Robbe Marchand is universiteitsstudent én crosser: “Ik heb het juiste evenwicht gevonden”

In combinatie met universitaire studies revalidatiewetenschappen en kinesitherapie zoekt Robbe Marchand (18) zijn weg in het veldrijden. Een contract van twee jaar bij crossploeg Deschacht-Hens-Maes geeft hem tijd om te wennen aan crossen van zestig minuten.

Vorige winter was Marchand vaste waarde in de selecties van bondscoach Sven Vanthourenhout. Hij dwong zelfs een plaatsje in de WK-ploeg af en bolde in Hoogerheide als 39ste junior over de streep. Deze zomer trok de jonge veldrijder z’n stoute schoenen aan. Hij contacteerde manager Bart Verschueren van de Kempense crossploeg Deschacht-Hens Maes. “Op vlak van begeleiding zat ik bij Team MJ Wood tegen de limiet”, verduidelijkt hij. “Ik wou een stap vooruit zetten. Bij Deschacht-Hens-Maes hadden ze oren naar mijn verhaal.”

Dus is Marchand nu ploegmaat van Daan Soete en Corné Van Kessel. In plaats van veertig minuten duren crossen voor de eerstejaarsbelofte deze winter één uur. Omdat er weinig beloftenveldritten zijn, rijdt Marchand hoofdzakelijk bij de profs. En staat hij dus aan de start naast veldritoppers als Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout. “Iedere veldrit bij de profs sta ik redelijk ver achteraan”, verduidelijkt Robbe Marchand. “Toch gaat het redelijk goed, beter dan verwacht. De Superprestigeveldrit in Boom sloot ik als 22ste af. Was ik heel tevreden mee, want ik sloot af in de buurt van mijn leeftijdsgenoten. Ik had een goeie dag en alles zat ook eens mee.”

Kettingbreuk

Waarmee Marchand verwijst naar de pech die hij in de beloftencross in Kortrijk kende. “Mijn ketting brak in de eerste ronde”, zucht de crossende student. “Dat was mijn tweede veldrit bij de U23 deze winter. De eerste was op de Koppenberg, waar ik een verschrikkelijk slechte dag kende en waardoor mijn klassement in de X²O Trofee voor beloften helemaal om zeep is. Voor de start van het seizoen was ik van plan al die manches te rijden. Dat is nu niet meer nodig. Week per week maak ik mijn planning. En straks is er keuze genoeg.”

Tijdens de kerstperiode kan je bij manier van spreken elke dag crossen. Wat Robbe Marchand, die nog steeds wordt begeleid door Bikercoach Laurens Versteele, niet zal doen. Op 12 januari werkt hij een eerste tussentijds examen af. Twee dagen later strijdt hij in Meulebeke om de Belgische U23-titel. “Als student heb ik een sportstatuut”, vertelt Marchand. “Omdat veldrijden geen olympische sport is, heb ik geen A-statuut. Wat betekent dat ik geen examens kan verplaatsen. Lessen spreiden kan ik wel. Dit academiejaar neem ik veertig van de zestig studiepunten op. Ik trok ook niet naar Essen omdat ik een praktijkexamen moest voorbereiden. Op woensdag heb ik altijd les anatomie. Dat is het belangrijkste vak, dat kan ik niet skippen. Daardoor mis ik de ploegtrainingen die meestal op woensdag plaatsvinden. Jammer! Afhankelijk van kalender en lessen las ik op een andere weekdag een stevige training in. In het begin van het academiejaar was het wat zoeken. Intussen heb ik het juiste evenwicht gevonden.”

Herentals

De twee bachelorjaren van zijn studies doet Marchand in Brugge. Dat is heel handig. Met de auto is hij vanuit Houthulst in 45 minuten op de campus. In het veldrijden dient z’n eerste winter tussen de profs om te leren. Hij pikte ook al enkele B-crossen mee. In Nossegem werd hij tweede na Ingmar Uytdewilligen en kreeg hij de bloemen van beste belofte. In Boortmeerbeek-Hever bolde hij als derde over de streep na Stef Janse en Toon Sluydts, respectievelijk eerstejaarselite en laatstejaarsbelofte. Die laatste zal hij tijdens het BK in Meulebeke opnieuw bekampen. “Wat ik van dat Belgisch beloftenkampioenschap mag verwachten weet ik totaal niet. In de U23-crossen kon ik me nog niet meten. Op de Koppenberg had ik een slechte dag en in Kortrijk haalde ik door materiaalpech het einde niet. Dat BK laat ik op me afkomen.” (HF)

The post Robbe Marchand is universiteitsstudent én crosser: “Ik heb het juiste evenwicht gevonden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

KLASSEMENT EN UITSLAGEN TOUR. Campenaerts knap vijfde achter grote kanonnen, Evenepoel doet uitstekende zaak in klassement

Remco Evenepoel pakte z’n allereerste ritzege in de Tour de France. De wereldkampioen tijdrijden zette de snelste tijd neer in Gevrey-Chambertin. Ook Victor Campenaerts maakte indruk, ‘Vocsnor’ eindigde achter de grote kanonnen op een vijfde plek. Knap. In het algemeen klassement verkleinde Evenepoel z’n achterstand op Tadej Pogacar en breidde hij z’n bonus op Jonas Vingegaard uit.

