.186 veranderingen, gevolgd door Oost-Vlaanderen en Brussels Hoofdstedelijk Gewest en pas daarna volgt onze provincie.

Het afgelopen jaar kozen ook 633 Belgen ervoor om hun geslacht op hun identiteitskaart te laten aanpassen, waarvan 59 West-Vlamingen. Dat zijn er vier minder dan in 2022, maar toch nog duidelijk meer dan de jaren voordien.

Niet zomaar veranderen

Vorig jaar hebben 1.152 mensen in België hun familienaam laten veranderen. Dat zijn er slechts 32 meer dan in 2022. “Over familienamen geven we geen exacte cijfers per provincie, want één zo’n Koninklijk Besluit kan op meerdere personen in een familie betrekking hebben die in verschillende provincies wonen of men kan ook verhuizen tijdens de procedure of in het buitenland wonen. Maar als we kijken naar de voorbije vijf jaar dan kunnen we aannemen dat het veranderen van de familienaam het meeste gebeurt in Brussel, Antwerpen en op de derde plaats in West-Vlaanderen”, klinkt het bij FOD Justitie.

“Je kan natuurlijk niet zomaar veranderen van familienaam, daarvoor moet je gegronde redenen hebben”

Natuurlijk kan je niet zomaar van familienaam veranderen. Je nieuwe familienaam mag niet zorgen voor verwarring of schade voor jezelf en anderen. En de verandering moet gebaseerd zijn op ernstige redenen, bijvoorbeeld door een specifieke familiegeschiedenis of als je verschillende nationaliteiten met verschillende namen hebt, mensen die de familienaam van hun partner hadden overgenomen, maar na scheiding terug hun familienaam willen of mensen, die geadopteerd werden en wiens naam bijvoorbeeld ongepast is of problemen veroorzaakt. Voor die verandering moet de federale overheidsdienst ook rekening houden met het strafregister van die persoon zelf.

The post Nog nooit veranderden we zoveel onze voornaam is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Het zotste kamp. Deze jongeren zijn op cruisekamp voor 1.350 euro: “Nu al wachtlijst voor volgend jaar”

Vergeet het bivak in de Ardennen. Activak is als eerste jongerenorganisatie op cruisekamp vertrokken met 54 jongeren, die in één week vier landen aan de Middellandse Zee aandoen. Kostprijs: 1.350 euro. Toch was het luxekamp meteen uitverkocht, en voor volgende zomer is er al een wachtlijst. “Het is écht impressionant. Elke verdieping is ingericht door een kunstenaar”, vertelt Xander (19).

Lees meer »

Michèle George en Manon Claeys naar Paralympische Spelen

De Raad van Bestuur van het Belgian Paralympic Committee heeft de selectie van Michèle George uit Waregem en Manon Claeys uit Maldegem bevestigd voor een deelname aan de komende Paralympische Spelen in Parijs, van 28 augustus tot en met 8 september.
The post Michèle George en Manon Claeys naar Paralympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Slib in kasteelpark Mariënstede wordt geruimd: “Hopen dat het park in het voorjaar kan openbloeien”

In het kasteelpark Mariënstede in Dadizele wordt slib geruimd en de vijver, grachten en omwalling gesaneerd. De broodnodige werken zijn geraamd op 340.000 euro. “Ik ben blij dat we eindelijk kunnen overgaan tot deze werken”, geeft burgemeester Ward Vergote (Visie) aan. “Er zijn voor de uitvoering 40 werkdagen voorzien. We hopen eind september te starten, zodat het park in het

Lees meer »

Belangrijke verkeersas door Veurne, Koksijde en De Panne na maanden vertraging eindelijk open voor verkeer

Op vrijdag 5 juli werd de vernieuwde N35 feestelijk geopend. Na een uitdagend proces, dat zes maanden langer duurde dan gepland, is het project eindelijk afgerond. De N35, een belangrijke verkeersader, loopt door de gemeenten Veurne, Koksijde en De Panne en is nu klaar voor gebruik.
The post Belangrijke verkeersas door Veurne, Koksijde en De Panne na maanden vertraging

Lees meer »

Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen

De Internationale Atletiekfederatie World Athletics heeft dinsdag de definitieve olympische ranking bekendgemaakt. Voor dertien Belgen is dat goed nieuws en ook voor Philip Milanov. Hij mag zich in het discuswerpen opmaken voor Parijs.
The post Bruggeling Pihilip Milanov naar de Olympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Onze man volgde Frankrijk – België in ‘belegerde gemeente’ Komen-Waasten: “Ons opsluiten door die amokmakers? Dat dacht ik niet!”

Maandagavond speelden de Rode Duivels tegen Frankrijk in het EK voetbal. Het werd voor de Duivels dé match van het kampioenschap, een match die we helaas verloren. Toch mocht dat de sfeer in het land niet drukken. Overal stonden supporters klaar in fandorpen, EK-straten en voetbalzones om zich de longen uit het lijf te schreeuwen. Ook wij volgden de belangrijkste

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »