Ensor inspireert 17 hedendaagse kunstenaars in Oostendse galerie CAPS

In Galerie CAPS op de Oosthelling 8 loopt de groepstentoonstelling Ensor en sortie. Curator en cultuurjournalist Eric Rinckhout toont er, gekaderd binnen het Ensorjaar, werk van zeventien hedendaagse Belgische kunstenaars die de spirit van de meester ademen.

Nick Andrews, Yves Beaumont, Fred Bervoets, Guillaume Bijl, Koen Broucke, Vaast Colson, James Ensor, William Ludwig Lutgens, Werner Mannaers, Nadia Naveau, Guy Slabbinck, Walter Swennen, Luc Tuymans, Carole Vanderlinden, Philippe Vandenberg, Jan Van Imschoot en Peggy Wauters.

“De exposanten die we tonen hebben op de een of andere manier iets gemeen met James Ensor. Het betreft dan niet zo zeer een directe beïnvloeding qua stijl of thematiek maar de geëxposeerde werken zijn Ensoriaans qua sfeer en spirit,” zegt curator en cultuurjournalist Eric Rinckhout. “Nogal wat Belgische kunstenaars zoeken de artistieke vrijheid op: ze zijn tegendraad, individualistisch, eigenzinnig in hun kleurgebruik en materiaalkeuze, ze gaan in tegen tradities en stijlrichtingen. Kortom ze zijn moeilijk, net als Ensor zelf, in een vakje te stoppen. In die optiek zie ik Ensor als een soort stamvader.”

Intrede

Ensor zelf is prominent aanwezig met een van de eerste etsdrukken van: De dood overheerst de zeven hoofdzonden uit de gelijknamige reeks. Blikvangers zijn o.a. de grote eyecatcher in de vitrine van Guy Slabbinck Pro nobilis sum. De titel refereert naar Ensors device toen hij de barontitel kreeg in 1929 en is gebaseerd op een foto van de hoogbejaarde Ensor in 1948. Ook Ronald De Preter inspireerde zich op een topwerk van de meester: De intrede van Christus in Brussel. Zelf zag De Preter het werk ooit nog in KMSKA. Met zijn geactualiseerde La sortie d’Ensor de Belgique schilderde hij de verontwaardiging van zich af toen het werk definitief naar de V.S. verhuisde.

De Oostendse schilder Yves Beaumont vindt, net als Ensor, inspiratie in de zee, strandhoofden en voorbij zeilende wolken. En aangespoelde Koen Broucke, zelf schilder en pianist, laat een geraamte opspringen aan een piano. Een knipoog naar de muzikale aspiraties van Ensor en van Broucke zelf. De kunstexpo loopt t.e.m. 24 februari telkens van vrijdag t.e.m. zondag van 14 tot 18 uur.

(ML)

The post Ensor inspireert 17 hedendaagse kunstenaars in Oostendse galerie CAPS is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Buurtbewoners plannen protest tegen wachthalte De Lijn in Keerbergen: “Wildplassende chauffeurs, uitlaatgassen en gevaarlijke situaties”

Buurtbewoners in Keerbergen plannen een protestactie tegen De Lijn omdat een wachthalte er leidt tot overlast. De buschauffeurs zouden er hun motor laten draaien, wat volgens de inwoners tot storende geluiden en uitlaatgassen leidt. Daarnaast zouden er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan en wildplassen de bestuurders er geregeld tegen een boom. De Lijn probeert het probleem op te lossen en vraagt om

Lees meer »

Rockgod Lenny Kravitz (60) greep Werchter bij z’n kruis, al miste hij ook een cruciaal akkoord

Seks heeft dreadlocks en heet Lenny Kravitz (60). Verwekt in een Dixie tijdens een triootje tussen rock-, funk- en soulgoden, aangespoeld op een tropisch strand en sindsdien overal een geliefde bastaard. Kravitz leeft – naar eigen zeggen – al zeven jaar als een pater, maar bracht Rock Werchter van climax naar hoogtepuntje en terug. Al kon het muzikaal allemaal wat

Lees meer »

“Na 40 jaar is het tijd om het iets rustiger aan te doen”: restaurant Lamme Goedzak in Damme sluit eind augustus de deuren

Op 25 augustus ontvangt de familie Meiresone de laatste klanten in restaurant Lamme Goedzak in de Kerkstraat in Damme. Het pand, dat hun eigendom was, werd onlangs verkocht, maar de bestemming ervan is nog onduidelijk. “Na veertig jaar horeca is het tijd om het iets rustiger aan te doen”, zegt Steven Meiresone.
The post “Na 40 jaar is het

Lees meer »

EXCLUSIEF. In dit beveiligd luxeresort houdt van miljoenenfraude verdachte ex-wielrenner (45) zich schuil: “Het loopt hier vol slachtoffers”

Een oase van privacy en natuurpracht aan de zonovergoten Costa Blanca: dit is de beveiligde ‘Las Colinas Golf & Country Club’ in Spanje, waar de van miljoenenfraude verdachte ex-wielrenner Stijn V. (45) zich volgens getuigen al jarenlang schuilhoudt. Hij licht er schaamteloos medebewoners op. “Het loopt hier vol slachtoffers”, klinkt het. “Hij bedreigt mensen die iets openbaar willen maken.”

Lees meer »