Lees meer »

Glenn vervangt hertenboer Michiel in ‘Boer zkt vrouw’: “Ik ben niet van plan om als oude papa aan de schoolpoort te staan”

Het leven is meer dan werken alleen. Dat beseft Glenn Driesen (32) meer dan ooit sinds hij op jonge leeftijd wees werd. De veeboer uit Weelde zoekt in het nieuwe seizoen van ‘Boer zkt vrouw’ – hij vervangt hertenboer Michiel, die zich teruggetrokken heeft – dan ook een vrouw die ambitieus en actief is, maar ook kan genieten van het

Lees meer »

Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Zorgbedrijf Harelbeke zette een maand geleden de samenwerking stop met algemeen directeur Gerdy Haes. Dat raakte nu pas bekend. Dat het volgens sociale media wegens ‘toxisch leiderschap’ zou zijn, ontkent voorzitter Lynn Callewaert met klem. “Dat klopt absoluut niet. Er waren meningsverschillen rond de aansturing van het zorgbedrijf.”
The post Gerdy Haes stopt als algemeen directeur van Zorgbedrijf Harelbeke

Lees meer »

KIJK. Ondanks hevige regen van afgelopen maanden: het festivalterrein van Rock Werchter ligt er prima bij

Donderdag start de 48ste editie van Rock Werchter. Het festivalterrein heeft de regen van de afgelopen maanden goed doorstaan; slechts hier en daar zijn enkele modderplekken te bespeuren. De organisatie, Live Nation, heeft dan ook extra hard gewerkt. “Er is water weggepompt en er zijn stukken terrein verhard”, vertelt woordvoerder Nele Bigaré. VTM NIEUWS kreeg al een rondleiding op het

Lees meer »

Crimineel licht juwelier op met sluw trucje

De Britse politie is op zoek naar een crimineel die een juwelier heeft opgelicht eind juni in Stoke-on-Trent. De man wou een gouden sieraad verkopen aan de juwelier, maar verwisselde het horloge na het wegen met een waardeloos kopie. De juwelier is zo’n 2.080 euro kwijt.

Lees meer »

Post Title

Nog tot en met zondag 1 september kan je in vakantiehuis d’Heksescheure in de Oude Kortrijkstraat 50 in Beselare terecht in een zomerbar. “We hebben zonnige plaatsjes in onze ruime tuin, maar je kunt er ook genieten van de natuurlijke schaduw onder de knotwilgen”, vertelt eigenaar Steve Melsens.
The post appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vier personen opgepakt voor plannen van staatsgreep in Oekraïne

In Oekraïne zijn zondag vier personen opgepakt die ervan verdacht worden dat ze een staatsgreep wilden plegen in Kiev. De groep zou al enige tijd in de weer zijn geweest met het posten van berichten op sociale media om de huidige Oekraïense regering in diskrediet te brengen. Daarin werd onder meer opgeroepen tot een staatsgreep.

Lees meer »

Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?”

Karl Vannieuwkerke schrijft deze week een brief naar Domenico Tedesco, de bondscoach van de Rode Duivels die maandag zonder pardon uit het EK werden gekegeld. Domenico mag altijd antwoorden: [email protected].
The post Karl schrijft een brief naar bondscoach Domenico Tedesco: “Krijg je Kevin en Romelu nog mee in je verhaal?” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wereldberoemd door ‘Big Brother’ en omstreden 22-jarige: dit zijn de vier opvallendste nieuwkomers in het parlement

Vandaag leggen 124 Vlaamse Parlementsleden de eed af. Voor 39 van hen is dat de allereerste keer. Wij spraken met de vier opvallendste nieuwkomers. De ene werd wereldberoemd in Vlaanderen dankzij ‘Big Brother’, de andere werkt al meer dan dertig jaar als arbeider in de haven van Antwerpen. En de jongste verkozene is misschien wel de meest omstreden nieuweling: “Ik

Lees meer »

Vlaamse voetbalfans hard voor Rode Duivels in HLN-enquête: helft wil Tedesco weg, één derde vindt dat Lukaku best stopt als international

U vond het voetbal van de Rode Duivels saai. Dat blijkt uit de Grote EK-enquête van HLN, uitgevoerd door iVOX. Meer dan de helft van de Vlaamse voetbalfans meent dat bondscoach Domenico Tedesco moet opstappen na het mislukte toernooi in Duitsland. Maar hoe ziet u de toekomst van Romelu Lukaku en Kevin De Bruyne bij de nationale ploeg? En hoe

Lees meer »