Meer dan 3.000 bierflesjes uit 490 brouwerijen te koop aangeboden: “Mensen stopten vroeger alles door elkaar in de bierbak”

Jarenlang zaten ze verborgen ergens in een stal in Reningelst, maar onlangs kwamen ze opnieuw aan de oppervlakte: 3.600 oude bierflesjes van in totaal 490 verschillende brouwerijen. De flesjes behoren tot de inboedel van brouwerij Sint-Joris in Reningelst en worden nu te koop aangeboden. “Het is een mooie herinnering aan veel brouwerijen die nu niet meer bestaan.”

Brouwerij Sint-Joris in Reningelst werd opgericht rond 1650 en kwam in 1777 in handen van de familie Camerlynck. Hij brouwde verschillende soorten bier, waaronder het bekende Reningelst Bruin. De brouwerij was gevestigd in het midden van het dorp. In 1907 neemt Nestor Six de brouwerij over van zijn grootmoeder Octavie Camerlynck. Zes jaar later vernieuwt Nestor zijn mouterij, die hij voorziet van een 10 meter hoge mouttoren. Op de toren staat nog altijd te lezen: ‘Bijzonder bruin bier in vaten en flesschen’. De brouwerij overleefde de Eerste Wereldoorlog, maar werd zwaar beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Na het overlijden van vader nam zoon Joseph in 1933 de brouwerij over en moderniseerde die verder. De brouwerij groeide uit tot één van de belangrijkste bierproducten van de streek. In 1963 stopte het bierbrouwen. De gebouwen bleven wel nog dienstdoen als bieropslagplaats voor bier van grotere brouwerijen. Op 14 januari 1994 stierf brouwer Joseph Six.

De gebouwen van de brouwerij werd een stille getuige van een rijk brouwersverleden. In 1998 richtten enkele enthousiastelingen de vzw De Fietseling op, met als doel de voormalige brouwerij te restaureren en een nieuwe bestemming te geven. In 2001 stortte de toren in. De effectieve restauratie begon in 2015 en in 2020 werden de werken afgerond. Ondertussen is de Kinderbrouwerij er gevestigd en is de toren een buurtcentrum geworden.?

“Het bekendste bier dat de brouwerij Sint-Joris produceerde was ‘Reningelsth bruin bier’: een streekbier met een alcoholpercentage van 4 graden en een zoetzure smaak”, zegt Bert Lemahieu. Bert stond mee aan oprichting van De Fietseling. Hij is momenteel geen bestuurslid meer, maar wel nog betrokken bij de vereniging. “In de volksmond werd dit gerstenat Rookop genoemd, omwille van het rode porseleinen beugelslot. Ook de naam van de site werd daarvan afgeleid. Het geheim van het bier lag in de paar emmers lambik die brouwer Six aan ieder brouwsel toevoegde.” Sinds eind september staat de oudste fles van de brouwerij in het buurtsalon. “Deze fles, versierd met een tekening van Sint-Joris, is te dateren net voor WO I. Archeologen vonden ze terug in een afvalput op de site van het voetbalplein. Na 110 jaar is deze fles terug in de brouwerij.”

The post Meer dan 3.000 bierflesjes uit 490 brouwerijen te koop aangeboden: “Mensen stopten vroeger alles door elkaar in de bierbak” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens Gault&Millau Wine Awards: “Dit zal ongetwijfeld mensen naar ons domein in Kruiseke brengen”

Vergeet de Bourgogne en de Champagnestreek. Wie topwijnen wil scoren, hoeft daarvoor geen uren meer in de wagen te zitten. Wijndomein Ravenstein wist tijdens de Gault&Millau Wine Awards niet minder dan twee titels te bemachtigen. “We zijn het enige Vlaamse wijndomein dat twee awards wist te winnen”, klinkt het trots.
The post Twee keer prijs voor Wijndomein Ravenstein tijdens

Lees meer »

