Zuster Benigna wordt er 100

Er is opnieuw een eeuweling op de Belgiek. Zuster Benigna is de gelukkige. Sinds ruim een jaar verblijft de kloosterlinge in het klooster in Gits, maar de band met de Belgiek blijft. Vrienden brengen haar regelmatig een bezoek en af en toe komt ze naar Deerlijk.

“Ik was 18 jaar toen ik binnenging in het klooster in Gits. Twee jaar later legde ik mijn eeuwige geloften af en koos de kloosternaam Benigna. In Brugge studeerde ik voor kleuteronderwijzeres”, vertelde zuster Benigna op haar 95ste.

In 1950 kwam de zuster naar Deerlijk en werd kleuterleidster op de Belgiek. Zij reed nooit met de auto, maar verplaatste zich telkens met de fiets van het klooster in het centrum naar haar school en wijk. “Ik fietste tot m’n 91ste jaar telkens via de Vichtestraat naar de brug van de Breestraat. Daar is het een zeer lastig stuk, maar ik moest nooit afstappen. Ik had het geluk over veel kracht te beschikken.”

Als thuiskomen

Op de Belgiek was het voor zuster Benigna haar hele leven als thuiskomen. “Ik weet nog dat ik in de eerste jaren van mijn lesgeven zestig kleuters in mijn klas had. Met drie op één bank en alles volzet. Er was weinig of geen gerief voor de kinderen. De klas werd verwarmd met een grote kachel en wij gebruikten boomschors en kolen om te stoken. Ik maakte in de klas mijn eigen poppenkast en de kinderen waren zo gelukkig als het gordijntje van de poppenkast openschoof”, lachte de zuster.

Bij de school van haar wijk werd in 1969 een bidkapel gebouwd. Benigna hielp mee toen een groep Belgiekenaren de grondplaat klaarmaakte. Zij verzorgde de vieringen en de laatste jaren nog op de zondag van Belgiek Koerse. Iedereen kende haar toen zij na de kermisviering met een mandje klaarstond voor een offergave. Zij was actief op de parochie en steeds bereid om te helpen.

Na haar pensionering in 1987 bleef zij verbonden met de wijk. Ze hielp in de refter van de school en was 26 jaar gemachtigd opzichter. “Ik zorgde voor de veiligheid en was nogal streng. Ik liet mij niet doen door haastige of lichtjes agressieve chauffeurs.”

Huldiging

Zaterdag 20 januari, drie dagen na haar verjaardag, is er om 10 uur een eucharistieviering in de zaal van de school op de Belgiek. Aansluitend wordt de kloosteruster gehuldigd tijdens een receptie. Voor de viering moet er vooraf ingeschreven worden. Dit kan via 0477 27 92 09. (MVD)

The post Zuster Benigna wordt er 100 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

The Women Peloton, het bedrijf van de vrouw van Jasper Stuyven, wordt aangeklaagd en krijgt drie maanden om van naam te veranderen

Een bijzondere zaak in de Belgische wielerwereld. The Women Peloton, het bedrijf van Elke Bleyaert waarin ze vrouwen warm maakt voor de wielersport, wordt aangeklaagd door het Amerikaanse fitnessbedrijf Peloton Interactive. Zo wordt de merknaam ‘peloton’ aangevochten. Bleyaert is woedend: “Er bestaan zoveel bedrijven in het wielerlandschap vredig naast elkaar die het woord ‘peloton’ gebruiken. Waarom zou één bedrijf hier

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt nieuwe evacuatie van Khan Younis en Rafah

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook buiten het onderwijs mijn steentje bijdragen”

Kristof Vermeire, kopman van Team Bredene, heeft onlangs een nieuwe verruimingskandidaat voor zijn lijst voorgesteld. Het gaat om Kathleen Vermang, onderwijzeres aan de Oostendse GO!-basisschool Vogelzang. “Ik vond het moment aangebroken om iets te doen voor mijn gemeente”, verklaart Kathleen haar debuut in de lokale politiek.
The post Kathleen Vermang is verruimingskandidaat op lijst Team Bredene: “Ik wil ook

Lees meer »

“Ongeloof en verbijstering”: onze correspondent zag wat er achter de schermen gebeurde van debat tussen Trump en Biden

Onze Amerikacorrespondent Greet De Keyser zat vannacht in het hart van het debat tussen Biden en Trump: in de spin room, de gigantische ruimte waar de wereldpers verzamelde en iedereen ontmoette die iéts te zeggen had over de twee presidentskandidaten. “Biden heeft zijn leeftijd niet mee, maar zo erg had niemand het verwacht”, beschrijft ze hoe het er achter de

Lees meer »

Bakkerij Laurens in Varsenare zwaait Leentje uit na 42 jaar dienst: “Ze werkte hier al toen wij nog niet geboren waren”

Groot feest zondag bij bakkerij Laurens in Varsenare. Na maar liefst 42 jaar achter de toonbank werd Leen ‘Leentje’ Willems er feestelijk uitgezwaaid met wat bijna een dorpsfeest mag genoemd worden. “Leentje werkte hier voor drie opeenvolgende uitbaters. Ze zorgde ook mee voor onze kindjes en we noemden haar vaak onze ‘plusmama’”, zegt bakkersvrouw Melissa Vande Ryse van bakkerij Laurens,

Lees meer »

Primus Top Of Darts brengt zes topdarters samen in een spannend toernooi in Kortrijk Xpo

Op donderdag 7 november verzamelen enkele van de grootste namen uit de dartswereld zich in Hal 5 van Kortrijk Xpo. “We strikten Nathan Aspinall, Jonny Clayton, Joe Cullen, Raymond Van Barneveld, Andy Baetens en Fallon Sherrock. De ticketverkoop is al gestart. Snel zijn is de boodschap, want dit dartsevent is uniek in West-Vlaanderen”, zegt medeorganisator Edouard Deprez (35).
The

Lees meer »

Kiwanis Club Oostende Noordzee 50 jaar actief

Kiwanis Club Oostende Noordzee, een van de 16 serviceclubs in Oostende, vierde vorig weekend haar halve eeuw maatschappelijk engagement in onze stad. “De sociale actie is voor de club de enige echte bestaansreden en is tevens de motor van de club”, aldus voorzitter Ruben Pannecoucke. En daar staat de strijd tegen kinder- en dus ook kansarmoede centraal.
The post

Lees meer »

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

EXCLUSIEF. Onze reporter keert terug naar Tenerife nu drie buren van Marc (71) en Laura (67) zijn opgepakt:“Ze voelde dat het die avond zou mislopen”

Was een gebrek aan geld het motief voor de moord? In het kustdorp Callao Salvaje op Tenerife twijfelen ze er niet aan: de drie verdachten – zij woonden op een boogscheut van elkaar – zaten financieel aan de grond. Het geld dachten ze bij Marc en Laura te vinden. Onze reporter trok opnieuw naar Tenerife en sprak er voor het

Lees meer »