Babbelplus geeft extra oefenkansen Nederlands aan anderstaligen in Kortrijk

Onder impuls van Plan Samenleven van de Vlaamse regering zet Stad Kortrijk verder in op oefenkansen voor anderstaligen met het nieuwe concept van Babbelplus. Het nieuwe concept is gestart op 13 januari.

Al vele jaren zijn in Kortrijk praattafels en schoolbabbels actief. Het zijn plekken waar anderstalige Kortrijkzanen op een laagdrempelige manier het Nederlands kunnen oefenen onder begeleiding van Nederlandstalige vrijwilligers. “De oefenkansen Nederlands zijn belangrijk om anderstalige Kortrijkzanen te ondersteunen bij hun integratie in de stad”, duidt burgemeester Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester).

“Het spreken van de Nederlandse taal geeft toegang tot het maatschappelijke leven, want taal verbindt ons allemaal. Begin oktober 2022 werden vanuit Plan Samenleven subsidies toegekend voor oefenkansen Nederlands. Een deel van deze middelen werd ingezet voor de aanstelling van een deeltijdse projectmedewerker.”

“Gedurende het eerste projectjaar werd vooral ingezet op de bestaande praattafels en schoolbabbels”, aldus schepen van Gelijke Kansen Philippe De Coene (Vooruit). “Naast het inzetten op werving en ondersteuning van de vrijwilligers, gingen we ook op zoek naar bestaande drempels en hiaten binnen de doelgroep. Zo kwamen we tot de vaststelling dat we op vandaag vooral veel vrouwen bereiken, terwijl mannen en vooral jongvolwassenen niet altijd aansluiting vinden bij de praattafels en schoolbabbels.”

“Kortrijk heeft al heel wat ervaring met het aanbieden van oefenkansen Nederlands. We combineren het oefenen van Nederlands met andere activiteiten: ontmoeting in de wijkcentra, infosessies vanuit de school, kennismaking met het aanbod van de Deelfabriek. Met Babbelplus bundelen en versterken we nu deze inspanningen om nog meer mensen te bereiken die hun Nederlands willen bijschaven en intussen ook andere mensen leren kennen.”

“We kunnen nu gericht oefenkansen aanbieden voor groepen die we op vandaag moeilijk bereiken”

Nieuw concept

Vanuit een aantal bevindingen in het eerste projectjaar groeide het voorstel om te kiezen voor een nieuw concept waarbinnen oefenkansen Nederlands gebundeld worden met als doel een gevarieerd aanbod te hebben voor potentiële deelnemers en samen te werken met andere organisaties. “Op deze manier kunnen we gericht oefenkansen aanbieden voor groepen die we op vandaag moeilijk bereiken. Babbelplus omvat verschillende oefenkansen Nederlands. We bieden een aantal vaste activiteiten aan en daarnaast ook een variabel aanbod”, zegt initiatiefneemster Marie Dehullu van Babbelplus.

De vaste activiteiten komen wekelijks/maandelijks terug, op vaste momenten. “Hieronder vallen de praattafels, Babbelboards met gezelschapspellen spelen en Babbel en Wandel met korte wandelingen, gecombineerd met een bezoek aan een gebouw/dienst/organisatie. Met het variabele aanbod willen we inspelen op vragen en noden vanuit de doelgroep of aanbod vanuit organisaties mee bekend maken. We organiseren eenmalige activiteiten of kortdurende workshops om het bredere publiek te kunnen bereiken.”

“Ik leer Nederlands al voetballend” – Aubert

Vrijwilligers Elise en Johan werken al geruime tijd mee met de Babbelsessies. “Het is gemakkelijker een taal leren via een gezelschapspelletje, dat maakt het veel meer informeler en verkleint de afstand tussen ons en de ‘leerling’ wat aardig lukt. Het werkt indirect en is laagdrempelig”, zegt Johan.

“Ik heb tot 10 jaar geleden in scholen en in taalklassen gewerkt en deed dit graag. Deze Babbels zijn een mooi verlengde ervan, ik wilde al langer mee doen aan een taalbad om zo anderstaligen te helpen”, getuigt zijn vrouw Elise. “Een gezellige babbel bij een kopje koffie of thee maakt het hier veel gemakkelijker.”

Al voetballend

Aubert, die voetbalt, ziet het anders: “Meepraten aan een praattafel ligt me niet zo. Ik voetbal graag en hou van dat clubgevoel: het schept al een aparte band. Als je elkaar iets kan toeroepen in het Nederlands bereik je alle medespelers en dat is belangrijk: ook het ontmoeten van tegenspelers is belangrijk als je de taal spreekt”, getuigt Aubert.

“Die sessies zijn belangrijk: het is elkaar helpen en ondersteunen en vooral ook sociale contacten leggen of verbeteren, alles laagdrempelig. We gaan ook op zoek naar meer actieve kansen: er zijn nog mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een namiddag samen op stap gaan en iets bezoeken. We proberen alle doelgroepen te bereiken”, aldus initiatiefneemster Marie Dehullu.

Voor Azyza ligt het nog een beetje moeilijk. “Ik leer veel bij maar het gaat iets langzamer, ik ben nog niet zo lang bezig. Ik heb er wel veel zin in om veel bij te leren: het schept banden”, zegt ze.

The post Babbelplus geeft extra oefenkansen Nederlands aan anderstaligen in Kortrijk is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Meldpunt illegaliteit” in elke politiezone, reclame in Nederlands en fusie enkel na referendum: Vlaams Belang stelt speerpunten lokale verkiezingen voor

Vlaams Belang heeft zijn speerpunten voor de lokale verkiezingen voorgesteld. De radicaal-rechtse partij zet in op veiligheid, maar ook op het gebruik van het Nederlands en beslissingsmacht op gemeenteniveau. "De verkiezingen van juni waren die van versterking, die van oktober worden die van verankering", zegt voorzitter Tom Van Grieken.

Lees meer »

Speedpedelecs dan tóch toegelaten langs alle groene assen

Speedpedelecs zijn nu toch welkom langs alle groene assen. Die beslissing viel slechts twee weken nadat er specifieke verbodsborden werden geplaatst op de assen waar er – ondanks een al langer geldend verbod – nog steeds veel ultrasnelle e-bikes rijden. Er zijn heel wat voorstanders van deze regel, maar er klinkt ook kritiek.
The post Speedpedelecs dan tóch toegelaten

Lees meer »

Vader en zoon James gaan officieel samenspelen: LeBron tekent tweejarig contract bij LA Lakers ter waarde van bijna 100 miljoen euro

De NBA-ster LeBron James (39) heeft een nieuw contract getekend bij de LA Lakers voor twee jaar en een bedrag van 104 miljoen dollar (ongeveer 96,45 miljoen euro). Dat betekent dat hij vanaf oktober samen met zijn zoon Bronny James (19) op het parket zal staan. Ze worden in principe het eerste vader-zoon duo zijn in de geschiedenis van het

Lees meer »

Vier jaar cel voor diefstal van luxehorloge ter waarde van 140.000 euro in Knokse uitgaansbuurt

Een Marokkaan, een Algerijn en een Tunesiër hebben voor de Brugse rechtbank elk vier jaar effectieve celstraf gekregen voor een diefstal met geweld in Knokke-Heist. Daarbij maakten ze een horloge ter waarde van 140.000 euro buit. Voor diefstal van een peperdure Rolex werden ze vrijgesproken.
The post Vier jaar cel voor diefstal van luxehorloge ter waarde van 140.000 euro

Lees meer »

Basisschool ’t Klavertje in Wenduine sluit schooljaar muzikaal af

In basisschool ’t Klavertje in Wenduine werd vrijdag al zingend de zomervakantie ingezet. De leerlingen van de derde graad componeerden een schoollied dat aan alle kinderen werd aangeleerd, en dat lied ging vrijdag in première onder het goedkeurend oog van vele ouders.
The post Basisschool ’t Klavertje in Wenduine sluit schooljaar muzikaal af appeared first on KW.be.

Lees meer »

Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken”

Als alles goed gaat maakt Jasper Dejaegher op zondag 14 juli in Kemmel Koerse z’n comeback in het peloton. Sinds eind maart staat de neoprof van Team Flanders-Baloise langs de kant met mycoplasma.
The post Neoprof Jasper Dejaegher zucht: “Frustrerende weken” appeared first on KW.be.

Lees meer »