VBS Duizendpluspoot wint VRT-wedstrijd en mag naar Olympische Spelen: “Lopen elke dag 1 mijl”

Sport Vlaanderen, MOEV en allerlei Vlaamse topsporters moedigen in aanloop naar de Olympische Spelen alle Vlaamse en Brusselse scholen aan om het olympische gevoel aan te wakkeren. De scholen konden ook deelnemen aan de VRT-wedstrijd ‘Plankgas naar de Spelen’. De finales werden recent in drie steden afgewerkt. De olympische bus trok nadien naar de winnende school, naar Duizendpluspoot in Sint-Eloois-Vijve.

Lees meer »

“Paramount en Skydance sluiten fusiedeal”

Mediabedrijf Paramount Global en productiehuis Skydance, dat samen de blockbuster ‘Top Gun: Maverick’ met Tom Cruise maakte, hebben dan toch een akkoord bereikt over een fusie, enkele weken nadat ze hadden aangekondigd dat gesprekken waren afgebroken. Dat melden verschillende Amerikaanse media.

Lees meer »

Groen Ieper wil rallydorp verhuizen van centrum naar industriezone

Volgens Sam Vancayseele (Groen) brengt het rallydorp in het centrum meer lasten dan lusten. Op de gemeenteraad stelde hij dan ook voor om alles te verhuizen naar de industriezone. Schepen Diego Desmadryl (Open Ieper) ging niet akkoord en stelt voor om de beleving te optimaliseren. “De terugkeer van Boezinge op woensdagavond is een grote stap in de goeie richting”, aldus

Lees meer »

“Zelfs naar onze vrouwen werd met bier gegooid”: bij de Engelsen reageerden fans na affluiten nog pak erger

Moesten de Rode Duivels het na de alles behalve zaligmakende draw tegen Oekraïne doen met boegeroep, dan was de reactie van de Engelse fans na de trieste bedoening tegen Slovenië (0-0) nog wat anders. Niet alleen bondscoach Gareth Southgate kreeg bierbekers naar zich gegooid toen hij de fans ging bedanken, ook de Engelse spelersvrouwen zagen hoe “vanuit alle hoeken” bekers

Lees meer »

N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en start campagne: “Wij zijn de enige centrumpartij en willen geen lokale Vivaldi-regering”

N-VA trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met op de lijst veel zelfstandigen, ondernemers en mensen uit de zorgsector. Bij gewezen parlementslid Manu Beuselinck kriebelt het want hij keert terug als lijstduwer. En er zijn pittige woorden voor de huidige coalitie waarvan N-VA deel uitmaakt. “De doorsnee Oostendenaar voelt zich vergeten”, luidt het.
The post N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en

Lees meer »

“Ik weet niet wat hij daar zei, en ik denk hij ook niet”: debat tussen Joe Biden en Donald Trump vergroot twijfels over fitheid van Amerikaanse president alleen maar

De Amerikaanse president Joe Biden heeft de hooggespannen verwachtingen niet kunnen inlossen in een eerste tv-debat met Donald Trump, zijn tegenstander bij de presidentsverkiezingen in november. Biden kwam meermaals verward over, en wist de Amerikaanse kiezer niet te overtuigen dat hij ondanks zijn hoge leeftijd (81) nog een nieuwe ambtstermijn aankan.

Lees meer »

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »

Na ziekte van haar vader koestert Kim Van Oncen haar gezinsgeluk: “Misschien moeten we maar eens werk maken van die trouw”

“Papa moest na zijn coma alles opnieuw leren: spreken, slikken, stappen, schrijven…” Het was een emotioneel jaar voor Kim Van Oncen. Ze stopte ook met de ochtendshow op Radio2 omdat het naar eigen zeggen moeilijk te combineren was met haar gezin. Of was het toch omdat de luistercijfers tegenvielen? Daarop reageert de actrice/presentatrice in ‘Story’.

Lees meer »

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »